Paavo Arhinmäki kritisoi CETAa – ”…ratifiointi ei voi tapahtua ainakaan pariin vuoteen”

Paavo Arhinmäki on tänään kritisoinut EU:n ja Kanadan välistä vapaakauppasopimusta joka on Suomessakin tulossa eduskunnan käsiteltäväksi vielä tämän vuoden aikana. Sopimus on jokaisen maan erikseen ratifioitava ja Arhinmäki ihmetteleekin päivityksessään Suomen kiirettä asian käsittelyssä. Belgia on nimittäin kyseenalaistanut sopimuksen riitojenratkaisumekanismin ja asian käsittelyssä kestänee vuodesta kahteen eikä sopimusta voida sen aikana ratifioida.

Belgia ehti jo lokakuussa 2016 ilmoittaa että se on valmis kannattamaan sopimusta, mutta Belgian 3,5 miljoonan asukkaan maakunta Wallonia ilmaisi erimielisyytensä asiasta ja esti ratifioinnin marraskuussa 2016.

Arhinmäen facebook-päivitys kokonaisuudessaan mainoksen jälkeen.

”EU:n ja Kanadan välinen investointisuoja- ja vapaakauppasopimus CETA on edennyt varsin pitkälle ilman laajaa kansalaiskeskustelua Suomessa.

Suuressa valiokunnassa olen melko yksin Vasemmistoliiton ainoana edustajana kritisoinut sopimusta. Myös kansalaisaktivistit ovat pyrkineet pitämään sopimuksen kriittisiä kohtia esillä, mutta media ja laajasti ihmiset eivät ole juurikaan reagoineet.

Euroopassa sopimus on saanut osakseen huomattavasti suurempaa kritiikkiä.

Euroopan unionin ja Kanadan välinen strateginen kumppanuussopimus on jo eduskunnan käsittelyssä vaikka itse CETA-sopimuksen ratifioinnista ei ole annettu hallituksen esitystä. Tämä siitä huolimatta, että kumppanuussopimuksessa jo viitataan suoraan CETA-sopimukseen.

CETA:n ratifiointi ei ole mitenkään läpihuutojuttu edelleenkään. Se vaatii kaikkien jäsenmaiden parlamenttien hyväksynnän. Belgia on nyt jättänyt EU tuomioistuimen ratkaistavaksi, onko CETA-sopimuksen riitojenratkaisumekanismi (mikä on sopimuksen kaikkein ongelmallisin ja kiistanalaisin osio, jota myös eduskunnassa valiokunnat kritisoivat laajasti) EU-oikeuden mukainen.

Tämä käsittely tulee kestämään arviolta vähintään puolitoista vuotta. Sinä aikana CETA-sopimusta ei voida ratifioida, oli lopputulos mikä tahansa. Ja jos riitojenratkaisumekanismi on EU-lain vastainen, pitää sopimus neuvotella uudestaan.

Hallitus on tuomassa tämän hetken tiedon mukaan CETA-sopimuksen eduskuntaan lokakuun aikana. Onko tämä aikataulu järkevä, koska joka tapauksessa ratifiointi ei voi tapahtua ainakaan pariin vuoteen?”

Lähde: facebook, The Guardian

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.