Yli 11 000 suomalaista vaatii ulkoista tarkastusta maahanmuuttovirastoon – Vetoomus luovutettu sisäministeri Paula Risikolle

Ihmisoikeusaktivistit vaativat sisäministeri Paula Risikolle luovutetussa 11 000 allekirjoitusta sisältävässä vetoomuksessa maahanmuuttoviraston toiminnan lainmukaisuuden riippumatonta tarkastusta. Vetoomuksessa on tunnistettu 4 teemaa, joita tulisi tarkastella lähemmin.

Vetoomuksen allekirjoittajien mukaan selvitysryhmän tulee tutkia ainakin:

1) Turvapaikkahakemusten käsittelyn epäkohdat maahanmuuttovirastossa
2) Poliisin toiminnan lainmukaisuus turvapaikanhakijoiden kohtelussa
3) Puutteet viranomaisten tavassa tulkita turvapaikanhakijoiden lähtömaan turvallisuustilannetta
4) Turvapaikanhakijoiden oikeusturvan toteutuminen

Vetoomuksen tausta on sen alullepanijoiden ihmisoikeusaktivisti, tutkija Sanna Valtosen ja filosofi Kai Alhasen mukaan joka puolelta yhteiskuntaa nouseva huoli oikeusvaltioperiaatteiden murenemisesta ja turvapaikanhakijoiden oikeusturvan toteutumisesta.

Valtosen ja tutkija Erna Bodströmin analysoimissa kymmenissä turvapaikkapäätöksissä toistuvat samat hallinnolliset virheet, tulkkauksen ongelmat, maatiedon tulkitsemisen ongelmat ja puutteellinen perustuslain ja lasten oikeuksien tuntemus. Hyvin samankaltaisista ongelmista maahanmuuttoviraston toimintaa kritisoi juuri viime viikolla yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä.

Maahanmuuttovirasto on toistuvasti vedonnut kiireeseen ja hakijoiden suureen määrään ottaessaan vastaan kritiikkiä päätöstensä laadusta. Tällä hetkellä yli 24 prosenttia viraston päätöksistä palautuu hallinto-oikeuksista uudelleen käsittelyyn. Hakemuksia palautuu paitsi täydennettäviksi, myös uudelleen käsiteltäviksi hallinnollisten virheiden tai muun huolimattomuuden vuoksi.

Vetoomuksen alullepanijoiden mukaan suurin ongelma on kuitenkin se, ettei kukaan ota kokonaisvastuuta viraston toiminnan tarkastelusta eikä eri tahojen esittämää kritiikkiä koota tiiviisti yhteen. Vetoomuksen allekirjoittajat toivovat, että viraston toiminnasta voitaisiin tehdä kokoava ja riippumaton selvitys, joka auttaisi myös virastoa kehittämään toimintaansa ja palauttaisi luottamuksen suomalaisten viranomaisten toiminnan lainmukaisuutta kohtaan.

Selvitysryhmän on oltava riippumaton ja sen asiantuntemuksen laaja-alaista. Vetoomuksessa nähdään, että jollakin tapaa edustettuina tulee olla ainakin seuraavien tahojen:

1) turvapaikkajuridiikan asiantuntijat
2) perustuslakiasiantuntijat
3) tulkkien ja kielenkääntäjien edustajat
4) oikeushammas- ja oikeuslääketieteen asiantuntijat (joiden asiantuntemus liittyy muun muassa
iänmäärityksiin ja perheenyhdistämiseen)
5) ihmisoikeuksien toteutumista seuraavat järjestöt
6) pakolaisille tarjotun oikeusavun ja neuvonnan edustajat
7) lasten oikeuksien ja lapsivaikutusten asiantuntijat
8) turvapaikanhakijoiden tilanteen tuntevat kansalaistoimijat

Useat näistä oikeustieteen asiantuntijoista ovat jo aiemmin vaatineet oikeusvaltion periaatteiden noudattamista muun muassa näin: ”Vuonna 2017 tämä edellyttää turvapaikan hakemiseen
liittyvien viranomaiskäytäntöjen ja lainsäädännön kriittistä arviointia. Vaikka valtiolla on lähtökohtaisesti oikeus kontrolloida rajojaan ja päättää ulkomaalaisten oleskelusta alueellaan, tämä ei mitätöi velvollisuutta turvata perus- ja ihmisoikeudet kaikille valtion toimivallan piirissä oleville. Ulkomaalaisten kohtelun on perustuttava oikeusvaltion arvoille ja periaatteille
riippumatta heidän asemastaan.” (Suomesta oikeusvaltio!)

Lähde: Aktivistien lehdistötiedote

14 thoughts on “Yli 11 000 suomalaista vaatii ulkoista tarkastusta maahanmuuttovirastoon – Vetoomus luovutettu sisäministeri Paula Risikolle

 • 11.8.2017 at 17:26
  Permalink

  Elintasopakoloiset rajalle takaisin ja goodbye for ever!

  Reply
 • 11.8.2017 at 18:26
  Permalink

  Miten helvetissä niitä oikeuksia voi enää nykyisestä lisätä? Eihän täältä saada ketään ulos vaikka olisi tullut kielteinen kolmesta oikeusasteesta -neljättä käsittelyäkö nämä ovat vailla? Pitää olla aivan käsittämätön röyhkeys kun lähtee keräämään tuollaista vetoomusta!

  Reply
 • 11.8.2017 at 18:37
  Permalink

  Jos Suomi olisi demokratia, kunnioitettaisiin kansan tahtoa. Suomalaiset eivät halua maahanmuuttajia ja samaa mieltä suurin osa eurooppalaisista. Eliitti yhdessä hyödyllisten unelmaidioottien kanssa saa tuhota Suomen tappiin asti. Se, että kansaa ei kuunnella johtaa lopulta katkeruuteen ja väkivaltaan.

  http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005078491.html

  Reply
  • 11.8.2017 at 19:22
   Permalink

   Kansanvaihto on oikea ja varsin perusteltu nimitys nykyiselle toiminnalle. Jatkuvat kantaväestön enemmistön vastaiset toimet ja eriarvoinen kohtelu päättäjien toimesta ovat hyvin selkeä näyttö mikä on todellinen päämäärä. Tämä toiminta voi päättyä vain yhteen asiaan -kysymys ei siis ole mitä tapahtuu vaan milloin tapahtuu? Mikä on suomalaisten sietokyky? Miten petturi orvon laittomille sotilastaustaisille maahantunkeutujille antama 5,3 miljoonaa euroa liittyy asiaan? Miksi joukot ovat edelleen täällä vaikka mitään perusteita ei ole?

   -Paljon kysymyksiä ilman vastauksia…

   Reply
 • 11.8.2017 at 19:47
  Permalink

  Viisi miljoonaa kuusistaayhdeksänkymmentä tuhatta ja kolme, ei vaadi kuin entisten jo hyväksyttyjen turvapaikkojen uudelleen arviointia.

  Reply
 • 11.8.2017 at 20:05
  Permalink

  Tästä tulee sota, jos noita ei poisteta maasta.

  Reply
  • 11.8.2017 at 21:55
   Permalink

   Siinä se todellinen syy tälle ”akuutille pakolaiskriisille” on tarjoiltuna kaikkien luettavaksi.

   Reply
   • 11.8.2017 at 22:34
    Permalink

    ”Itävalta ottaa pistokokeina suoritettavat tarkasukset käyttöön rajojensa tuntumassa.
    Itävallan sisäministeri Wolfgang Sobotka on määrännyt otettavaksi käyttöön pistokokeina suoritettavat tarkastukset laitonta siirtolaisuutta vastaan, kertoo italialainen ANSA.

    Tarkastuksia suoritetaan Itävallan raja-alueiden tuntumassa, ja niitä tekevät sotilaat sekä viranomaiset Slovakian, Unkarin, Slovenian ja Italian rajojen tuntumassa…”
    https://www.kansalainen.fi/itavalta-vahvistaa-rajavalvontaa/

    Mitä tekee Suomen maanpetturi-hallitus?
    Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon johtama valtiovarainministeriö tiedottaa, että ensi vuonna aiotaan ottaa käyttöön uusi valtion korvaus kunnille maassa LAITTOMASTI oleskelevien henkilöiden sosiaalihuollon kustannuksiin.

    Tarkoitukseen ehdotetaan varattavaksi 5,3 miljoonan euron määräraha valtion ensi vuoden budjettiin.

    Reply
    • 11.8.2017 at 22:53
     Permalink

     Mika Niikko: Suomi-niminen yhteiskunta [lue: Suomen maanpetturihallitus] kykenee kyllä asuttamaan, ruokkimaan, vaatettamaan ja lääkitsemään 32 000 vierasta yhdessä hetkessä, mutta sokeita kohdellaan näin:

     Näkövammaiselle asunnottomalle tarjottiin siivoamatonta yksiötä – lattialla tuhansia raatokärpäsiä
     http://beta.oikeamedia.com/o1-33241

     PettUri Orpohan otti syksyllä 2015 avosylin vastaan kymmeniä tuhansia partalapsia nauttimaan maahantunkeutujille anteliasta sosiaaliturvaamme, vaikka olisi voinut suoraan käännyttää nämä takaisin turvalliseen maahan Ruotsiin Dublinin sopimuksen perusteella.

     Nuo 11 000 suvakki-idioottia ilmeisesti eivät tee minkäänlaista eroa siinä, onko kysymyksessä ns. elintasopakolainen eli onnenonkija vai todellinen pakolainen (vain muutama prosentti kaikista kuten esim. Italiaan v. 2016 tulleista tehty tilasto osoittaa).

     Reply
    • 12.9.2017 at 23:23
     Permalink

     Mulle just sanoi hammaslääkäri, että mun pitää syödä harvemmin koska hampaitteni purupinta on ikääni nähden poikkeusellisen kulunutta käski syödä vain pääateriat. Miten tää menee yksiin tuon hampaista iänmäärittämisen kanssa?

     Reply
 • 12.8.2017 at 00:20
  Permalink

  Jokaiselle tuon adressiin allekirjoittaneelle voisi lähettää muutamia turvapaikan saaneita kotihoitoon. Taikaseinästä ei heru enempää ja kaikki tehdään nyt jo velaksi. Joka ikinen valepakolainen saa oikeudenmukaisemman käsittelyn asialleen, kuin yksikään kantaväestön edustaja.

  Reply
 • 12.8.2017 at 05:04
  Permalink

  VITUN JUUTALAINEN HUORA VALEHTEVA ÄMMÄ!!

  Reply
 • 12.8.2017 at 06:08
  Permalink

  Tuosta lapualaisesta entisestä sairaanhoitajasta on kuoritunut oikein vannotunut mokuttaja viimeisen ministeripestin myötä. Varmaan orpourpo ohjeistanut ja siten taannut tämän himotun ministeri pestin. Urpon dynastian perhebisneksien pitää kukoistaa ja niitä ei saa vaarantaa liian tiukalla maahanmuutto politiikalla..

  Reply

Vastaa