Suomi tuomitsee jyrkästi Pohjois-Korean ydinkokeen

Ulkoministeri Timo Soini tuomitsee jyrkästi Korean demokraattisen kansantasavallan 3. syyskuuta tekemän ydinkokeen. Ydinkoe etenkin nykyisessä jännittyneessä tilanteessa on erittäin vaarallinen ja edesvastuuton teko, joka tulee entisestään kiristämään tilannetta. Erityisen huolestuttavia ovat tiedot, joiden mukaan kyseessä olisi Pohjois-Korean suurin ydinkoe ja maan oman ilmoituksen mukaan vetypommi. Pohjois-Korean ydinkoe havaittiin myös Suomessa, jossa Helsingin yliopiston Seismologian instituutti toimii osana kansainvälistä ydinkoekieltoa valvovaa järjestelmää.

Ydinkoe on jatkoa Pohjois-Korean vakaville kansainvälisten velvoitteiden rikkomuksille, jotka ovat yleistyneet tämän vuoden aikana. Pohjois-Korean aiemmat ydinkokeet ja jatkuvat ohjuskokeet ovat kansainvälisten sopimusten ja velvoitteiden rikkomuksina tuomittavia ja erittäin haitallisia alueen vakaudelle.

Pohjois-Korean suorittama ydinkoe rikkoo vakavalla tavalla sen kansainvälisiä velvoitteita olla kehittämättä ja testaamatta ydinaseita, YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia 1718, 1874, 2087, 2094, 2270, 2371, ja IAEA:n ydinvalvontasopimusta sekä kansainvälistä ydinkoekieltosopimusta. Suomi yhtyy EU:n korkea edustaja Federica Mogherinin 3. syyskuuta antamaan lausuntoon asiasta.

Suomi katsoo Pohjois-Korean toistuvat provokaatiot vakavaksi piittaamattomuudeksi kansainvälisen yhteisön vetoomuksista ja kehottaa Pohjois-Koreaa lopettamaan välittömästi toimet, jotka aiheuttavat vakavan uhan Korean niemimaan turvallisuudelle ja lisäävät jännitteitä alueella.

Pohjois-Korean tulee noudattaa täysimääräisesti kansainvälisiä velvoitteitaan, luopua ydinaseohjelmastaan ja sitoutua tiiviiseen yhteistyöhön kansainvälisen yhteisön kanssa mukaan luettuna yhteistyö Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n kanssa sekä osallistuminen Korean niemimaan ydinaseriisuntaan tähtäävään vuoropuheluun.

Lähde: Ulkoministeriö

8 thoughts on “Suomi tuomitsee jyrkästi Pohjois-Korean ydinkokeen

  • 3.9.2017 at 15:37
    Permalink

    Oikeinko jyrkästi? Kim pyyhkii perseensä tämmöseen tietoon.

    Reply
  • 3.9.2017 at 15:53
    Permalink

    Sika-soinin tuomitsemiset ei kiinnosta ketään. Se sensijaan kiinnostaa että misä vitussa viipyy sika-timon lupaama palautussopimus irakiin? Hoida se kuntoon saatanan pelle äläkä sekaannu maailman toisella laidalla tapahtuviin asioihin!

    -Hyödytön läski.

    Reply
    • 3.9.2017 at 16:44
      Permalink

      Sika-Soinin paikka olisi sikalassa. Sen verran sikamainen tyyppi.

      Reply
      • 3.9.2017 at 17:26
        Permalink

        Ei siatkaan huolisi soinia samaan karsinaan.

        Reply
  • 3.9.2017 at 17:28
    Permalink

    Se nyt on sionisti-soinin henkilökohtainen mielipide. Enemmän minua kiinnostaa miksei sionisti-soini ole jyrkasti tuominnut amerikkalaisten ydinkokeita? Vai onko se vaan niin että ”toiset ydinkokeet vaan ovat niin paljon parempia”?

    Reply
    • 3.9.2017 at 21:08
      Permalink

      Olivathan teikäläisille aikoinaan maailman mahtavimman sotakoneiston omanneen, Isä Aurinkoisen johtaman Neuvostoliiton aseetkin ”rauhan aseita”!
      En kylläkään hyväksy minkään valtion ydinkokeita enkä hyväksy takinkääntäjä-Soinia sen enempää kuin sionismiakaan.

      Reply
  • 4.9.2017 at 05:23
    Permalink

    Soini tuomitsee oikein urakalla sitä sun tätä, ilme tyhjä kuin kuolemantuomion saanut. Veikkaan että jonkinmoisia mielenterveysongelmia sydänongelmien lisäksi ja lääkitys päällä.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.