Sähköautojen todettiin rasittavan sähköverkkoa Norjassa

Runsas sähköautokanta aiheuttaa jo riesaa sähkönjakelulle Norjassa. Lähiverkkojen häiriöt ovat lisääntyneet alueilla, joissa useita sähköautoja ladataan yhtä aikaa. Kova kuormitus huonontaa paikallisesti sähkön laatua, uutisoi Tekniikka & Talous.

Norjalaisten kova kiinnostus sähköautoihin jatkuu. Norjan sähköautoliiton uusien tilastojen mukaan sähköautojen myynti on kasvanut vuoden alusta peräti 33 prosentilla. Sähköautojen osuus uusien autojen myynnistä on Norjassa tällä hetkellä 29 prosenttia.

Norjalaiset ostavat suuria ja tehokkaita sähköautoja, ja Teslasta on tullut norjalaisten suosikki. Myyntitilaston kärjessä olevat Teslan S- ja X- mallit edustavat puolta kaikista myydyistä sähköautoista. Seuraavilla sijoilla ovat VW ja BMW i3.

Norjassa myydään halpaa sähköä, mutta lähiverkot ovat jääneet kehityksestä jälkeen. Teslan 22 kW kaksoislaturin on todettu rasittavan maaseutuverkkoja. Myös kaupunkialueilla on esiintynyt ongelmia.

Ylikuormitusta on esiintynyt paljon etenkin Stavangerin seudulla, jossa sähköautojen määrä on noussut nopeasti. Ongelmia esiintyy asuinalueilla, joissa asukkaiden sähköautot ovat samanaikaisessa latauksessa.

Sähköyhtiöiden mukaan muutkin paljon sähköä kuluttavat laitteet kuten suuret vedenlämmittimet ja poreammeet ovat yleistyneet norjalaisissa kotitalouksissa. Kuitenkin sähköautoa pidetään kapasiteettiongelmien pääasiallisena aiheuttajana.

Sähköverkko mitoitetaan väestönkasvun ja kehityksen ennusteiden pohjalta. Kukaan ei kuitenkaan pystynyt ennustamaan näin nopeaa siirtymistä vihreään teknologiaan, sanoo Frank Boholm stavangerilaisesta Lyse elnettistä.

Verkkoyhtiöt ovat monin paikoin alkaneet asentaa paksumpia kaapeleita ja järeämpiä muuntajia kapasiteetin lisäämiseksi. Eräs ajatuksissa ollut vaihtoehto on akkujen käyttö kuormitushuippujen tasaamiseksi.

Norjan sähköautoilijoita harmittaa yleisten pikalatausasemien hidas rakentaminen. Tänä vuonna on asennettu 300 uutta latausasemaa, vaikka tarve olisi kolminkertainen.

Latauspaikoille on ollut pitkiä jonoja, Norjan sähköautoyhdistys harmittelee.

Norjan valtion avokätiset tukitoimenpiteet ovat edistäneet sähköautojen suosiota maassa. Sähköautot on Norjassa vapautettu arvonlisäverosta. Sähköautolla pääsee ilmaiseksi maksullisille teille ja niiden verotus on bensiini- ja dieselautoja edullisempaa. Brysselissä on ehditty vaatia etujen osittaista poistoa.

Norjan pitää ETA:an kuuluvana maana noudattaa EU:n kauppasääntöjä. ETA:n valiokunnan näkemyksen mukaan Norjan tuet sähköautoille ovat nykytilanteessa liioiteltuja. ETA:n perusteluna on sähköautojen hintatason lasku. Norjalaiset puolestaan haluavat tukitoimenpiteiden jatkuvan.

Lähde: T&T

4 thoughts on “Sähköautojen todettiin rasittavan sähköverkkoa Norjassa

  • 10.10.2017 at 15:07
    Permalink

    jos taloja lämmitetään sähköllä se on väärin, jos autolla ajaa polttoaineella se on väärin, jos taloa lämmitetään öljyllä se on oikein, ja auto liikkuu sähköllä se on oikein, höh höh

    Reply
    • 10.10.2017 at 16:46
      Permalink

      Se sopii täysin Virheiden logiikkaan, koska ei niillä tarkoitus ole edes saada mitään järkevää aikaan.

      Reply
  • 10.10.2017 at 16:44
    Permalink

    Caruna hieroo karvasia kämmeniään yhteen. Kyllä me vahvistamme – ja rakennamme verkkoa, ei siinä mitään ongelmaa. Te vaan maksatte, kjäh kjäh..kirottu Fortum myi tonkin ulkomaille.

    Reply
  • 10.10.2017 at 18:25
    Permalink

    Perseilyä koko sähköautovouhotus. Sähkö pitää kuitenkin tuottaa jollain, siis lisää ydinvoimaloita!

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.