Pakina: Työttömän määräaikaishaastattelu

Pitkäaikaistyötön Teppo Toimettoman määräaikaishaastattelu. Raportin laati virkailija Valma Viskaali Myyräntyö- ja Keinoelintoimistosta.

Epäilty T.T. koputtaa oveen kaksi minuuttia etuajassa. Passitettu jyrkin sanoin takaisin käytävään odottamaan. Päätelmä: Ongelmia ajankäytön hallinnassa.

Epäilty kurkistelee ovenraosta minuutin yli määräajan, ja kyselee varovasti, joko nyt saisi tulla. Päätelmä: Vakavia ongelmia ajankäytön hallinnassa. Arka käytös kielii epävarmuudesta ja huonosta itsetunnosta. Langetetaan myöhästymisen vuoksi kolmen kuukauden karenssi.

Epäilty on pukeutunut suhteellisen siististi. Paita on puhdas mutta rikkinäinen, Halpa-Hallin vuoden 2008 syysmallistoa. Housut menivät pois muodista 27.3.2010 klo 12.37. Kengät ovat uudehkot ja Adidas-merkkiset, mutta juuri sitä mallia, joka oli paikallisen Tokmannin alekorissa viime keväänä. Päätelmä: Talousvaikeuksia ja ongelmia rahankäytön kanssa. Ei suositella töihin, joissa joutuu käsittelemään rahaa. Kavallusvaara.

Epäillyn leuassa rehottaa parin päivän sänki, ja hiukset näyttävät vaimon kotona leikkaamilta. Päätelmä: Alkoholisoitunut, tukee harmaata taloutta. Välitetään tutkintapyyntö poliisille.

Epäilty haisee hielle. Selittää sen johtuvan siitä, koska oli ollut ennen lähtöään aamuhämäristä asti tekemässä talven varalle polttopuita kaatamistaan pihapuista, koska öljyllä ei ole enää vara lämmittää. Päätelmä: Tekee pimeitä töitä. Karenssia jatketaan kolmella kuukaudella. Välitetty kaupungin tekniseen toimistoon tieto, että epäilty on kaatanut kaava-alueella sijaitsevalta tontiltaan puita ilman kaupungin lupaa. Sanktiona kiinteistövero kolminkertaistetaan.

Epäilty kertoo tulleensa paikalle naapurinsa kyydillä, koska julkista liikennettä ei ole, eikä ole vara pitää omaa autoa. Päätelmä: Naapuri ajaa pimeää taksia, ja epäilty kiertää autoveroa, ajoneuvoveroa, polttoaineveroa, vakuutusveroa ja arvonlisäveroa, koska ei omista autoa. Tehty asianmukainen rikosilmoitus poliisille. Tehdään kotietsintä koko kortteliin.

Epäilty kieltäytyy ottamasta vastaan hänelle määrättyä työkokeilupaikkaa 150 km päästä maakunnan keskuskaupungista, vedoten muun muassa pitkään matkaan ja autottomuuteen. Kieltäytyy muuttamasta työn perässä kyseiseen kaupunkiin, eikä suostu vuokraamaan sieltä asuntoakaan. Karenssia jatketaan 12 kuukaudella. Päätelmä: Pahasti syrjäytynyt, työhaluton, asennevammainen ja toivoton tapaus. Ei soveltuva minkäänlaiseen työhon.

Epäillylle annetaan seuraava haastatteluaika kuukauden päähän ja häntä kehotetaan poistumaan. Epäilty luettelee poistuessaan edustavan kokoelman erilaisia muun muassa naisen ulkosynnyttimiä kuvaavia sanoja. Tehty poliisille kiireellinen hälytys vihapuheesta. Karhu-ryhmä saapuu paikalle nopeasti ja vie epäillyn panssaroidulla ajoneuvolla putkaan.

Luetaan parin viikon päästä paikallislehdestä uutinen, jonka mukaan epäilty on tutkintavankeudessa hirttäytynyt selliinsä. Jo viides tapaus vastaava tässä kuussa. Annetaan lehdistölle lausunto, että kyseessä on yksittäistapaus. Käräjäoikeus tuomitsee epäillyn poissaolevana elinkautiseen vankeuteen itsemurhasta. Päätelmä: Vakavasti syrjäytynyt, itsetuhoinen henkilö.

Lähetetään myöhemmin kuolinpesälle lasku peruuttamatta jääneestä haastatteluajasta.

2 thoughts on “Pakina: Työttömän määräaikaishaastattelu

  • 29.8.2017 at 10:01
    Permalink

    Tuosta ei puutu kuin TE-keskuksen vartijan antama avokämmenellä isku päin taulua ja kalsarien veto takakautta niskaan. Ikävä kyllä meno alkaa olemaan tuon kaltaista sirkusta.

    Reply
  • 30.8.2017 at 05:10
    Permalink

    Minulla esimmäinen kokemus Te-keskusken virkailijasta oli vähän samantapainen.”Jouduin” työttömäksi 52 vuotiaan kun pörssiyhtiö paranteli taseitaan ja laittoi firmaa myyntikuntoon ja jossa oli ollut 26 vuotta töissä. Ikään en ennemmin ollut tarvinnut työkkärin palveluita 37 vuoden työuran aikana. No ensiksi lätkäistiin 3 viikon karenssi kun en ilmoittautunut ajoissa vaikka puhelimessa kysyin neuvoja miten toimia työttömän. Joku virkailija sanoi ette ei kiirettä ja kait älykääpiönä en lukenut sitä lappu joka tuli Te-toimistosta tarpeeksi tarkkaan, no oma vika. Parin päivän myöhästymisen jälkeen ilmoittauduin ja virkailija alkoi vittumainen virne naamalla suorastaan uhkailemaan että jos työnhaku ei kiinnosta tulee lisää karenssia ja sitä rataa. Tuon irtisamomisen takia olin jo aika maissa ja tuli siinä virkailijan edessä semmoinen olo että josko ottaisin tuota kenokaulaa kurkusta kiinni ja puristaisin oikein kunnolla. Näki varmaan ilmeestäni että nyt pitää kait muuttaa tyyliä mutta tunnelma oli jo pilalla ja aloin vittuilemaan samalla tavalla.En ihmettele kun KAIKKIA ihmisä kohdellaan kuin 20-vuotiasta työtavieroksujaa alkaa nailonköysi tuntua ainoalta ratkaisulta.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.