Päivi Nerg: Syrjäytyneet suomalaiset ovat suurin turvallisuusuhka

Reilu kaksi viikkoa sitten marokkolainen turvapaikanhakija puukotti kymmentä ihmistä Turussa. Se oli takaisku Suomen sisäiselle turvallisuudelle.

Sisäministeriön kansliapäällikölle Päivi Nergille iskun jälkeiset viikot toivat mieleen vuoden 2015 syksyn, jolloin Suomeen tuli nopeasti tuhansia turvapaikanhakijoita.

”Silloin vedettiin vähän joka suuntaan. Kun miettii kahta viime viikkoa, niin tässä on ollut vähän samanlainen olo, että kaikki olisi yhtä hallitsematonta”, Nerg kertoo Helsingin Sanomille.

”Olemme tehneet kaksi vuotta töitä kädet savessa. Virkamiesporukkamme oli hyvin tietoinen, mitkä ovat seuraavat askeleet”, Nerg jatkaa.

Turun iskun tutkinta on vielä kesken, mutta julkisuudessa olleiden tietojen perusteella kyseessä vaikuttaisi olleen ääri-islamistinen terroriteko. Terrorismina keskusrikospoliisikin tekoa tutkii. Samalta pohjalta asiaa tarkastelee myös Nerg.

Islamistinen terrori-isku on ollut Nergin pahin pelko siitä lähtien, kun Supo nosti keväällä uhka-arviotaan. Näin ollen isku ei tullut yllätyksenä.

”Supon rakentamassa kartassa näkyy, kuinka tämä ilmiö on lähestynyt Suomea koko ajan. Siihen oli varauduttu.”

Nergin mielestä Suomella on ollut onni, kun maamme viranomaiset ovat voineet oppia ruotsalaisten ja saksalaisten kokemuksista terrorismista.

”Tiesimme silti, että kun isku tapahtuu tai sen edes epäillään tapahtuneen ensi kertaa täällä, se herättää tunteen, että nyt lopultakin lintukoto on rikki.”

”Jälleen kerran tuli terve herätys, että vaikka kuinka uskoimme tehneemme kaiken mahdollisen, löytyi pieniä asioita – jotka voivat itse asiassa olla tosi suuria – joita ei ole huomattu tai otettu tarpeeksi vakavasti”, Nerg kertoo Helsingin Sanomille.

Tällä Nerg viittaa etenkin siihen, miten viranomaiset toimivat vastaanottokeskuksista tulevien vinkkien kanssa. Turun puukottajasta oli vinkattu poliisille, mutta Supo ei nähnyt konkreettista uhkaa, joten asia jäi siihen.

Nerg lupaa, että Turun iskun jälkeen viranomaiset alkavat seurata radikalisoituneita ihmisiä tarkemmin ja käydä mahdollisista uhista jatkuvaa keskustelua, vaikka Supo ei havaitsisikaan heti konkreettista uhkaa.

Suomalaiset suurin turvallisuusuhka

Vaikka Turun iskun jälkeen keskustelu on pyörinyt turvapaikanhakijoiden ympärillä, Nerg on silti erityisen huolestunut suomalaisista. Helsingin yliajon tai Hyvinkään ampumisen kaltaiset tapahtumat ovat yhä islamistisia terrori-iskuja suurempi uhka.

Nerg kertoo, että sosiaali- ja terveysalan toimijat alkavat jatkossa tehdä tiiviimpää yhteistyötä turvallisuusviranomaisten kanssa, jotta mielenterveysongelmaiset, mahdolliset riskihenkilöt, huomataan ajoissa ja heille saadaan apua.

”Kahden viime vuoden aikana tämä terrorismikysymys on lähestynyt meitä koko ajan. Samaan aikaan olemme nähneet, että syrjäytyneiden ongelmat ovat kasvaneet aivan eri potentiaalissa”, Nerg huomauttaa.

”Uhka-arvioissa on turvapaikkaa hakeneita, mutta ehkä vielä enemmän kannamme huolta siitä suuremmasta määrästä Suomen kansalaisia, jotka ovat syrjäytyneitä ja joilla on mielenterveysongelmia.”

Supolla on erityisessä seurannassa tällä hetkellä 350 henkilöä. Krp:llä on sen lisäksi seurannassa noin 800 kantasuomalaista, joita pidetään mahdollisina uhkina.

Nerg on huolissaan siitä, että ääri-islamistit onnistuvat värväämään kantasuomalaisia joukkoihinsa. Hän muistuttaa, että Suomi on väkilukuun suhteutettuna Euroopan kärkimaita Isis-taistelijoiksi lähteneiden osalta, ja lähtijöistä valtaosa on Suomen kansalaisia.

”Se propagandan levitys, jota tällä hetkellä kohdistetaan syrjäytyneisiin suomalaisiin – ja myös turvapaikanhakijoihin – on pelottavan tehokasta”, Nerg toteaa.

Nerg näkee pienempänä uhkana kahden viime vuoden aikana Suomessa tapahtuneen järjestäytyneen rikollisuuden kasvun.

Tätä järjestäytymistä ei ole havaittu turvapaikanhakijoiden kesken, mutta Nergin mukaan maahan on tullut ihmisiä, joilla on kytköksiä kansainvälisiin rikollisliigoihin. Rikolliset ovat myös pyrkineet värväämään turvapaikanhakijoita ja syrjäytyneitä suomalaisia. Esimerkkinä Nerg mainitsee Ruotsin kautta Suomeen hiljattain tulleen Saturadah-moottoripyöräjengin.

Osa Turun iskun jälkeen esitetyistä ulostuloista on kuitenkin sellaisia, että Nergin mielestä ne olisi voinut jättää sanomatta.

”Se keskustelu, että kaikki vastaanottokeskuksissa olevat 11 000 turvapaikanhakijaa olisivat riski turvallisuudelle, että heihin pitäisi kohdistaa vapaudenriistoa… Jos sellaista tehtäisiin, pitäisi kysyä, että entä ne syrjäytyneet suomalaiset, jotka ovat krp:n uhka-arviossa erittäin kriittisiä? Tämän yhteiskunnan pohja on se, että kohtelemme ihmisiä samoin periaattein”, Nerg sanoo.

Palautussopimus antamalla Irakin velat anteeksi ja lisäämällä kehitysyhteistyövaroja Irakiin?

Turun puukotuksen jälkeen Suomessa on jälleen noussut esiin keskustelu siitä, miten käännytyspäätöksen saaneet turvapaikanhakijat kyetään poistamaan maasta. Valtaosa kielteisen päätöksen saaneista on irakilaisia.

Poliisin palautusjonossa olevista 1 400 ihmisestä noin 800 tulee Irakista. Nerg arvioi, että Suomessa saattaa vuoden loppuun mennessä olla 5 000–6 000 käännytyspäätöksen saanutta, jotka eivät suostu lähtemään.

Tällä hetkellä Irakiin on vaikea palauttaa ihmisiä, jotka eivät halua palata, etenkin jos heillä ei ole papereita. ”Jos emme löydä mekanismeja Irakin suuntaan, tässä kestää 5–6 vuotta”, Nerg keroo.

Neuvottelut etenevät kuitenkin huonosti. Viime viikolla sisäministeri Paula Risikko (kok) ja ulkoministeri Timo Soini (sin) yrittivät edistää palautuksia lähettämällä Irakin hallitukselle kirjeen, jossa viitataan Turun puukotuksen Suomessa herättämään keskusteluun siitä, että irakilaisia täytyy voida palauttaa.

Neuvotteluista perillä olevat tahot kertovat HS:lle, että irakilaiset tuskin allekirjoittavat pakkopalautuksia koskevaa sopimusta, ainakaan sellaista kuin suomalaiset haluaisivat. Suomen kannalta olisi tärkeää saada palautukset sujumaan vaikka ilman sopimusta.

Suomalaisten sisäisissä keskusteluissa ovat olleet esillä esimerkiksi kehitysyhteistyövarojen lisääminen Irakiin sekä poliisin kouluttaminen. Myös Irakin valtion velan anteeksiantaminen on ollut esillä.

”Ehkä ei välttämättä ole ymmärretty, mitä tämä vaatii. Katsoimme tätä porukalla keväällä, ja juuri viime viikolla päätimme, että täytyy löytää uusia porkkanoita”, Nerg sanoo.

Lähde: HS

17 thoughts on “Päivi Nerg: Syrjäytyneet suomalaiset ovat suurin turvallisuusuhka

  • 4.9.2017 at 11:33
    Permalink

    EI! Sinun ja muiden samaan runkkurinkiin kuuluvien TYÖ on poistaa laittomasti maassa olevat tunkeutujat -asia on täysin yksiselitteinen eikä meitä kansalaisia kiinnosta vittujakaan millä ”mekanismilla” se tapahtuu ja minne poisto tehdään sillä SEN ON PAKKO ONNISTUA! En voi ymmärtää miten arvon utaremaisterilla on pokkaa puhua että tänne suomeen LAITTOMASTI tunkeutuneiden irakilaisten palautus ”voi kestää 5-6 vuotta??? EI JUMALAUTA KÄY! Jos niitä palautuksia ei ala nopeasti tulemaan on syytä harkita laittomien maassanotkujien sijoittamista maahan -JA KAKSI METRIÄ MULTAA PÄÄLLE! Tänne kyseinen apinaorkesteri ei kuitenkaan tule jäämään, päivi ja sika-timo voivat olla asiasta täysin varmoja!!!

    Niin, ja sitten se oleellisin: Miksi helvetissä rajat eivät ole vieläkään valvonnassa vaan lisää ongelmia tulee jatkuvasti maista mihin niitä ei (mukamas) saada palautettua? Kuka määräsi 2015 alkaneen invaasion tulemisesta suomeen? Kuka käskyttää pitämään rajoja auki? Paljonko ja kenen kanssa suomalaisten seläntakana on sovittu maahan porukkaa ajettavan? Kenen mandaatilla näitä sopimuksia on kansalaisilta kysymättä tehty? Pidättekö te meitä idiootteina jotka eivät ymmärtä mitä te touhuatte? Tietääkö päivi ja timo paljon maanpetoksesta on maksimi rangaistus?

    Niin ja vielä se tärkein: Oletko päivi koskaan harkinnut itsemurhaa? Aihetta nimittäin olisi!

    Reply
    • 4.9.2017 at 11:46
      Permalink

      Niin ja irakille ei mitään myönnytyksiä vaan lasku näiden loisijoiden hyyssäämisestä! Saatana! sika-timo laittaa nyt sen ihrakasansa liikkeelle ja hoitaa asian kuntoon -vai eikö petturilla rahkeet riitä? Muistaakseni se palautussopimus oli ”allekirjoitusta vaille valmis” jo kaksi vuotta sitten! Näin ainakin ihrakasa itse sanoi! Tuliko siinäkin valehdeltua? Olisiko eroanomuksen paikka?

      Reply
    • 4.9.2017 at 12:08
      Permalink

      Syksyllä 2015 PettUri Orpo otti avosylin vastaan kymmeniä tuhansia Sipilän partalapsia, vaikka hän Dublinin sopimuksen perusteella olisi voinut käännyttää ne suoraan takaisin turvalliseen maahan Ruotsiin. Tuli ja tulee vielä kalliimmaksi Suomelle Orpon tavoittelema politrukin virka Brysselin lihapatojen äärellä ja hänen vaimonsa firma, joka hoitaa maahantunkeutujien lakasioita.

      Reply
  • 4.9.2017 at 12:10
    Permalink

    ”Jälleen kerran tuli terve herätys, että vaikka kuinka uskoimme tehneemme kaiken mahdollisen, löytyi pieniä asioita – jotka voivat itse asiassa olla tosi suuria – joita ei ole huomattu tai otettu tarpeeksi vakavasti”, Nerg kertoo Helsingin Sanomille.

    Kuten rajavalvonta?

    Reply
    • 4.9.2017 at 12:29
      Permalink

      ”Terve herätys” oli tässä tapauksessa 2 kuollutta ja 8 haavoittunutta. Miten tuo akka kehtaa?

      -Mä näen näiden nilviäisten suunnitelman läpi -näiden paskapuheiden tarkoitus on pehmittää kansalaisia koska kohta nämä runkkarit antaa jokaiselle laittomalle notkujalle oleskeluluvan. Saattepa nähdä että sitä ne pohjustaa.

      -Olisikohan silloin jo aika alkaa meidänkin toimimaan? Joko muilla on mitta täynnä tätä pelleilyä?

      Reply
      • 4.9.2017 at 17:49
        Permalink

        ..HEI TIÄKS.SIELLÄ JYVÄSKYLÄSSÄ ON POLIISILLA JA MAMUTIAISILLA PIENET PAINIT KÄYNNISSÄ..EI OLE VIELÄ KUULUNUT TAPETTUJA,,,MUTTA KATOTAANS,,MENIS TUO UTERITUTKIJA,PÄIVI NERG”SINNE SOVITTELEMHAN,,NET MUTIAISET VOIS OSUA,,

        Reply
  • 4.9.2017 at 12:48
    Permalink

    Mitä helvettiä voi olla siinä, ettei islamia voida arvioida uhkana? Jos lestadiolaiset tehtailisivat kalifaatteja ja teurastuksia, saisiko sitä kritisoida?

    Reply
    • 4.9.2017 at 12:56
      Permalink

      Ai niin, koska Sipilä on kaiken arvostelun yläpuolella, niin ei voi kritisoida.
      Kun itse kysyy ja itse vastaa ei jää epäselvyyttä …?

      Reply
  • 4.9.2017 at 13:04
    Permalink

    tää utaremaisteri kaivaa omaa hautaansa, niin kuin moni muukin päättäjä.

    Reply
    • 4.9.2017 at 13:52
      Permalink

      Kyllä. Tuota akkaa ei pidä päästää livistämään.

      Reply
  • 4.9.2017 at 13:24
    Permalink

    Hullut suvakit ovat pahin uhka suomelle.

    Reply
  • 4.9.2017 at 14:06
    Permalink

    Kuuleppas utaretutkija, montako suomalaista syrjäytynyttä on tehnyt terroristitekoja ja huutanut ”allahu akbaria”?

    Minusta uhkakuvat ovat kokonaan toisaalla. Ne hiekkaneekerit, siinä suomalaisten todellinen uhkakuva. Jos ei väkivallalla niin ne siittävät maamme täyteen omiaan. Ja sitten ne hallitsevat maatamme. Ja me annoimme se tapahtua politikkojen avustuksella. Nerg ja muut suvakit, te tuhoatte Suomen. Ja mikä parasta, teidän tekoneen jäävät historian kirjoihin.

    Reply
  • 4.9.2017 at 14:19
    Permalink

    Todellisuudesta syrjäytyneet suomalaiset poliitikot ovat suurin turvallisuusuhkamme.

    Reply
  • 4.9.2017 at 14:33
    Permalink

    Saisko akkii jonkun sielt trafista nergin paikalle ja se suvakki lehma vois menna hoitaa autoverotusta kun ei saa mitaan aikaan muuta ku sairaita aatteita ..paasis nainen virastoon joka toimii oppis ehka jotain …ei oo montaa katsastamatonta ja veronsamaksanutta liikeenteessa mutta lahes tulkoon kaikki matut …ja silti taytyy yrittaa saada syy terrorismiin ja raiskauksiin suomalaisten syyksi eika ihmisten jotka tulevat kivikautisista kulttuureista uskoineen ja arvoineen huhuhu…

    Reply
  • 4.9.2017 at 20:02
    Permalink

    ”Nergin mielestä Suomella on ollut onni, kun maamme viranomaiset ovat voineet oppia ruotsalaisten ja saksalaisten kokemuksista terrorismista.”

    Voi jestas. Sama idiotismi vaan jatkuu. Muun Euroopan kokemuksista moni tavan kansalainenkin on oppinut sen, että noita loisivia matuja ei pidä ottaa maahan!!! Ei yhtään kappaletta!!!!!!!!!!!!!!!

    Reply
  • 4.9.2017 at 21:55
    Permalink

    Voi näitä meidän johtavia viranomaisia ja politiikkoja.Nämä pitää saada npopeasti vaihtoon vaalien jälkeen.Mistä koloista näitä oikein ryömii.

    Reply
  • 5.9.2017 at 23:31
    Permalink

    Me päästetään susta päivi vielä ilmat pihalle….

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.