Suojelupoliisin apulaispäällikkö: ”On todennäköistä että Suomi joutuu uuden terrori-iskun kohteeksi.”

Seppo Ruotsalainen, suojelupoliisin apulaispäällikkö on tänään antanut haastattelun jossa hän omin sanoin toteaa mm seuraavaa:

-”Viranomaiset tekevät kaikkensa ehkäistääkseen terrorismia mutta on todennäköistä että Suomi joutuu uuden terrori-iskun kohteeksi.

Turun terrori-iskusta saatu vihje oltiin kirjattu poliisin järjestelmiin mutta operatiivisella tasolla se sivuutettiin. Supolla oli terrori-iskun päivänä muita operaatioita Turun alueella eikä annetun vihjeen pohjalta muunmuassa siksi voitu toimia. Ruotsalaisen sanoin ”Ei ollut mahdollista priorisoida saatua vihjettä.” Hänen mukaansa vihjeet ovat yksi osa poliisin tiedonhankintaa ja Ruotsalainen kuvailikin vihjeitä ”omanlaisekseen palapeliksi”.

Supon yhteistyöverkosto kattaa noin 90 valtiota joista saapuu vuosittain noin 15 500 tietopakettia ja vuonna 2016, 6200 jotka koskettivat terrorismia. Suojelupoliisin oma tiedonhankinta on hänen mukaansa avainasemassa kansallisen tason uhkia selvitettäessä ja sen kohdehenkilölistalla onkin tällä hetkellä 363 henkilöä jotka syystä tai toisesta nähdään mahdollisena turvallisuusuhkana. Vaikka listalle ei välttämättä päädy suomeen saapuva sotilastaustainen henkilö, mahdollinen aseellinen koulutus sinne viedä. Vuoden 2012 jälkeen kohdehenkilöiden määrä on lisääntynyt 80%.

Ruotsalaisen mukaan erityisen uhkaavana pidetään kohdehenkilöiden laadullista muutosta. Joka neljännellä henkilöllä listalla on yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin tai he ovat osallistuneet aseelliseen konfliktiin ja ovat joko radikalisoituneita tai radikalisoitumisvaarassa.

Suomeen on syntynyt myöskin jihadistisia verkostoja joita poliisi kutsuu jihadistiseksi alamaailmaksi. Verkostoissa toimii muutamista muutamiin kymmeniin henkilöitä kussakin ja niillä on yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin. Ne pyrkivät hankkimaan lisää väkeä ja radikalisoimaan erityisesti nuoria miehiä toteuttamaan suunnitelmiaan. Toiminta on systemaattista, pitkäjänteistä ja se pyritään pitämään pienimuotoisena solujen ilmeisen turvallisuustietoisuuden vuoksi.

Ruotsalainen mainitsi myöskin vierastaistelijat joita Euroopastakin on ISIS:n riveihin lähtenyt kymmeniä tuhansia.

-”Näyttää siltä että tulemme elämään tämän ilmiön kanssa pitkän aikaa. Vierastaistelijoiden määrä EU-alueelta noin 30-40 000, osa palannut osa palaamassa. Me olemme avoin yhteiskunta ja ihmiset saavat tulla ja mennä vapaasti.”

Huolestuttavimpana seikkana Ruotsalainen piti niitä nuoria jotka ovat kasvaneet ISISn keskellä ja kysyykin: ”Kuinka heistä saadaan yhteiskuntakelpoisia?”.

Lähde: MTV/Rikospaikka 20.9.2017

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.