Poliisin sisäisiä viestejä päätyi poliisihallintoon kuulumattoman henkilön sähköpostiin – Ei esitutkintaa

Aiemmin 7.8.2017 Iltalehti uutisoi, että tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Venäjän federaation presidentti Vladimir Putinin työtapaamista koskeva poliisin sisäinen viesti oli päätynyt poliisihallinnon ulkopuolisen henkilön sähköpostiin.

Asiasta laadittiin tutkintailmoitus, jonka tutkinnanjohtajana toiminut kihlakunnansyyttäjä Anne Åstedt teki 11.8.2017 asiassa päätöksen, että esitutkintaa ei aloiteta. Perusteena päätökselle oli, että ko. sähköpostiviestin lähettänyttä poliisia ei ole syytä epäillä syyllistyneen mihinkään rikokseen.

Tämän jälkeen asia siirtyi Itä-Suomen poliisilaitoksen oikeusyksikköön laillisuusvalvonta-asiana ja oikeusyksikkö on tehnyt tänään asiassa ratkaisun.

Ratkaisussa rikosylikonstaapelin on katsottava inhimillisessä erehdyksessä lähettäneen nyt esillä olevan sähköpostiviestin väärään sähköpostiosoitteeseen, jolloin sivullinen henkilö on saanut tiedon sen sisällöstä.

Rikosylikonstaapeli oli lähettämässä ko. sähköpostia viestintäjohtajalle. Kirjoittaessaan sähköpostijärjestelmän viestin vastaanottajakenttään viestintäjohtajan etunimen oli sähköpostijärjestelmä ennakoivasti tarjonnut vastaanottajan sähköpostiosoitetta.
Tässä tapauksessa viestintäjohtajan etunimi oli sama kuin tällä sivullisella henkilöllä, jolle sähköposti erehdyksessä meni. Myös viestintäjohtajan ja sivullisen henkilön sukunimet ovat samankaltaisia keskenään.

Asian selvittämisessä kävi myös ilmi, että rikosylikonstaapeli oli aiemmin lähettänyt sähköpostin kyseiselle sivulliselle henkilölle muuhun asiaan liittyen. Tässä yhteydessä henkilön sähköpostiosoite oli jäänyt sähköpostijärjestelmän muistiin ja sen vuoksi järjestelmä tarjosi etunimen kirjoittamisen yhteydessä viestin vastaanottajaksi kyseistä sivullista henkilöä.

Ratkaisussa on otettu kantaa myös siihen seikkaan, että sähköpostin sisältönä ollut keskustelu oli käyty useita tunteja aiemmin. Näin ollen viestin sisällön päätyminen ulkopuolisen henkilön tietoon ei ole vaikuttanut millään tavoin presidenttien vierailun turvallisuusjärjestelyihin.

Kokonaisuutena asiaa arvioiden rikosylikonstaapelin menettelyyn ei voida kohdistaa sellaista moitearvostelua, jonka johdosta asiassa tulisi ryhtyä virkamiesoikeudellisiin toimenpiteisiin.

Kuitenkin rikosylikonstaapelin on kiinnitettävä huomiota tarkkuuteen sähköpostien lähettämisessä ja erityisesti silloin, kun kyse on myös osaltaan henkilöturvallisuuteen liittyvistä viesteistä.

Lähde: Poliisi

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.