Migri: Edes törkeä Suomessa tehty rikos ei vaikuta turvapaikkaprosessiin

Rikoksen vaikutus turvapaikkaprosessiin on puhuttanut Turussa 18.8.2017 tapahtuneen iskun jälkeen.

Poliisi vastaa rikoksen tutkinnasta

Jos turvapaikanhakija syyllistyy rikokseen, rikoksen tutkinnasta ja tiedottamisesta vastaa poliisi.

Rikosepäily tutkitaan, viedään syyteharkintaan ja jos tarpeen on, sen jälkeen tekijää syytetään ja hänet tuomitaan oikeudessa. Syylliset saavat rangaistuksensa, riippumatta siitä, mistä rikoksen tekijä on kotoisin.

Jos tekijä on turvapaikanhakija, jonka hakemuksen käsittely on vielä kesken, tutkitaan rikosasia ja turvapaikkahakemus erikseen. Jos kyseessä on henkirikos, turvapaikkahakemus käsitellään nopeutetusti.

Kenet voidaan poistaa maasta?

Maahanmuuttovirasto tekee käännyttämis- tai karkottamispäätöksen rikoksiin syyllistyneille aina, kun laki sen sallii.

Jos oleskelulupaa tai turvapaikkaa hakeva ei saa lupaa, kielteiseen päätökseen sisältyy käännyttäminen. Jos hakija on prosessin aikana syyllistynyt rikokseen, tämä huomioidaan käännyttämispäätöksessä ja maahantulokiellossa. Maahantulokiellon pituus riippuu rikoksen vakavuudesta.

Karkotuksesta puhutaan kun maasta poistettavalla henkilöllä on ollut voimassa oleva oleskelulupa. Jos henkilöllä ei ole Suomessa oleskelulupaa, on kyse käännytyksestä.

Maastopoistamistapauksissa suoritetaan aina oikeudellinen kokonaisharkinta. Henkilön siteet Suomeen, mm. oleskeluaika, perhe, työ tai opiskelu otetaan huomioon kun päätös mahdollisesta maastapoistamisesta tehdään.

Rikoksen tekeminen Suomessa ei keskeytä turvapaikkaprosessia

Jos turvapaikanhakijalla on perusteet turvapaikkaan eli pakolaisstatukseen, sitä ei voida jättää myöntämättä edes törkeän Suomessa tehdyn rikoksen takia. Tämä perustuu Geneven pakolaissopimukseen ja Suomen ulkomaalaislakiin.

Sen sijaan ulkomaalaislaki sanoo, että jos on perusteltu syy epäillä tai hakija on varmasti syyllistynyt ennen Suomeen saapumista rikokseen rauhaa vastaan, sotarikokseen tai rikokseen ihmiskuntaa vastaan, turvapaikkahakemus hylätään automaattisesti. Samoin jos turvapaikanhakija on syyllistynyt Suomen ulkopuolella törkeään rikokseen, joka ei ole poliittinen tai YK:n tarkoitusperien ja periaatteiden vastaiseen tekoon.

Myös oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella voidaan jättää myöntämättä rikokseen syyllistyneelle.

Vakavaankaan rikokseen syyllistynyttä ei kuitenkaan voida poistaa maasta, jos häntä uhkaisi kotimaassaan kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu. Tämä niin kutsuttu palautuskielto, jota Maahanmuuttovirasto noudattaa aina, perustuu Suomen perustuslakiin, ulkomaalaislakiin ja Euroopan ihmisoikeussopimukseen.

Jos rikoksiin syyllistyneellä turvapaikanhakijalla ei ole perusteita nimenomaan turvapaikkaan eli pakolaisasemaan ja hän voi palata turvallisesti kotimaahansa, hänelle tehdään kielteinen päätös, johon sisältyy käännyttäminen.

Rikosoikeudellinen vastuu säilyy, vaikka henkilö jäisi Suomeen

Vaikka turvapaikanhakija ei Suomessa tehdyn rikoksen vuoksi joutuisi poistumaan Suomesta, hän joutuu kärsimään mahdollisen rangaistuksen tehdystä rikoksesta Suomessa.

Pakolaisasemaan liittyy perheenyhdistämisoikeus, mutta vankilassa olevan perheenjäsenille ei myönnetä oleskelulupia.

Vankeustuomion jälkeen karkottaminen voi olla mahdollista, jos pakolaisaseman saamiseen vaikuttaneet olosuhteet ovat muuttuneet niin, että henkilöllä ei ole enää perusteita saada Suomesta turvapaikkaa.

Pakolaisasema voidaan peruuttaa, jos myöhemmin ilmenee, että turvapaikkaa tai toissijaista suojelua ei olisi tullut myöntää, koska hakija on tehnyt tai voidaan perutellusti epäillä tehneen rikoksen rauhaa vastaan, sotarikoksen tai rikoksen ihmiskuntaa vastaan, törkeän muun kuin poliittisen rikoksen ennen saapumistaan Suomeen tai YK:n tarkoitusperien ja periaatteiden vastaisen teon.

Pakolaisasema voidaan lakkauttaa myös, jos hakija on tietoisesti antanut vääriä tietoja tai salannut asioita.

Lähde: Migri

 

 

7 thoughts on “Migri: Edes törkeä Suomessa tehty rikos ei vaikuta turvapaikkaprosessiin

  • 30.8.2017 at 12:59
    Permalink

    Kyllä se rikos tulee vaikuttaa tietenkin turvapaikka prosessiin. Miksei vaikuttaisi?
    Onko tää hölmöys taas sdp-vasen-vihreä tai rkp hölmöyttä? Kuka näitä äänestää häh?

    Reply
  • 30.8.2017 at 13:59
    Permalink

    ”PVL:N LAKKAUTAMISOIKEUDENKÄYNTI – POLIISIHALLITUS AJAMASSA EU-POLIISIVALTIOTA?

    Oikeusvaltioon kuuluvan vallan kolmijako-opin mukaan lainsäädäntövalta, tuomiovalta ja toimeenpanovalta pitää olla tosistaan riippumattomia. Yhdessäkään länsimaassa tämä ei käytännön syistä kuitenkaan toimi ideaalisti, vaan esimerkiksi Suomessa lainsäädäntövalta ja toimeenpanovalta liittyvät kiinteästi toisiinsa.

    Sen sijaan tuomiovalta ja toimeenpanovalta on erottu maassamme selkeästi. Kansanvaltaa halveksuvasta ajastamme kertoo jotain se, että viime vuosina tässä käytännössä on tapahtunut valtava muutos, sillä poliisiviranomainen on alkanut itselleen kuuluvan toimeenpanovallan lisäksi haalia myös tuomiovaltaa ja lainsäädäntövaltaa. Tämä näkyy erityisen räikeästi Pohjoimaista Vastarintaliikkeettä vastaan nostetussa kanteessa, jonka takana ei ole syyttäjälaitos vaan Poliisihallitus. Tänään Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella alkaneesta valmisteluistunnosta kertoo Yle sekä tv-uutisissaan että verkkosivujensa jutussa Oikeudenkäynti uusnatsistisen järjestön lakkauttamisesta alkoi – liikkeen johtohahmo Ylelle: ”Väkivalta on ollut reaktiivista. Toimittaja Anne Orjala kirjoittaa, mihin viranomaisten halu kieltää liikkeen toiminta perustuu:…

    ” Sekä Seppo Kolehmainen että Markku Fredman ovat jäävejä esittämään mitään syytevaatimuksia, sen verran ideologisesti lautautuneita heidän toimensa ja puheensa ovat olleet. Kolehmaisen ylijohtajakaudella poliisista on tullut EU:n ja sille työtä tekevän Suomen hallituksen nyrkki, joka tulkitsee lakeja kansalaisten intressiä ja oikeustajua vastaan. Tämä on nähty pehmeytenä ulkomaalaisrikollisuutta ja sen tiedottamista kohtaan samalla kun on käytetty kovia otteita kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita luvattomia maassaolijoita vastustaneita Suomi Ensin -kansalaisjärjestön mielenosoittajia vastaan.

    Yhtään hyvämaineisempi ei ole Poliisihallituksen asianajajana toimiva ja PVL:n vastaisen kanteen allekirjoittanut juristi Markku Fredman. Wikipedian mukaan Fredman on ehta kulttuurimarxilainen punamädättäjä:…

    Lisäksi tämä samainen Oikeuspoliittinen yhdistys Demla ry:ssä toimiva kulttuurimarxisti on tehnyt pro gadu -työnsä sananvapaudesta, mikä on hieman hullunkurista mieheltä, joka vaatii nyt PVL:n kanteen myötä sananvapauden tukahduttamista poliittisilta toisinajattelijoilta. Tavallisten suomalaisten kannalta Fredman on muutoinkin erittäin vahingollinen yhteiskunnallinen toimija, sillä hän on luonut omaisuutensa veronmaksajien kustantamilla ”maksuttomilla” oikeudenkäynneillä ja ajamalla lukuisten vähemmistöjen etuoikeuksia valtion eli meidän piikkiin.

    Yllättävää Ylen uutisessa oli se, että siinä annettiin puheenvuoro Vastarintaliikkeen Suomen osaston puhemies Antti Niemelle, jonka sanomisia ei sen kummemmin kommentoitu saati vääristelty. Tärkeintä Niemen kommenteissa oli huomio, että poliittisista syistä kielletyksi vaadittua rekisteröimätöntä yhdistystä ei ole poliittisten näkemysten kuten ”kansanryhmän vastaisen kiihotuksen” vuoksi tuomittu missään yhteydessä:..”

    Koko artikkeli: http://ylewatch.blogspot.fi/2017/08/pvln-lakkautamisoikeudenkaynti.html

    Reply
  • 30.8.2017 at 14:36
    Permalink

    Onko joku muu minun lisäksi sattunut huomaamaan että suomessa on kansanvaihto meneillään?

    Reply
    • 30.8.2017 at 17:33
      Permalink

      Juu, 7 000 lähinnä irakilaista ja afgaaniMIESTÄ tuli tänne viime vuonna, ja joka vuosi tästä hamaaseen tulevaisuuteen. Idiootit vain ei kerkee tällaisia jonninjoutavia höpinöitä miettimään kun telkkarista tulee jäääkiakkooo ja muuta mukavaa. Autoakin pitäisi taas hellästi hyväillä jossain vaiheessa. Ja kyllä turvenuijat tietää, että asiat ovat täysin hallinnassa jollain jossain, joku jossain ajattelee heidän parastaan kato! Eikä sitä niinku viitti kauheesti huudella, ettei ruveta rasistiksi sanomaan nääs.. Menee kato nuijalta vielä maine.

      Juntti äänestää Keskustaa ja SDP:tä ja koneasentajat kokoomusta, kun olo tuntuu niin saakelin johtajamaiselta, onhan tossa yksi apupoikakin osia raijaamassa niinkus johtajan alaisena! Kato sanotaan niin, että nuku yösi rauhassa ja anna luotettavien poliitikkojen hoitaa kaikki asiasi kuntoon, siksihän ne kato siellä on, meidän etuja ajamassa!

      Itse kehoitan sinua helvetin kiireellä etsimään mahdollisuuksia maastamuuttoon, tällaista viiden miljoonan ihmisen länttiä ei kauaa täytä. Suosittelen.

      Reply
      • 30.8.2017 at 23:18
        Permalink

        Erittäin osuva analyysi Juholta. Millä helvetillä tämä lammaslauma saadaan heräämään todellisuuteen? Alkaa nimittäin olla pikkuhiljaa kiire…

        Reply
        • 31.8.2017 at 00:24
          Permalink

          Rupeaisi olemaan kiirus juu, vielä kun katsoo mikä helvetin hulabaloo järjestetään muutaman afgaaniretkun palautuksen takia, niin tässä on alkanut tajuta ettei taida paljoa toivoa olla että kotimaasta jäisi yhtään niemennotkoa, josta ei Lähi-Idän kurkku suorana huudettu molotus kaiu! Joka hiton pikkukyläänkin tungetaan karvaperseitä ja tietty ekaksi tutustumaan suomalaisiin koulutyttöihin, ennenkuin on edes kamelinpaskat pesty varpaanväleistä!

          Itse olen jo monta vuotta yrittänyt puhua asiasta, mutta tuuleen huutamista se on ollut.. Välillä tulee mieleen, että ehkäpä se eka joukkoraiskaus, ryöstö, kunnon turpaansaanti ählyjoukolta ja sairaalareissu tulee sitten sinne oikeaan osoitteeseen, mutta sitten tajuaa, että me ollaan samassa kusessa jokainen suomalainen täällä jo muutaman vuoden päästä. Lapsemme varsinkin tulevaisuudessa. Ja passithan noille lyödään kätöseen pikaisesti ja sitten ollaan niin helvetin ”suomalaista” että ihan oksettaa. Sittenhän se on aina loppuikäinen loisimispaikka taattu, voi vaikka talvet oleilla rauhallisessa ja turvallisessa kotimaassa KELA:n rahoilla ja tulla kesällä tänne öykkäröimään.

          Kun suuret pölhömassat heräävät, on maassa jo varmaan 40% väestöstä jotain Lähi-Idän öykkäreitä ja koppavia kusipäitä. Minä itse en aio Lähi-Idässä asua, piste. Mieluummin vittu vaikka ryssän kanssa Siperiassa kuin ählyjen kanssa Suomessa 🙂 Tämä on fakta ja valmisteluja lähtöön muualle on tullut jo vuoden verran tehtyä. Sitten vain häippäisen jos näytää parin vuoden päästä siltä, ettei tätä helvetin kolonisaatiota ei laiteta kuriin.

          Mutta aina kun katsoo Sipilän ja Orpon voitonriemuisia maireita ilmeitä, minusta todella vahvasti tuntuu, että tämä kolonisaatio on Saksan kanssa sovittu operaatio ja toivottu asiantila. Eli tätä ei varmaankaan aiota lopettaa ennenkuin me suomalaiset olemme vähemmistönä.

          Reply
  • 31.8.2017 at 07:54
    Permalink

    ’Maahanmuuttovirasto tekee käännyttämis- tai karkottamispäätöksen rikoksiin syyllistyneille aina, kun laki sen sallii.’

    Jos laki ei salli karkottaa murhaan, raiskaukseen ym rikokseen syyllistynyttä tulee lakia muuttaa.
    On perustuslakiakin muutettu miksei sitten kansalaisten turvallisuuden vaarantavien vieraiden karkottamista?

    Mallia pitää ottaa esim Tanskasta jossa laki suojaa tanskalaisia ulkomailta tulevia uhkia vastaan.
    Miksi ei meillä?
    Tienaako joku tälläkin?

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.