Helsinki suunnittelee nopeusrajoitusten laskemista koko kaupungissa – Keskustaan 30 km/h

Helsingin kaupunki suunnittelee nopeusrajoitusten laskemista. Muutoksen tavoitteena on vähentää liikenneonnettomuuksia ja parantaa kaupunkiympäristön viihtyisyyttä.

Syksyn aikana valmistellaan periaatteet nopeusrajoitusten määrittämiseksi ja esitys heti muutettavista nopeusrajoituksista. Esityksen suurin muutos nykytilanteeseen verrattuna on kaikkien asuinalueiden tonttikatujen nopeusrajoituksen laskeminen 30 kilometriin tunnissa. Tällä hetkellä noin puolella tonttikaduista rajoituksena on vielä 40 km/h, lopuilla tonttikaduista rajoitus on laskettu 30 kilometriin tunnissa jo aiemmin.

Keskustassa nopeusrajoitus laskettaisiin 30 kilometriin tunnissa lukuun ottamatta pääkatuja ja reittejä satamiin. Niillä rajoitus olisi 40 km/h. Nopeusrajoitus laskisi 30 kilometriin tunnissa esimerkiksi Lönnrotinkadulla ja Uudenmaankadulla. Mannerheimintiellä 50 km/h -rajoitus laskisi 40:een km/h ensimmäisessä vaiheessa Kuusitien ja Musiikkitalon välillä. Myöhemmin matalampi rajoitus ulottuisi Hakamäentielle asti.

Rajoitusten laskeminen vähentäisi lähes 20 henkilövahinkoon johtavaa onnettomuutta

Nopeusrajoitusten laskemisen ansiosta henkilövahinkoihin johtavien onnettomuuksien arvioidaan vähenevän lähes 20:llä viime vuosien keskiarvoon verrattuna. Se tarkoittaisi noin 13 prosentin vähennystä osuuksilla, joilla nopeudet laskisivat, ja noin neljän prosentin vähennystä koko katuverkolla.

– Nopeuden laskiessa todennäköisyys joutua onnettomuuteen pienenee ja lisäksi onnettomuuksien seuraukset ovat lievempiä. Kun törmäysnopeus laskee 40:stä 30 kilometriin tunnissa, jalankulkijan kuolemanriski puolittuu, liikenneinsinööri Jussi Yli-Seppälä sanoo.

Matalammat nopeusrajoitukset parantavat myös kaupungin viihtyisyyttä. Esimerkiksi liikenteen melu vähenee, kun kiihdytykset vähenevät. Lisäksi maltilliset ajonopeudet lisäävät etenkin jalankulkijoiden turvallisuuden tunnetta.

Matka-aikoihin tai liikenteen sujuvuuteen alemmat nopeusrajoitukset vaikuttaisivat varsin vähän.

– Käytännössä muutokset eivät vaikuta merkittävästi useimpiin ajoreitteihin, sillä kehäteillä ja sisääntuloväylillä nopeudet pysyvät ennallaan ja esikaupunkien pääväylilläkin muutokset ovat vähäisiä. Kantakaupungissa taas keskinopeudet ovat etenkin päiväsaikaan useimmilla katuosuuksilla matalammat kuin esitetyt nopeusrajoitukset, Jussi Yli-Seppälä toteaa.

Nopeusrajoituksista keskustellaan verkossa 22. ja 27. syyskuuta

Esityksestä kerätään valmistelun tueksi lausuntoja ja kommentteja ennen kuin se menee kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn. Periaatteista voi keskustella suunnittelijoiden kanssa verkossa perjantaina 22. syyskuuta kello 13.00−14.30 ja keskiviikkona 27. syyskuuta kello 19−20 osoitteessa www.facebook.com/helsinkikaupunkiymparisto. Periaatteita voi kommentoida 6. lokakuuta asti. Kysymyksiä ja kommentteja verkkokeskusteluun voi lähettää myös sähköpostitse osoitteeseen kymp.viestinta@hel.fi.

Jos kaupunkiympäristölautakunta hyväksyy periaatteet nopeusrajoituksista, laaditaan tarkemmat, katukohtaiset suunnitelmat muutoksista. Osalla kaduista nopeusrajoitukset voidaan muuttaa nopeasti liikennemerkkiä vaihtamalla, mutta osa kaduista vaatii alemman rajoituksen tueksi myös rakenteellisia muutoksia. Tällaisilla kaduilla uudet nopeusrajoitukset toteutetaan myöhemmin esimerkiksi peruskorjauksen yhteydessä.

Esitys uusista nopeusrajoituksista tiivistetysti:

-kaikilla asuinalueiden tonttikaduilla 30 km/h -rajoitus
-keskustassa 30 km/h -rajoitus, paitsi pääkaduilla ja satamiin johtavilla reiteillä 40 km/h
-teollisuusalueiden tonttikaduilla pääsääntöisesti 40 km/h -rajoitus
-pääkaduilla 50 km/h esikaupunkialueilla, 40 km/h kantakaupungissa
-alueellisilla kokoojakaduilla 40 km/h
-paikallisilla kokoojakaduilla 30–40 km/h

Lähde: Hel.fi

 

12 thoughts on “Helsinki suunnittelee nopeusrajoitusten laskemista koko kaupungissa – Keskustaan 30 km/h

  • 14.9.2017 at 15:50
    Permalink

    Tämähän oli odotettavissa kun nopeus pudotettiin 40 km/h. Mitä sitä hiljaa liruttamaan alaspäin? Laitetaan saman tien 10 km/h ja lippua heiluttava etumies pakolliseksi jokaiselle autolle. Hyvä Helsinki ja Vihreä aate. Sitä saa mitä tilaa!

    Reply
  • 14.9.2017 at 16:23
    Permalink

    Sairasta. Virheiden ajama hanke. Vihreet fillaroitsijat ajavat hyvin holtittomasti.

    Reply
  • 14.9.2017 at 17:01
    Permalink

    Polkupyörällä mennään kovempaa, miten se sopii liikennesuunnitteluun? Sakkoja pyöräilijöille?

    Reply
  • 14.9.2017 at 17:54
    Permalink

    Fillaroitsijat eivät edes osaa likennesääntöjä, kurvailevat miten haluavat päin persettä!

    Reply
  • 14.9.2017 at 22:10
    Permalink

    Nopeuden voisi laskea koko Mannerheimin tiellä 30km/h. Ja sitten Bulevardit sekä rantatien. Sen jälkeen ei tarvitse pelätä autoja keskustassa, ne kiertää toista reitiä. Kaskusta pyhittyy muslimeille ja ”postilaatikoille”, kuten burkha-henkilöitä kutsutaan.

    Reply
  • 14.9.2017 at 22:12
    Permalink

    Hehhehheeee!!!! Liikenne ei siis vieläkään takkua riittävästi ? Siis oikeesti, kaupunki bulevardit ja liian alhaiset nopeusrajoitukset kuihduttavat Helsingin keskustan kaupat ja muut liikkeet tehokkaasti… asiakkaat vaan hakeutuu sinne mihin pääsee nopeammin…
    Kehäteiden varsilla on siis kasvua tulossa, ja sinne meneekin tovi fillarilla sotkiessa.
    Koko hanke osoittaa sen, kuinka huonosti päätöksiä tekevät henkilöt tuntevat logistiikkaa, ihmisten käyttäytymistä, kauppaliiketoimintojen yleistä logiikkaa, huoltotoimintoja ja yleensäkkin kaikkea sitä jolla mahdollistetaan se leipäpaketti hyllyssä…
    Veikkaan, että ekana menee hermot kauppojen ja ravintoloiden laitteita ylläpitävillä asentajilla TAI sitten niillä ihmisillä jotka jonottavat autojensa kanssa varttitunnin kilometrin matkalla TAI sitten jakeluautojen kuskeilta. Veikkaukseni perustuu havaintoon jonka mukaan nykyihminen haluaa liikkua vaivattomasti ja kohtuullisen ripeästi…
    No, onneksi itse asun täällä ”maalla”, ei ruuhkat kiusaa, eikä viherpiiperöt askartele omiansa…

    Reply
    • 15.9.2017 at 10:03
      Permalink

      No kohta rupee kyllä viimeistään liikenne takkuaan ja ahaa sitten ruuhkamaksut.

      Reply
  • 14.9.2017 at 22:13
    Permalink

    Vihreiden poliittista terroria autoilijoita kohtaan. Tavoitteena on lopulta yksityisautoilun kielto Helsingin keskusta alueella.

    Tähän terroriin ovat menneet mukaan Kokoomus ja muut merkittävät puolueet Helsingissä.

    Yksi lautakunta kyykyttää siis satoja tuhansia autoilijoita Helsingissä!

    Vielä kypäräpakko autoihin ja 50 m turvaväli kaupunkiliikenteessä niin urpolandian holhousmekanismit ovat täydellä teholla käytössä.

    Se mitä todella tarvittaisiin Helsingissä että liikenne saataisiin sujuvammaksi ja turvalliseksi olisi ainakin seuraavat toimenpiteet:

    Mannerheimintie 3-kaistaiseksi autoille molemmin puolin. Pitkä vihreä aalto autoille aamu ja iltapäiväruuhkien aikaan.

    Mechelininkatu myös 3-kaistaiseksi autoille molemmin puolin.

    Kello 21 tai klo 22 jälkeen kaikki liikennevalot vilkulle muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

    Vihdintielle 80 km/h nopeusrajoitus.

    Länsiväylälle 100 km/h nopeusrajoitus,’

    Yönopeusrajoitukset ainakin Tampereen/Hämeelinnan väylälle ja Lahden väylälle 140 km/h.

    Risteyksissä ei vihreää valoa samanaikaisesti autoille ja jalankulkijiolle. Jos autoille on vihreä silloin jalankulkijoille on punainen ja toisinpäin. Ainakin kolmas osa liikennevaloista ja liikennemerkeistä pois.
    Ja uusi liikennemerkki käyttöön: varoitus, lähestyt taajama aluetta jossa on paljon lampaita.

    Reply
    • 14.9.2017 at 23:33
      Permalink

      Hyvä kirjoitus, jossa on myös pilkettä silmäkulmassa. Kannatan.

      Reply
  • 15.9.2017 at 10:57
    Permalink

    Helsinki on paska kaupunki. Johtuu pitkälti mädästä hallinnosta, toisaalta asukkaat ovat sen mahdollistaneet ja matua virtaa sisään asumaan ilmaiseksi kaupungin asunnoissa. Ei kun hyvää päivää.

    Reply
  • 17.9.2017 at 10:46
    Permalink

    Helsingin ydinkeskusta ja kadut rakennettu aikoinaan hevosvetoisille kärryille.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.