Suomen metsäteollisuuden kohtalosta päätetään tänään – Ei tosin Suomessa

EU parlamentti kokoontuu tänään äänestämään niin sanotusta ”hiilinieluasiasta” joa käytännössä määrittelee suomalaisen metsäteollisuuden tulevaisuuden suunnan ja volyymin. EU komission esityksessä suomalaista hiilinielua verrattaisiin vuosien 1990-2009 metsien kuutiomäärään joka olisi Suomelle erittäin epäedullinen sillä metsien hakkuu Suomessa on lisääntynyt noista vuosista huomattavasti ja tullee kasvamaan tulevaisuudessakin Suomen lisätessä puurakentamista, bioteollisuutta ja kansainvälisestikin tunnetun vientivalttinsa kehittämistä. EU:n ympäristövaliokunnan esityksessä vertailuvuosina käytettäisiin vuosia 2000-2012 joka sekin olisi Suomelle huomattavasti edullisempi.

Asiasta on jätetty myöskin kompromissiehdotus jossa hakkuiden määrää ei verrattaisi metsän kasvun määrään. RKP:n meppi Nils Torvalds on ollut etunenässä neuvottelemassa kompromissiehdotusta jossa ympäristövaliokunnan vertailuvuosista ei täysin luovuttaisi mutta niistä saisi tarvittaessa poiketa mikäli hiilinielu hakkuiden lisääntymisestä huolimatta kasvaisi.

-Puurakentamisen lisäämiseen pitää ehdottomasti pyrkiä, ja samalla pitää huoli siitä, että metsät kasvavat enemmän kuin niitä hakataan, Torvalds sanoo.

-Kyllä se voi mennä läpi, mutta äänestys voi olla tiukka, eli en hurraile vielä.

Torvaldsin ajama esitys jätettiin hänen oman RKP/Alde-ryhmän sijaan EU parlamentin suurimman ryhmän EPP:n nimissä läpimenon helpottamiseksi. Esityksen takana on ennen äänestystäkin jo useita meppejä mukaan lukien Jussi Halla-aho, Paavo Väyrynen, Petri Sarvamaa ja Hannu Takkula. Perussuomalaisten Ruohonen-Lerner ei ole vielä kertonut kantaansa.

Suomessa hallitus Juha Sipilän johdolla on voimakkaasti kompromissiesityksen kannalla. Suurin osa suomalaismepeistä on näillä näkymin Suomelle edullisen esityksen kannalla mutta vastustajia löytyy. Pääasiassa vihreiden ja vasemmistolaisten keskuudesta. Vihreiden Heidi Hautala kannattaa ympäristövaliokunnan esitystä perustellen päätöstä sen yleiseurooppalaisella luonteella ja Pariisin ilmastosopimuksella.

Lähde: IL

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.