Helsinkiläisnainen toi satoja koiria laittomasti Suomeen – Sairaat pennut kuolleet heti uudessa kodissa

Helsingin poliisin ja Etelä-Suomen Aluehallintoviraston läänineläinlääkärin tietoon on tullut, että Helsingin Östersundomissa asuva nainen on myynyt netti-ilmoitusten kautta sekarotuisia koiranpentuja, jotka on tuotu laittomasti maahan lähinnä Virosta ja muualta Baltiasta. Tällä hetkellä syyteharkinnassa on noin 400 rikoksen vyyhti. Epäillyt petokset, salakuljetukset ja eläinsuojelurikokset ovat tapahtuneet vuosina 2014–2016. Näiden jälkeen tapauksia on tullut lisää.

Koiria on myyty netin myyntisivustoilla muutaman sadan euron hintaan. Sekarotuisia pentuja on arveltu tuodun Suomeen satoja, ja taloudellisen hyödyn uskotaan olleen satoja tuhansia euroja.

– Myyjä on väittänyt pentujen olevan suomalaisia tai laillisesti maahantuotuja, rokotettuja ja sirutettuja. Hän on esittänyt muun muassa koirien EU-passin ja muita virallisen näköisiä virolaisia asiakirjoja. Todellisuudessa koirat on tuotu maahan laittomasti, ja useilla koirilla on ollut parvovirus, johon koira on kuollut pian ostamisen jälkeen, Helsingin poliisilaitoksen rikoskomisario Hannu Kortelainen kertoo.

– Lisäksi pentujen on väitetty olleen esimerkiksi jackrusselinterrierien ja kääpiömäyräkoirien jälkeläisiä, mutta myöhemmin on selvinnyt, että tämä ei ole pitänyt paikkaansa. Myyjä ei itsekään välttämättä ole tiennyt kaikkien koirien vanhempia eikä sitä, millaisista olosuhteista koirat ovat lähtöisin.

Tuontikoiran ostamisessa isot riskit

Poliisi ja Aluehallintovirasto muistuttavat, että pentutehtailta hankittuihin ja ylipäänsä ulkomailta tuotuihin koiriin liittyy useita vakavia riskejä. Vaikka koira näyttäisi ulkoisesti ostohetkellä voivan hyvin, se saattaa kantaa erilaisia tauteja, kuten rabiesta ja ekinokokkoosia, jotka voivat olla ihmiselle hengenvaarallisia.

– Esimerkiksi ekinokokkoosi ei aiheuta oireita koiralle, joten koiran ei voi havaita kantavan sitä. Ihmiselle oireet tulevat vasta monen vuoden jälkeen, ja tautia on vaikea hoitaa. Ulkomailta tuoduilla koirilla on lisäksi useita sellaisia sairauksia, joita ei suomalaisilla koirilla ole, mikä on iso riski sekä koirille että ihmisille, varoittaa läänineläinlääkäri Sari Haikka Etelä-Suomen Aluehallintovirastosta.

Poliisi ja läänineläinlääkäri ovat huolissaan pentutehtailun ja koirien salakuljetuksen kasvusta. Usein koiran hankkimista suunnittelevat ihmiset eivät ota asioista riittävästi selvää etukäteen vaan edistävät laitonta ja eläinten etujen vastaista toimintaa.

– Kun koira sairastuu ja mahdollisesti kuolee, omistajat havahtuvat siihen, että pentu taisikin olla pentutehtaan tuotoksia. Moni kuvittelee tekevänsä hyvän työn ”pelastaessaan” tällaisen koiran hyvään kotiin, mutta ei tule ajatelleeksi sitä, että tällainen vain edistää pentutehdasilmiön kasvua ja olemassaoloa. Seurauksena on paljon surua ja murhetta, Kortelainen sanoo.

– Ongelma ei ratkea koirien pelastamisella Suomeen. Jos on aitoa auttamishalua, pitäisi auttaa kohdemaissa, Haikka sanoo.

Halpa koira voi tulla ostajalle kalliiksi

Käteismaksu ja se, että koiran saa mukaansa heti, viittaavat usein pentutehtaaseen, jossa elinolot ovat tavallisesti huonot. Mikäli harkitsee ostavansa ulkomailta koiran, kannattaa pyytää etukäteen koiran passista kuva ja varmistaa Aluehallintovirastolta, että myyjä on ilmoittanut viranomaiselle ammattimaisesta tuonnista. Ammattimaisella tuojalla tulee olla esittää TRACES-terveystodistus, Eviran voimassaoleva rekisteröinti-ilmoitus ja eläinkuljettajalupa. Mikäli näitä papereita ei ole, kannattaa ilmoittaa laittomasta toimijasta toimijan kunnan valvontaeläinlääkärille. Lisäksi myyjää kannattaa pyytää tekemään kauppakirja.

– Monet ihmiset haluavat nopeasti halvan koiran, joita ei Suomesta saa. Suomessakin on pentutehtaita, mutta meillä ei ole myynnissä pieniä sekarotuisia koiria. Rotukoirat maksavat Suomessa normaalisti 1000–2000 euroa. Tunnolliset kasvattajat kysyvät, millaiseen perheeseen koira tulee, ja haluavat tutustua perheeseen ennen koiran luovuttamista. Lisäksi emä on yleensä nähtävillä, Haikka sanoo.

Vaikka ulkomailta tuodun halvan koiran hankkimisen helppous ja halpuus houkuttavat, kannattaa ottaa huomioon se, että halvan koiran hankkiminen voi tulla ostajalle kalliiksi.

– Usein myyjiä ei saada kiinni eikä vastuuseen, joten ostaja joutuu maksamaan laittoman tuonnin tarkastusmaksun, joka on 200–400 euroa, sekä esimerkiksi madottamisesta, rokotuksista ja sirusta koituvat kulut, Haikka sanoo.

Lähde: Poliisi

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.