Lakivaliokunta käsitteli lesbo-parien asiaa – Poistaako kansalaisaloite uudeksi äitiyslaiksi naisparien lapsilta perusolettaman kahdesta vanhemmasta?

​Eduskunnan lakivaliokunta käsitteli perjantaina 22. syyskuuta kansalaisaloitetta äitiyslaiksi. Valiokunta päätti yksimielisesti tehdä asiasta mietinnön. Tämän jälkeen päätettiin äänin 14-3, että mietintö valmistellaan siltä pohjalta, että kansalaisaloitteeseen sisältyvät lakiehdotukset ehdotetaan hyväksyttäviksi muutettuina.

Äänestyksessä hävinneen vastaehdotuksen mukaan kansalaisaloitteeseen sisältyvät lakiehdotukset ehdotetaan mietinnössä hylättäviksi, mutta hyväksyttäisiin lausuma, jossa edellytetään lakiehdotusten jatkovalmistelua.

Pyrkimyksenä on, että valiokunnan mietintö valmistellaan syyskauden 2017 loppuun mennessä tai viimeistään kevätkaudella 2018.

Aloitteessa mainitaan muunmuassa seuraavaa:

”Hedelmöityshoitojen avulla alkunsa saaneen lapsen vanhemmuus vahvistetaan ehdotuksen mukaan tunnustamisen perusteella samalla tavoin kuin tilanteessa, jossa eri sukupuolta oleva avopari saa lapsen. Lapsen vanhemmuuteen ei kuitenkaan sovelleta lakimääräistä olettamaa synnyttävän äidin kumppanin vanhemmuudesta kuten tilanteessa, jossa synnyttävä äiti on avioliitossa. Tämä johtuu siitä, että avioliittoon perustuvan isyysolettaman taustalla on olettama miehen biologisesta isyydestä, josta osoituksena on, että isyyolettama voidaan oikeusgeneettisen näytön perusteella kumota. Koska naisparin yhdessä aikaansaama lapsi ei ole geneettisesti parin yhteinen, vastaavaa olettamaa ei naisparin tilanteessa voida soveltaa. Erilaiselle kohtelulle on näin ollen olemassa sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen että perustuslakivaliokunnan ratkaisukäytännössään hyväksymä peruste. ”

Koko kansalaisaloite on luettavissa osoitteessa kansalaisaloite.fi

Lähde: Eduskunnan lakivaliokunta, kansalaisaloite.fi

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.