Barcelonan ja turistikeskus-Cambrilsin joukkomurhien takana oli löyhä yhteenliittymä

Espanjan poliisi vahvistaa Mohammed Hychamin ja Moussa Oukabirin olevan Cambrilsissa ammuttujen joukossa. Poliisi onnistui estämään heidän toisen terroritekonsa pysäyttämällä hyökkääjät voimaa käyttäen. Barcelonan kävelykadulla La Ramblalla he on nnistuivat surmaamaan 14 ja vahingoittamaan 130:tä ihmistä. Said Allaa onnistuttiin myös tyekemään vaarattomaksi Cambrilsissa.


Junes Abouyaaqoub on yhä karkuteillä. Viisi Oukabirin perheen jäsentä on yhä poliisin tutkimusten kohteenaa, vaikka Driss Oukabir ilmoittautui itse poliisille nähtyään kuvansa uutisissa. Hän väittää pikkuveljensä Moussan varastaneen hänen henkilöllisyyspaperinsa vuokratakseen terroriteossa käytetyn auton. Driss Oukabir kuvassa alla.

Ripollissa, Barcelonan pohjoispuolella, on tehtyy kolme pidätystä. Oukabirit asuvat tuossa kaupungissa. Perheen isä, Said Oukabir, on pidätettyjen joukossa. Pidätettyinä on myös perheen 16-vuotias tytär. Kuvassa (alla) poliisit Oukabirien asunnossa Ripollissa.

Las Ramblasin joukkomurhaan liittyy -Cambrilsin osittain estetyn terroriteon lisäksi- myös yhden henkilön menehtymisen aiheuttanut kaasuräjähdys Alcanarissa, Barcelonasta etelään. Räjähdys liittyi poliisin käsityksen mukaan terroriteon valmisteluun, jossa terroristeille sattui jokin vahinko. Kuvassa Alcanarisin räjähdyspaikalta löydettyjä 11kg:n kaasupulloja.

Nestekaasupulloja on esiintynyt useissa terrori-iskujen valmisteluksi osoittautuneissa tapauksissa, -mm. Ranskassa. Pariisissa islamistiterroristi törmäsi tahallaan poliisiautoon kaasupulloilla lastatulla henkilöautolla 19.06. tänä vuonna.  11 kg:n butaani/propaani pullo on yleisin kuluttajapakkaus nestekaasulle, ja niitä on kaikkialla.

Suomessa on viimeksi kuluneen vuoden aikana varastettu useissa eri tapauksissaa nestekaasupulloja. Varastettuja pulloja ei ole saatu takaisin, eikä tekijöitä ole tavoitettu.

Ainakin osan Barcelonan terroritekoon syyllistyneestä jihadistisolusta oletetaan käyneen hakemassa oppia Syyriasta. Myös Suomeen on Supon mukaan palannut Lähi-Idän sotaan osallistuneita, joista osa on syntynyt Suomessa. Suomalaiset elävät nyt samaa todellisuutta, kuin barcelonalaiset.

Poliisi vakuuttaa, ettei Turun puukotuksia tutkita terroritekona, mutta poliisin valmiutta on jostakin syystä lisätty koko maassa.

The Sun. 


VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.