Ministeri Tiilikainen: Uusiutuvan sähkön tuesta mahdollisimman edullinen

Työ- ja elinkeinoministeriö lähetti 15.9.2017 lausuntokierrokselle luonnoksen hallituksen esitykseksi, jossa esitetään uusiutuvan sähkön tuotannosta järjestettäviä tarjouskilpailuja. Tavoitteena on lisätä investointeja uusiutuvan sähkön tuotantokapasiteettiin 2020-luvulle mentäessä kustannustehokkaasti ja kansantalouden kokonaisedun mukaisesti.

– Tavoitteena on kehittää veronmaksajan kannalta mahdollisimman edullinen järjestelmä, joka tuottaa sovitun määrän uusiutuvaa energiaa valtion kannalta kohtuullisin kustannuksin, toteaa asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

– Kilpailutettavat kaksi terawattituntia ei ole valtavan paljon, mutta se on osaltaan kriittinen askel polulla, joka johtaa uusiutuvan energian 50 prosentin tavoitteeseen vuonna 2030.

– Uudesta järjestelmästä tulee teknologianeutraali. Tarkoitus on katsoa miten uusiutuvan energian eri tuotantomuodot todellisuudessa pärjäävät markkinaehtoisesti.

– Se asettaa eri tuotantotavat samalle viivalle, jolloin voidaan päästä eroon nykyisistä, eri tuotantomuotoihin perustuvasta ajattelusta. Sen sijaan, että tehtäisiin tuulivoimalle tai muille tuotantomuodoille omia kiintiöitä tai omia tukijärjestelmiä, laitetaankin nyt kokeiluluonteisesti kaikki samalle viivalle. Ja jos on mahdollisimman paljon ja erilaisia tarjoajia, tulisi sen laskea järjestelmän kustannuksia, Tiilikainen hahmottelee.

– Kilpailutus toteutetaan todennäköisesti useammassa kuin yhdessä erässä. Saaduista tarjouksista valitaan edullisimmat. Järjestelmässä kilpailutuksen voittaneet toimijat sitoutuvat tuottamaan lupaamansa määrän uusiutuvaa sähköä lupaamallaan hinnalla, kertoo Tiilikainen.

– Nykyisistä syöttötariffeista luovutaan sopimuskauden jälkeen, eikä järjestelmään oteta enää uusia tuottajia. Uusi järjestelmä on kertaluokkaa edullisempi.

– Esitys lähti nyt lausuntokierrokselle, ja toivon, että saamme paljon lausuntoja, joiden avulla voimme kehittää ehdotusluonnosta mahdollisimman toimivan järjestelmän aikaansaamiseksi, toteaa Tiilikainen.

Lähde: Valtioneuvosto

One thought on “Ministeri Tiilikainen: Uusiutuvan sähkön tuesta mahdollisimman edullinen

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.