Suomen vankiloissa kehittyy radikaaleja muslimijengejä: Juhlittu terrori-iskuja, pahoinpidelty uskonnollisin perustein

Suomen vankiloissa on tehty väkivaltaiseen ekstremismiin ja radikalisoitumiseen liittyvä havainto 84 henkilön osalta. Näistä 45 on edelleen vankilassa ja 39 henkilöä on vapautettu tai poistettu maasta. Havainnot ovat eriasteisia ja -laatuisia. Osa havainnoista on rikosseuraamusalalla toimivien viranomaisten mukaan vakavia. Nämä tiedot selviävät Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen väkivaltaisen ekstremismin ja radikalisoitumisen tunnistamisprojektin väliraportista.

Havaintoja liittyen ekstremismiin on tehty projektin aikana useita. Suomen vankiloissa on tapahtunut muun muassa muslimitaustaisten vankien tekemiä pahoinpitelyjä, joilla epäillään olleen uskonnollinen peruste. Lisäksi on havaittu, että ääri-islamiin liitettäviä terrori-iskuja on juhlittu vankiloissa. Havaintoja on tullut lähes aina iskun tapahduttua. Havaintojen perusteella voi todeta, että vankien joukossa on henkilöitä, jotka suhtautuvat myönteisesti länsimaalaisiin ihmisiin kohdistuvaan terrorismiin.

Lähtökohta vankiloissa tapahtuvalle väkivaltaiselle radikalisoitumiselle on altistuminen aatteelle tai ideologialle, jossa on ekstremistisiä piirteitä. Altistuminen tapahtuu yleisimmin toisen vangin tai vankilajengin vaikutuksesta. Karismaattiset johtohahmot vankien joukossa radikalisoivat johdonmukaisesti muita. Internetin ollessa rajoitettu ekstremistinen materiaali löytyy kirjojen tai cd-levyjen muodossa tai se on itse tuotettua.

Myös vankilan ulkopuoliset asiat voivat ruokkia vangin radikalisoitumista. Yhteydenpito ekstremistisiin verkostoihin, tuttavapiiriin, auktoriteetteihin ja saman ajatusmaailman jakaviin sukulaisiin voi toimia polttoaineena katkeroitumiselle ja vihan lisääntymiselle.

Suomessa ilmiö koskettaa pääosin ulkomaalaistaustaisia vankeja ja radikalisoituminen liittyy uskonnolla perusteltuun väkivaltaiseen ekstremismiin. Etelä-Suomen alueen projektin aikana on tehty myös useita havaintoja liittyen poliittisesti perusteltuun väkivaltaiseen ekstremismiin. Havaintojen perusteella suurin radikalisoitumisen uhka liittyy vankeihin, jotka altistuvat ääri-islamistiselle tai -oikeistolaiselle aatteelle.

Radikalisoitumisen ehkäisyssä vankeusaikana tulee raportin mukaan panostaa henkilökunnan kouluttamiseen, tiedonhankintaan ja turvalliseen laitossijoitteluun. Turvallinen laitossijoittelu voi olla tehokkain tapa hallita radikalismin ja väkivaltaisen ekstremismin aiheuttamia ongelmia, koska vaikuttavista kuntoutusmenetelmistä ei vielä ole näyttöä.

Lähde: RiSe

4 thoughts on “Suomen vankiloissa kehittyy radikaaleja muslimijengejä: Juhlittu terrori-iskuja, pahoinpidelty uskonnollisin perustein

  • 8.9.2017 at 20:39
    Permalink

    Tulee vielä sekin päivä kun Euroopassa otetaan käyttöön kuolemantuomiot!
    Muut vaihtoehdot ovat niin huonoja.

    Reply
  • 9.9.2017 at 08:45
    Permalink

    Yhteydet ulkomaailmaan pitäisi rajoittaa vankilassa olon ajaksi. Esim Yhdysvalloissa oma puhelin on kielletty, vain puhelinkortilla saa soittaa tietyn määrän, puhelujen sisältöä valvotaan.

    Suomalainen vankila on Afrikan mantereelta tulevalle lomanviettopaikka. Ruoka tulee säännöllisesti, hyvä kohtelu ja tv ym käytössä.

    Reply
  • 9.9.2017 at 11:09
    Permalink

    Miksei sielä pidetä koppien ovia kiinni. Silloin ei ketään pahoinpidellä. Yksinkertaista. Ei avata nitä ovia.

    Reply
    • 10.9.2017 at 10:44
      Permalink

      Ämmät sotkeutunu näihinki asioihin ja sen kyllä huomaa.

      Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.