Venäjä julisti Jehovan todistajat äärijärjestöksi ja kielsi toiminnan maassa – Lahko valittaa korkeimpaan oikeuteen

Venäjä on julistanut kristillisen uskonlahko ”Jehovan todistajat” äärijärjestöksi ja kieltänyt sen toiminnan maan rajojen sisäpuolella. Oikeuden työntekijän mukaan valituksessa vaaditaan yksinkertaisesti huhtikuun 20. päivä tehdyn päätöksen kumoamista.

Oikeuden päätös astui voimaan välittömästi. Lahkon kaikki paikallisjärjestöt lakkautettiin ja ”valtakunnansaleiksi” kutsutut tilat sekä lahkon omaisuus siirtyi valtion omistukseen.

Jehovan todistajat ovat ilmoittaneet vievänsä asian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen mikäli oikeus päättää hylätä heidän valituksensa.

Suomessakin toimivilla jehovan todistajilla oli Venäjällä yhteensä 395 paikallisjaostoa. Suomessa lahkolla oli vuonna 2016 300 seurakuntaa.

Lähde: TASS

9 thoughts on “Venäjä julisti Jehovan todistajat äärijärjestöksi ja kielsi toiminnan maassa – Lahko valittaa korkeimpaan oikeuteen

  • 14.9.2017 at 10:06
    Permalink

    Kaikki uskonnolliset ja vastaavat lahkot tulisi kieltää koko maailmasta. Jos on jonkun uskonnollisen järjestön jäsen tai fanittaja sen jo pitäisi estää nousemasta päättäviin virkoihin, kuten pääminsteriksi tai ulkoministerikisi. Jos perseilee uskonnolla, niin tehköön sen ihan itsekeseen eikä tuo julkisuuteen tai käytä hyväkseen viranhoidossa.

    Reply
    • 14.9.2017 at 13:51
      Permalink

      Uskonnon kaltaisia, täysin uskontoihin rinnastettavissa, ovat poliittiset puolueet ja kaikenlaiset ideologiat.

      Mikä sitten on lahko? Esim. luterilainen kirkko on lahko. Ei sen lakkaaminen olisi vahinko, mutta kieltäminen on aika mahdotonta. Ihmiset uskovat kaikenlaista. Kuka määrittelisi, että mikä ei ole uskomista? Sekö, joka uskoisi tietävänsä totuuden? Tai se, joka kuvittelisi hänellä olevan oikeus määrätä mitä pitää uskoa?

      Reply
  • 14.9.2017 at 10:26
    Permalink

    Tuota, mietin tuota otsikon sanaa ”lahko”. Miksi otsikossa käytettiin sanaa lahko? Eikös Jehovat ole samanlainen kristiinen seurakunta kuin Luterilainen seurakuntakin? Tai Ortodoksinen? Tai Helluntalaiset tai Katoliset? Mikä tekee seurakunnasta lahkon? Jos jotakuta sanoisin lahkolaisiksi niin Juutalaisia sillä nehän eivät ole kristillisiä.

    No, Venäjän käytöstä on helppo ymmärtää. Siellä aikana jolloin uskonnon harjoittaminen oli kiellettyä, ortodoksinen surakunta sai toimia julkiesti. Riitti että se keräsi paljon varoja joista osa ajautui suoraan maan johdon käsiin. Jollei Katolista seurakuntaa olisi, olisi Ortodoksinen seurakunta ahnein. Ja siksi kun Jehovan todistajat sai liian paljon jäseniä ja uhkasi Ortodoksien tulotaloutta, se alistettiin oikeuteen. Ja kun omaisuus ulosmitataan niin valtio ja Ortodoksinen seurakunta saa mukavasti ilmasista mammonaa.

    Reply
    • 14.9.2017 at 11:39
      Permalink

      ”Eikös Jehovat ole samanlainen kristiinen seurakunta kuin Luterilainen seurakuntakin? Tai Ortodoksinen? Tai Helluntalaiset tai Katoliset?”

      Ei. Eroa on raamatunkäännöksessä ja se noudattamisessa. Kaikilla muilla mainitsemillasi valhekristityillä on käytössä periaatteessa sama käännös, jota he eivät vain noudata. Jeffulinmainostajilla taas on oma raamatunväännöksensä – jossa on muutamia kiusallisia yksityiskohtia modattu sopimaan paremmin heidän maailmankuvaansa. Ja tuota väännöstä he epäilemättä noudattavat pieteetillä.

      Reply
      • 14.9.2017 at 22:23
        Permalink

        Esitin asiani epäselvästi. Tiedän että raamatun tulkinnoissa ja sen sanatarkassa noudattamisessa on eroja. ”Älä tee aviorikosta” on minusta korniuden huippu. Tarkoitin lähinnä että Jehovatkin noudattavat kristuksen, Jeesuksen oppeja ja jumalan käskyjä. Eli ovat kristillinen seurakunta. He eivät noudata Mooseksen oppeja.

        PItääkin kysyä tätä kun pojat tulee seuraavan kerran ovelle.

        Reply
    • 14.9.2017 at 13:54
      Permalink

      Lahko tarkoittaa pääsuuntauksesta irronnutta suuntausta. Esim, luterilainen kirkko on lahko. Jehovantodistajat eivät oikeastaan ole, koska heillä on aika omaperäinen käsitys Raamatusta, sen sanomasta ja sen tulkitsemisesta. Se ei ole irtautunut jostain, se on uusi käsitys.

      Reply
  • 14.9.2017 at 11:22
    Permalink

    Ja samaan aikaan muslimit saavat toimia Venäjällä. Mikä tekee jehovan todistajista vaarallisempia? Montako terrori-iskua he ovat tehneet?

    Eiköhän tämä temppu ole pelkkää sisäpolitiikkaa, jolla lähinnä mielistellään ortodokseja ja osaltaan annetaan kuvaa että valtiojohto suojelee kansaansa. Jehovan todistajat ovatkin tähän helppo kohde, sillä heidän taholtaan ei ole tulossa fyysistä vastarintaa. He ovat enintään ärsyttäviä ja ainakin toistaiseksi postiluukusta on tullut vain lehtiä, ei pommeja.

    Reply
    • 14.9.2017 at 13:56
      Permalink

      Sitä minäkin mietin, että eikös tuo islamilaisuus täytä aika kepeästi ja reippaasti äärijärjestön määritelmän.

      Reply
      • 14.9.2017 at 22:25
        Permalink

        Mutta heidän toimintansa ei uhkaa Ortodoksista seurakuntaa jäsenkadolla eikä heillä ole omaisuutta josta olisi hyötyä vatiolle tai Ortodoksiselle seurakunnalle.

        Kyse on kokonaan valtaistelusta ja omaisuudesta. Näin minä ainakin sen olen ymmärtänyt. Jo ennen ”poikien” ovelle tuloa. Kyselinkin että miltäs tuntuu olla terroristilistalla.

        Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.