Ahvenanmaan separatistipuolue haluaa itsenäisyydestä kansanäänestyksen

Itsenäistä Ahvenanmaata ajava Ålands Framtid (Ahvenanmaan tulevaisuus) -puolue haluaa, että Ahvenanmaan itsenäisyydestä järjestetään kansanäänestys. Puolueen puheenjohtaja Axel Jonsson uskoo, että tulos tulee olemaan kyllä itsenäisyydelle.

Itsenäistymiskysymykset ovat nousseet esille Katalonian tapahtumien myötä. Katalonia järjesti itsenäisyydestään kansanäänestyksen, jonka Espanja yritti estää katsoen sen laittomaksi. Äänestyspäivä sunnuntai eskaloitui Kataloniassa väkivaltaiseksi.

Jonsson sanoi Uudelle Suomelle, että Ahvenanmaankin pitäisi saada järjestää kansanäänestys, mutta vain siinä tapauksessa, että enemmistö Ahvenanmaan parlamentissa kannattaa äänestysajatusta.

–Se on ainut oikea tie. Prosessin pitää olla demokraattinen.

Separatistiliike ei ole aivan pikkuruinen, sillä puolueella on johtajansa Jonssonin lisäksi kaksi muutakin edustajaa Ahvenanmaan maakuntapäivillä, mikä tarkoittaa 10 prosentin kannatusta 30-jäsenisessä alueparlamentissa.

Puolueen kannatus on ollut viime vuosina 10 prosentin tuntumassa, mutta Jonsson uskoo, että ajatusta itsenäisyydestä tuetaan jonkin verran myös muissa puolueissa, vaikka se ei muiden asialistalla olekaan. Hänen arvionsa mukaan itsenäisyyden puolella on tällä hetkellä noin 20–30 prosenttia ahvenanmaalaisista.

Jonssonin mukaan suurin syy, miksi Ahvenanmaan pitäisi itsenäistyä, on kielikysymys. Hänen mukaansa Suomesta on tulossa käytännössä yksikielinen maa ja yhä harvempi suomalainen osaa ruotsia. Hän muistuttaa, että vuoden 1921 kielilupauksen mukaan ”Ahvenanmaan pitäisi voida luottaa siihen, että Suomi puhuu Ahvenanmaalle Ruotsia”.

Jonssonin mukaan Ahvenanmaalla olisi paremmat mahdollisuudet tehdä oma, hyvä tulevaisuus itsenäisenä pienenä valtiona. Hänen mielestään pienuudesta on etua.

Jonsson sanoo, että Ahvenanmaa olisi taloudellisesti enemmän kuin omavarainen ja että itsenäistyminen olisi taloudellisesti järkevää. Ahvenanmaalaiset maksavat Jonssonin mukaan selvästi enemmän veroja Suomeen kuin suomalaiset keskimäärin. Ahvenanmaa maksaa myös palveluista, joita saa Suomelta nykyään, esimerkiksi puolustus. Jonsson kuitenkin uskoo, että Ahvenanmaalla olisi hyvin rahaa hoitaa itsenäisyydestä koituvat ylimääräiset kulut.

Jonsson myöntää, että itsenäistymisessä on haasteensa, mutta ne voidaan hänen mukaansa ratkaista. Hän huomauttaa, että menestyvät valtiot tarvitsevat rinnalleen menestyviä naapureita ja tähdentää, että hyvä suhde Suomeen olisi myös itsenäistymisen jälkeen tärkeä asia Ahvenanmaalle.

Lähde: US

28 thoughts on “Ahvenanmaan separatistipuolue haluaa itsenäisyydestä kansanäänestyksen

  • 3.10.2017 at 18:58
    Permalink

    Onhan se suomen kieli vähentymässä Suomessakin. Mutta mielestäni kyllä kannattaisi äänestää ja kysyä alueen asukkailta mielipidettä.

    Reply
  • 3.10.2017 at 19:05
    Permalink

    Mikä olisi itsenäisen ahvenanmaan maahanmuutto ja natokanta

    Reply
  • 3.10.2017 at 19:13
    Permalink

    Hei hei vaan. Kannatetaan!

    Reply
  • 3.10.2017 at 19:48
    Permalink

    Tälle hankkeelle 100% tuki täältä AITOsuomalaisten puolelta! Äänestystä ei edes tarvita. Näkemiin!

    Reply
  • 3.10.2017 at 20:24
    Permalink

    Hyvä ahvenanmaalaiset !!!

    Reply
  • 3.10.2017 at 20:32
    Permalink

    Iso kyllä myös täältä Raumalta. Olisi meillä suomalaisilla pienemmät kulut, kun itsenäistytte……. Venäjäkin on kiinnostunut.

    Reply
  • 3.10.2017 at 20:48
    Permalink

    Lähtekää vaan ja saatte vielä RKP:n bonuksena mukaanne.

    Reply
  • 3.10.2017 at 21:30
    Permalink

    Voitaiisiinko myös Manner-Suomessa järjestää kansanäänestys Ahvenanmaan itsenäisyydestä? Mieluusti sitova äänestys, jos kannatus näyttäisi olevan yli 50%.

    Reply
    • 5.10.2017 at 02:20
      Permalink

      Melkoiset kulut tietääkseni on manner-Suomelle Ahvenanmaasta ja ei mitään hyötyä. Olisivat saaneet aikoja sitten itsenäisyyden, mutta eivät uskaltaneet sitä ottaa, sillä Suomen avuthan olisivat loppuneet. Mielivät liittyä Ruotsiin, mutta ne kieltäytyivät kunniasta.
      Kaunis saari, mutta tervemenoa tympeine ihmisineen.

      Reply
  • 3.10.2017 at 21:59
    Permalink

    Ei pienintäkään mahdollisuuksia koskaan. Täysin älytön ajatus

    Reply
  • 3.10.2017 at 22:37
    Permalink

    Jotenkin tuntuu että enemmistö suomalaisista antaisi ahvenanmaalaisille veljillemme ja sisarillemme(tirsk) itsenäisyyden mielellään. Nyt kaikki tukemaan ahvenanmaalaisia vapaustaistossaan.

    Reply
  • 4.10.2017 at 00:23
    Permalink

    Mikä olikaan ahvenanmaalaisten toimi Suomen ja Islannin-kielen aseman vahvistamisesta alotteita tehdessä. Kiitos perkeleesti siitäkin, Autonomia pois tai kokosaari pois. Maksamme ihan tarpeeksi sihen suuntaan, ja käsittääkseni käyrä on toisenlainen kuin uutisessa väitetään, joten koitetaanko luoda ajatus, että ahvenanmaa olisi suomelle suurikin maksaja, taitaa toistepäin mennä 😮

    Reply
  • 4.10.2017 at 03:11
    Permalink

    Ahvenanmaalle voisi antaa kansanäänestykseen kolme vaihtoehtoa:
    1) Olla normaali osa Suomea 2) Liittyä Ruotsiin 3) Itsenäistyä.

    Reply
  • 4.10.2017 at 03:44
    Permalink

    Hyvä. Sillähän siitäkin paskasta päästään. Mutta koska maailman Pölhlä, Suomi jatkaa silloinkin edelleen noiden ylimielisten syöttiläiden elätystä eiks je?

    Reply
  • 4.10.2017 at 04:56
    Permalink

    Myydään tuo saari Ruotsalaisille hyvään hintaan. En pistäisi pahaksi tämän kalliin rasistimaakunnan erottamisesta Suomesta. Mutta ehdoton ei itsenäisyys haaveille koska sen jälkeen vieressämme olisi vielä isompi ongelma veroparatiisi ym.lieveilmiöiden suhteen.

    Reply
  • 4.10.2017 at 08:38
    Permalink

    Ahvenanmaa maksaa suomalaisille veronmaksajille enemmän vuodessa kuin maataloutuet. Niin että jos haluavat itsenäistyä, niin minä veronmaksajana kannata sitä. Veroprosentti pienenee kerralla ja saadaan eduskunnasta se 1kpl kiintiöpaikka vaikka kansallismielisille.

    Ja sitten ahvenanmaalaiset saa tulla toimeen ihan omillaan.

    Reply
    • 4.10.2017 at 18:47
      Permalink

      Olisipa mukava nähdä viite mihin tämä lausunto perustuu… Ei löydy, koska on väärä!

      Reply
      • 4.10.2017 at 22:59
        Permalink

        Jokainen affenanmaalainen saa keskimäärin 4500€/vuosi tukea manner suomelta + muut erityisoikeudet päälle (esim. vapautus asevelvollisuudesta)

        -Tämä kaikki siis TÄYSIN ILMAN MITÄÄN VASTINETTA -TYHJÄSTÄ.!

        Reply
    • 5.10.2017 at 00:12
      Permalink

      ?
      Ainoa luku mitä muistan lukeneeni on että Oolanti ois viime aikoina kontribuoinut Suomen budjettiin 0,50% (siis maksanut) ja saanut takaisin 0,45%. Täytyypä tarkistaa.

      Nyt joka iikalle hutkiminen vähemmälle ja tutkiminen suuremmalle.
      Jos @”Kannatetaan!!!” kommentti osottautuu jälleen kerran tavanomaiseksi leimaavaksi huuteluksi
      niin eipä näitä palstoja katsellessa tartte ihmetellä että jotkut ahvenanmaalaiset eivät tunne oloaan niin kotoisaksi osana Suomea.

      Vieläpä mitä kielikysymyksiin tulee niin matemaattinen itsestäänselvyyshän se on että vähemmistöalueille jonne mikä tahansa maan enemmistö siirtyy muuttuu ajan kanssa enemmistön hallitsemaksi ja vähemmistökieli joutuu ahtaalle. Onhan Helsinki ja muitakin kaupunkeja olleet vahvasti ruotsinkielisiä ja nykyään heitä ei välttämättä kohdata äidinkielellään edes silloin kun laki sen vaatisi. Oli hölmöä ettei Suomeen perustettu selkeää ”Quebeciä”(ja ei, pelkkä Oolanti ei ruots. kiel. alueena riitä, kyseessä on kuitenkin yksi kolmesta Suomen maaperän alkuperäiskielistä ja geenit menee ristiinrastiin, oma mummo esim. aika paljon ruots. geenejä mut suom. kiel. ja muualla taas toisinpäin tai fiftysixty jne; ) niin silloin nämä kysymykset joidenka ympärillä kovasti nykyään öykkäröidään, eivät olisi mitään mistä meuhkata.

      Reply
  • 4.10.2017 at 15:05
    Permalink

    Ruotsihan sen aikoinaan halusi. Ja ahvenista iso osa halusi myös Ruotsiin liittyä. Niin että mikä ettei?

    Reply
  • 4.10.2017 at 16:14
    Permalink

    Sinne vaan Svea mamman hoivaan

    Reply
    • 5.10.2017 at 02:32
      Permalink

      Nyt olis Puuttinille tilaisuus ostaa/vaihtaa Ahvena Karjalaan. Siellä kauniissa Karjalassa on monien isovanhempien tai vanhempien koti ollut ja yhä on monilla kaipaus sukunsa juurille. Mutta kukaan ei kaipaa Ahvenaa.

      Reply
  • 4.10.2017 at 16:30
    Permalink

    Jos ahvenanmaa itsenäistyisi mikä tuskin koskaan toteutuu niin olisi se senjälkeen saari vapaata riistaa Itään tai Länteen

    Reply
  • 4.10.2017 at 17:01
    Permalink

    Ahvenanmaalaiset hurrit vois ripotella mereen ja tehdä koko ahvenanmaasta täysmääräinen lomakylä

    Reply
  • 5.10.2017 at 13:49
    Permalink

    Julistautumalla itsenäiseksi Ahvenanmaa menettää demilitarisoidun asemansa ja on silloin vapaata riistaa kaikille
    mahdollisille aggressioille.Kukahan mahtaa olla eniten kiinostunut ko.alueesta?

    Reply
  • 6.10.2017 at 16:00
    Permalink

    Joo,,,tekobörjet haluaa itsenäisyyttä. Sama sakki mikä manner-Suomesta kerjää rahaa pärjätäkseen.D

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.