Poliisipäällikköä epäillään vuodosta: Murhan todistaja murhattiin vaimoineen Ruotsissa (Video)

Maaliskuun alussa murhattiin Hallonbergenin Sundsbybergissä, lähellä Tukholmaa, 40-vuotias mies ja hänen vaimonsa. Perheeseen kuului myös kaksi lasta. Murhaajat, 3-4 naamiotunutta miestä, olivat murtautuneet taloon ja puukottivat ensin perheen äidin ja sitten ikkunasta ulos hypänneen miehen.  Tietojen mukaan mies olisi ehtinyt soittaa hälytysnumeroon ja nimetä yhden hyökkääjistä. Tapauksen taustalla on 40-vuotiaan aiemmasta murhasta antama todistanlausunto.


22. tammikuuta (2017) ammuttiin Tukholmassa 25-vuotias mies. Häntä oli ammuttu useita kertoja, ja häntä henkilöautolla sairaalaan vietäessä vielä yhden kerran. 25-vuotias oli sitten menehtynyt leikkauspöydälle. Näistä usein toistuvista tapauksista uutisoidessaan Ruotsin media välttää spekuloimasta niiden yhteydellä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, tai eräillä Ruotsin kaupunkialueilla vallitsevaan normiruotsalaisuudesta poikkeavaan tapakulttuuriin.

Tammikuun murhatapauksen syyttäjä, Olof Calmvik, kertoi medialle että maaliskuussa murhattu 40-vuotias oli avaintodistaja 25-vuotiaan murhasta syytettyjä kahdeksaa miestä vastaan. Nyt epäillään, että poliisissa johtotehtävissä toimiva henkilö on vuotanut rikollisille tiedon 40-vuotiaan roolista oikeusprosessissa.

Tutkija Martin Tidén Tukholman poliisista vahvistaa lehdelle, että tammikuisen murhajutun tutkintaan osallistumatonta poliisiviranomaista epäillään luottamuksellisen tiedon luovuttamisesta ulkopuoliselle.

Ruotsissa on vakiintumassa olotila, jossa satunnaiset ammuskelut, joukkotappelut tms. väkivallanteot, jotka saattavat tapahtua taparikollisten kesken tai kohdistua sivullisiin tai jopa poliiseihin, jäävät ilman nimettyjä teoista epäiltyjä, eikä poliisi suorita niitä tutkiessaan kiinniottoja. Eräiden kriitikkojen mielestä valta on sosiaalisesti haasteellisilla alueilla, -niinkuin niitä välttelevästi kutsutaan, liukunut pois viranomaisilta rikollisjengeille.

Erityislähiöt, ”no-go-zonet” tms. tunnistaa seuraavista seikoista:

  • Huumekauppa tapahtuu avoimesti kaduilla, ja (nuoriso)jengiläiset päivystävät tietyillä paikoilla jatkuvasti.
  • Tapahtuu toistuvasti väkivaltarikoksia joista ei seuraa havaittavia viranomaistoimenpiteitä.

Hallonbergenin murhat ovatkin indikaattori em. ilmiöstä, ja todistajan murhaaminen liittyy järjestäytyneen rikollisuuden ja viranomaisten valtataisteluun. Se, että rikollisille tietoja vuotanut poliisiviranomainen on mahdollisesti löytynyt, sopii hyvin kuvioon.

Ampumalla suoritettu henkirikos on tämänpäivän Ruotsissa ”normipäivää”, ja turruttaa välinpitämättömyyteen sekä median lukijat että toimittajat. Ilmiön taustalla on kuitenkin hyvin pahaenteinen kehitystrendi, jonka koko laajuus saattaa jäädä huomaamatta.

Aftonbladet 30.08.2017,

Aftonbladet 28.08.2017,

Aftonbladet 07.03.2017,



VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.