Japanissa ylityöt syyniin, ihmisiä kuolee jo niiden takia

Japanissa on nyt tutkittu muutamia kuolemantapauksia tarkemmin ja nuorten 24- ja 31-vuotiaiden kuolinsyyksi on todettu ylitöiden aiheuttama stressi, jotka ovat johtaneet sydänvikoihin.

Enimmäinen tutkittu oli 31-vuotias Miwa Sado. Naisen oli todettu pidempiaikaisissa tutkimuksissa kuolleen sydämen vajaatoimintaan. Nainen oli tehnyt 159 tuntia ylitöitä kuukaudessa, vain kahdella vapaapäivällä. Kuolemasta on aikaa jo neljä vuotta, mutta nyt vasta viime viikolla Japanin viranomaiset julistivat viralliseksi kuolinsyyksi ylityöt ja niiden tuomat paineet.

Toinen esille nostettu tapaus on nuoren 24-vuotiaan Matsuri Takahashi itsemurha. Matsuri kirjoitti ennen kuolemaansa sosiaaliseen mediaan, ”olen fyysisesti ja henkisesti hajotettu, haluan kuolla”. Matsuri oli tehnyt jo jonkin aikaa 100 tunnin ylityökuukausia.

Kummankaan tapauksen todellisia ylityötunti määriä ei ole tarkalleen saatu selville. Epäily on suuremmista luvuista, mitä papereista selviää.

Japanissa yleisesti yrityksissä odotetaan työntekijöiden tekevän keskimäärin 80 tuntia ylitöitä kuukaudessa.

Tästä menetetystä yliajasta eivät yritykset useasti edes maksa palkkaa. Myös nöyrät työntekijät usein luopuvat lomistaan. 35% Japanilaisista luopuu lomistaan vapaaehtoisesti.

Nyt pääministeri Shinzō Abe on luvannut ottaa ylityöt syyniin.

Makoto Iwahashi, Posse organisaatiosta kertoo erityisesti nuorten olevan todella umpikujassa työpaikkojen kanssa. Nuoret ajattelevat, että joko suostuvat ylitöihin ja menettävät vapaa aikansa, tai menettävät työn ja sitäkautta mahdollisuuden elämään. Nyt ihmisiä kuolee sen takia.

Lähteet:

theguardian

BBC

 

 

 

3 thoughts on “Japanissa ylityöt syyniin, ihmisiä kuolee jo niiden takia

  • 5.10.2017 at 23:40
    Permalink

    Katselin japanin kauniita naisia.

    Reply
  • 6.10.2017 at 06:13
    Permalink

    Japanin malli alkaa olla myös Suomessa todellisuutta lähitulevaisuudessa. Ensimmäinen vaihe on ollut menestyksekäs. AY-liike on lyöty polvilleen ja odottaa sitä viimeistä iskua josta se ei enää nouse. Syynä heikot AY-johtajat, ”humaani” Ihalinen joka palkkiona sai ministerin pestin EK:n ja kokoomuksen myötävaikutuksena, EK:ta myötäilevä väsynyt Lyly joka ajatteli vain eläkettään viran saatuaan. Meni mukaan kiky kusetukseen koska ei jaksanut enää hoitaa tehtäviään.

    Reply
  • 6.10.2017 at 12:48
    Permalink

    Mietin tässä hetken ja muistelin omaa aikaani kavereiden kanssa Saksassa aikoinaan. Olimme sielä monta vuotta töissä ja teimme 350-380 tunnin kuukausia vuodesta toiseen, enkä muista että kukaan olisi kuollut työntekoon. Tosin, iltaoluet matkalla kämpille ja saksalainen runsasravintoinen ruoka varmasti osittain vaikuttivat hyvään terveyteen. Ja iltalenkki ennen nukkumaanmenoa pitivät yleiskunnon hyvänä. Silti ehti nukkua täyden 9h ja palata aamulla virkeänä töihin. Ettei tuo nyt niinkään suuri ylityön määrä ole. Sanoisin että ”normaali”. Itse huomasimme että ihminen jaksaa hyvin tehdä 12h päivää. Mutta 14h päiviä ei jaksa tehdä kuin kaksi viikkoa putkeen. Sitten loppuu energia.

    Ja toisin kuin Japanissa, Saksassa jokainen tunti maksettiin. Se toimi kannustimena koska työn palkaksi sai velattoman omakotitalon sekä pari autoa. Hyvä alkustartti elämään -90 luvun lamasuomessa. Ei velkaa ja elämä edessä.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.