Hätätekstiviestipalvelu ilkivallan kohteena: Perätön ilmoitus aiheutti suurhälytyksen

Erityisryhmille suunnattu hätätekstiviestipalvelu joutui ilkivallan kohteeksi elokuussa, jolloin yksittäinen henkilö lähetti hätäkeskukseen useita aiheettomiksi osoittautuneita hätätekstiviestejä. Ilkivaltainen ilmoitus aiheutti väärän hälytyksen usealle eri viranomaisyksikölle. Hätäkeskuslaitos on tehnyt asiasta tutkintapyynnön poliisille.

Hätätekstiviesteissä henkilö kertoi, että veneestä oli hypännyt ihmisiä ja kyseessä oli hätätilanne.

Viestit aiheuttivat tehtävän (483, ihmisten pelastaminen vedestä) Keravan hätäkeskuksessa ja Keravan hälyttämänä myös Turun hätäkeskuksessa. Hälytys johti joukkuelähtöön, mihin hälytettiin kaksi helikopteria, neljä paloautoa, yksi päivystävän palomestarin johtoauto, kaksi ambulanssia sekä yksi lääkinnän kenttäjohtajan auto. Matkalle ehti lähteä neljä yksikköä.

Myöhemmissä viesteissä henkilö paljasti, että kyseessä ei ole todellinen hätätilanne, vaan hän lähetti viestit protestoidakseen hätätekstiviestijärjestelmän tulevaa uudistamista ja lain edellyttämää ennakkorekisteröitymistä.

Perättömästä vaarailmoituksesta (RL 34:10 §) aiheutui haittaa Hätäkeskuslaitoksen sekä terveys- ja pelastusviranomaisten toimintaan. Tapahtumasta syntyi myös taloudellista vahinkoa, koska eri terveys- ja pelastustoimen yksiköt lähtivät matkaan ilman perusteltua syytä.

Turvallisuusviranomaisiin kohdistunut ilkivalta voi aiheuttaa henkilölle vahingonkorvausvaatimuksia ja rikosoikeudellisia seuraamuksia.

Tällä hetkellä hätäkeskuksilla on omat alueelliset hätätekstiviestinumerot, mitkä on suunnattu erityisesti kuulovammaisille sekä henkilöille, jotka eivät pysty itse tuottamaan puhetta. Hätätekstiviestipalvelu uudistuu tämän vuoden lopussa, jolloin hätätekstiviesti voidaan lähettää numeroon 112. Palvelu vaatii käyttäjältä ennakkoon rekisteröitymisen.

Lähde: 112

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.