100:n kilotonnin pommin vaikutus Helsingissä

Viimeaikaiset ilmiöt mm. Korean niemimaalla antavat aiheen kerrata ydinvoima-asioita. Seuraavassa lyhyesti 100:n kilotonnin pommin vaikutukset Helsingissä.


  • Tulipallo, läpimitta 500 m (0.79 km²):
    Ydinreaktion aiheuttaman tulipallon suurin laajuus, kaikki elämä tuhoutuu.
  • Paineaalto (20 psi): 1.01 km (3.21 km²):
    Tukevatkin betonirakennukset tuhoutuvat, kuolleisuus 100%.
  • Voimakkaan säteilyn vaikutusalue (500 rem): 1.82 km (10.5 km²):
    Kuolleisuus ilman hoitotoimenpiteitä 50% – 90% yksinomaan säteilyn seurauksiin.  Kuoleminen jatkuu tunteja tai viikkoja.
  • Paineaalto (5 psi): 2.12 km (14.2 km²):
    5:n ilmakehän paineisku vahingoittaa rakennuksia ja aiheuttaa vammoja ihmisille.
  • Lämpösäteilyn vaikutus (3:n asteen palovammoja): 3.9 km (47.9 km²):
    Suojaamaton iho palaa, lämpöisku 9 caloria neliösentille. Tuntosensorit tuhoutuvat ihon mukana, joten ihonsa menettäneet ovat jonkin aikaa liikkumiskykyisiä. He menehtyvät kuitenkin kuivumisen ja infektioiden seurauksiin.

Räjähdysalueen sisimmällä vyöhykkeellä paineisku on kahdensuuntainen: Räjähdyksen paineaalto iskee ensin poispäin episentrumista, sitten ylös kohoava kuumentunut ilmamassa jättää alipaineen joka vetää ilmaa ja ilmavirran kuljettamia esineitä kohti liekehtivää keskusta. Ilmiötä kutsutaan tulimyrskyksi, Firestorm.

Ydinisku ylikuormittaa terveydenhoitojärjestelmää, mikäli sellainen on yhä olemassa. Todennäköinen skenaario on, että varsinaiseen tuhoalueeseen ei kohdistu pelastustoimia, vaan alue eristetään ja sieltä ulospyrkivät ohjataan tilapäisiin hoitopaikkoihin. Evakuointeja varsinaiselta tuhoalueelta ei suoriteta.

Ydinlaskeuman uhkaamalta alueelta väestö siirretään mahdollisuuksien mukaan. Viranomaisilla on valmiina evakuointisuunnitelma, ja siirtymisreitit on tarkoitus merkitä. Evakuointia organisoivalla henkilöstöllä tulee olemaan hyvin laajat valtuudet.

Tuhoalueen läheisyydestä tai laskeuman uhkaavilta alueilta siirtyvät ottaa vastaan katastrofipalveluun mobilisoitu henkilöstö. He suorittavat seuraavat toimenpiteet:

  • Henkilön saama säteilyannos arvioidaan mittaamalla hänestä tuleva jälkisäteily. Osa evakuoiduista erotellaan tässä vaiheessa.
  • Mikäli tarpeellista, vaatteet ja tavarat otetaan sivuun, ja evakuoidut ohjataan vesisuihkujen alta. Toimenpiteen tarkoitus on poistaa säteilevät partikkelit. Sivuun otettua omaisuutta ei saa takaisin.
  • Toimenpidettä hoitavalla henkilöstöllä on laajat valtuudet.


Vakava ydinonnettomuus Suomessa, tai ydinase-isku, aiheuttaa merkittävää tuhoa, mutta siitä voidaan selvitä säilyttämällä järjestynyt yhteiskunta siltä osin kuin se on mahdollista. Viranomaisten toimintaa säätelee erityinen eduskunnan taannoin hyväksymä kriisilainsäädäntö. Mm. kaikki elämisen kannalta välttämättömät tarvikkeet otetaan viranomaisten kontrolliin, ja niiden jakelu säännöstellään.

Ydinvoiman päästyä tavalla tai toisella irralleen, monet rauhan-ajan yhteiskunnan normit ja toiminnot lakkaavat olemasta. Mm. vakuutusyhtiöt katsovat, etteivät niiden  korvausvastuut koske po. tilanteessa aiheutuneita vahinkoja. Organisoitu hallinto voi niissäkin oloissa jatkaa olemassaoloaan, mutta näyttää joltain muulta, kuin mihin olemme tottuneet.

Ydinpommin vaikutuksista Tampereen keskustassa kirjoitti 05.09. Aamulehti.

Grafiikan teki https://nuclearsecrecy.com/nukemap/


VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.