Eurooppa vetäytyy ”Armageddon”-ohjelmasta

Johns Hopkins Universityn tutkijat ovat olleet kärkipäässä kehittämässä kansainvälisessä yhteistyössä maata uhkaavien asteroidien tuhoamiseen tähtäävää ohjelmaa. AIDA (Asteroid Impact & Deflection Assessment) saattaa olla maapallon tulevaisuuden kannalta ratkaisevassa osassa.

Suhteellisen pienetkin avaruudesta tulevat kappaleet, kuten Siperiaan 2013 iskeytynyt 200 metrinen meteori, aiheuttavat suurta tuhoa. Siperian tapauksessa meteori hajosi useaksi pienemmäksi kappaleeksi ja silti 1600 ihmistä haavoittui. Ohjelmaan sisältyvässä Double Asteroid Redirection-kokeessa kohteeksi valikoitunut Didymoon on halkaisijaltaan noin 160 metriä ja tarkoitus on joko suistaa kappale radaltaan tai tuhota se. Testin hinnaksi on määritelty noin 250 miljoonaa euroa.

Eurooppalaiset valtiojohtajat eivät ole lämmenneet kalliille kokeelle siitäkään huolimatta ettei maapallolla ole tällä hetkellä käytännössä minkäänlaista mahdollisuutta puolustautua tänen iskeytyviä kappaleita vastaan. Euroopan avaruusjärjestö, ESA toivookin että rahoitus projektiin järjestyisi kalliista hintalapustaan huolimatta.

Mikäli esimerkiksi didymoonin kaltainen kivi osuisi maapalloon, vastaisi se teholtaan 400 megatonnia TNT:tä. Isku olisi siis voimakkaampi kuin yksikään ihmisen rakentama ase.

Lähde: AFP

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.