Aseiden lupaprosessiin muutoksia – Soveltuvuustestistä luovutaan

Ampuma-aseiden lupaprosessia uudistetaan muuttamalla ampuma-aselakia ja joitakin siihen liittyviä lakeja. Lupaprosessia sujuvoitetaan ja nopeutetaan aseturvallisuudesta tinkimättä. Valtioneuvosto esitti lainmuutosten vahvistamista 7.9. ja tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa muutokset 8.9. Muutokset tulevat voimaan 1.12.2017 ja joiltain osin joulukuussa 2018.

Jatkossa aselupaa voi hakea sähköisesti, mikä vähentää huomattavasti henkilökohtaisen asioinnin tarvetta. Sähköisen menettelyn rinnalla säilyy mahdollisuus hakea lupaa asioimalla henkilökohtaisesti poliisilaitoksella. Sähköinen asiointi tulee voimaan joulukuussa 2018. Siihen asti lupia haetaan kuten aikaisemminkin. Aseluvan hakeminen ei ole enää sidottu luvanhaltijan kotikuntaan tai kotipaikkaan, vaan lupahakemuksen voi jättää haluamalleen poliisilaitokselle.

Perusteet aseluvan myöntämiselle säilyvät samoina

Perusteet aseluvan myöntämiselle eivät muutu, hakijan ja aseen tulee edelleen täyttää laissa säädetyt vaatimukset. Luvan hakeminen on sen sijaan jatkossa sujuvampaa. Aseluvan hakijan soveltuvuuden arviointia tehostetaan entistä yksilöllisemmällä haastattelulla sekä hyödyntämällä viranomaisella jo olevia tietoja entistä paremmin. Erityistä huomiota kiinnitetään ensimmäistä aselupaansa hakevaan tai harrastusta uudelleen aloittavan henkilön soveltuvuuden arviointiin.

Soveltuvuustestistä luovutaan, koska testin hyödynnettävyys on ollut huono, eikä se ole käytännössä auttanut lupaharkintaa ja päätöksentekoa. Pelkkä testitulos ei ole ollut päätöksen perustana, vaan poliisin tekemät kielteiset päätökset ovat perustuneet muuta kautta esiin tulleisiin tietoihin.

Erillisistä hankkimis- ja hallussapitoluvista luovutaan ja niiden tilalle tulee aselupa. Aselupa on ampuma-aseen, tehokkaan ilma-aseen tai aseen osan hallussapitoon oikeuttava lupa, johon voidaan liittää oikeus aseen tai aseen osan hankkimiseen, valmistamiseen tai muuntamiseen yksityistä tarkoitusta varten.

Lähde: Valtioneuvosto

2 thoughts on “Aseiden lupaprosessiin muutoksia – Soveltuvuustestistä luovutaan

  • 7.9.2017 at 20:10
    Permalink

    Tämä ase- ja arpajaisosaston menettely onkin ollut melkoinen vitsi. Eräskin henkilö joka on ollut B-mielisairaalassa on saanut neljä ampuma-aselupaa sen jälkeen. Kaikki pistooleja. Homma menee niin että kierretään ykstyiseltä lääkäriltä toiselle niin pitkään että tulee myönteinen lausunto. Ja jos tulee kielteinen, niin kielletään terveystietojen jakaminen.

    Lääkärithän aina painottivat lausuntonsa rahallista korvausta sillä että ”heillä on se vastuu” henkilöstä kun hänellä on ase. Mutta tosiasia on että lääkäreitä ei ole kiinnostanut edes sen vertaa että olisivat lähettäneet viranomaisille mielestään epäpätevän henkilön tiedot, joka on hankkimassa ampuma-asetta.

    Entäs sitten normaalit ammuntaa harrastavat? No, heille tämä on ollut melkosta painajaista. Jos on hakenut kilpa-aseeseen (normaalia asetta huomattavasti kalliimpi ja toisissa lajeissa kerta-ladattava) lupaa niin se on ollut kiven takana. Ja kun yleisesti tiedetään ettei kilpa-aseita osteta esim. metsälle koska ne ovat epäkäytännöllisiä eikä niissä ole varmistimia. Mutta ei. Vaikeaa on ollut. Toivottavasti nyt luvan saaminen helpottuu.

    Reply
  • 7.9.2017 at 20:36
    Permalink

    Mun mieletä poliisi voisi jak jokaiselle islamistipakolaiselle konepistoolin vokissa. Näin mullahit tuntisivat olonsa kotoisaksi ja turvattomuudesta ei olisi tietoakaan. Sillä että nämä hiekkaneekerit sitten murhaisivat joukolla suomalaisia ei ole merkitystä, ainakaan sisäministerin mielestä.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.