Neljä taiteilijaa vastustaa syrjintää: Vetäytyvät kulttuuritapahtumasta Berliinissä

Berlin Pop Kultur Festival järjestetään ensi viikolla kaksipäiväisenä, mutta ilman neljää tilaisuuteen kutsuttua taiteilijaa. Osallistumisesta kieltäytyvien  ilmoittamat perustelut ovat samankaltaisia, kuin mitä olemme tottuneet kuulemaan kulttuurihenkilöiltä aina kun jokin maailmantapahtuma ärsyttää heidän omaatuntoaan: He ilmoittavat ”vastustavansa väkivaltaa, vainoa ja kaikenlaista syrjintää toisia ihmisiä kohtaan”. Katsomme, mistä on kysymys.

Tapahtumasta vetäytyneet ovat tunisialainen Emel Mathlouthi, egyptiläinen Islam Chipsy, Syyriassa ajatustensa takia koviakin kokenut Mohammad Abu Hajar (Mazzaj Rap Band) ja nimimerkillä ”Hello Psychaleppo” esiintyjä DJ, hänkin syyrialainen.

Nämä esiintyvät taiteilijat eivät edusta arabimaissa vaikutustaan kasvattavaa islamismia, vaan sen vastavoimia. Tukeutumista perinteeseen, joka on todellisuudessa vähemmän islamilainen kuin yleisissä mielikuvissa luullaan, tai yhteyden etsimistä 2000-luvun nuoren sukupolven yleismaailmallisiin virtauksiin.

Islamisteilla on todellisuudessa syytä pelätä Emel Mathlouthin tapaisten henkilöiden vaikutusta Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän nuorisoon: He näyttävät, että toisenlainen Tunisia, Egypti tai Syyria on mahdollinen. On lähes rajaton perinteiden aarreaitta, jossa on säilynyt se mitä ihmiset ovat laulaneet, ajatelleet ja eläneet.

Suurta osaa arabimaiden urbaanista nuorisosta koskettavat samat globaalit ajan ilmiöt, kuin suomalaisia ikätovereitaankin. Heitä kiinnostaa ja innostaa niiden asioiden  löytäminen ja kokeminen, joita elää heidän ikäluokkansa koko tiedonvälityksen piirissä olevassa maailmassa. He eivät sittenkään ole erilaisempia, kuin me.

Nämä asiat, joihin Pop Kultur Festivalista vetäytyneet arabitaiteilijat viittaavat, ovat tuttuja sloganeita täälläkin, mutta arabitaustaisina he näkevät hieman eri asioita, kuin länsimaiset ikäisensä: Heille #syrjinnän etc. arkkityyppi on Israelin palestiinalaisia kohtaan noudattama politiikka. Festivaaliesiintyminen kaatui Israelin osallistumiseen tapahtumaan yhtenä sen 30:stä sponsorista.

On valitettavaa, että länsimaisen älymystön pyrkimys vuoropuheluun arabimaailman kanssa keskittyy vain islamilaisille konservatiiveille nyökyttelyyn ja näiden ääritakapajuisten päähänpinttymien kakistelevaan hyväksymiseen. Miten tämä ylipäätään on mahdollista?

Nuoriso ei elä tynnyrin pohjalla arabimaissakaan. Siellä on nuoria, jotka toteuttavat itseään räppäreinä, punkkareina etc., ja ovat yhtä tietoisia populaarikulttuurin viimeisimmistä virtauksista kuin stadilaisetkin. Jostain syystä he eivät ole vieraiden kulttuurien ymmärtämisestä itselleen sädekehää rakentavien länsi-intellekjtujedllien suosiossa, -kuten eivät ei-islamilaisesta kansanperinteestä ammentavat arabi- tai berberi-folkmuusikotkaan.

Kaikki tilaisuudet edistää todellista kulttuurienvälistä kanssakäymistä olisi käytettävä hyväksi asettamatta tarpeettomia kynnyksiä.

Asiasta kertoi Middle East Monitor 16.08.2017.


VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.