Kaupunginvaltuutettua uhkailtiin Oulussa: ”Se on poikki!” – Poliisi katsoo vierestä (video)

Junes Lokka on suomalainen maahanmuuttokriittinen kansalaisaktivisti ja kaupunginvaltuutettu Oulussa vuodesta 2017 lähtien. Hänen valtuustoryhmänsä on Aito suomalainen yhteislista (asyl). Lokka tunnetaan erityisesti YouTube-kanavastaan, jolle Lokka taltioi mielenosoituksia ja keskustelutilaisuuksia sekä julkaisee omia näkemyksiään maahanmuuttoon.

Lokka on julkaissut Facebook-päivityksen, jossa kirjoittaa seuraavasti:

Tänään Haukiputaalla opin sen, että Ouluun tulee työpaikkoja koska Tyrnävällä on turvapaikanhakijoita perunahommissa ja lisäksi joku valtuutettu on joskus palkannut maahanmuuttajan, joka oli äärimmäisen ahkera.

Kun kyselin lisää tästä hämmentävästä mekanismista, tuli joku ulkomaalainen ja kielsi minua puhumasta maahanmuutosta, hän kaatoi vettä puhelimeni päälle ja raivosi samalla kun valtuutettu Nikula seurasi vierestä tämän tyypin vihapuhetta.

Tässä pitää tietää, että Nikula on vanhempi konstaapeli ja nettipoliisi, joka Kalevan mukaan suitsii someraivoa.

Kyse on rasismista, sillä jos keskustelupaneelin jälkeen joku husu tms. musta leijona kyselisi valtuustotovereiltaan asioita ja kimppuun hyökkäisi joku suomalainen vaientamaan hänet vihapuheillaan, poliisi puuttuisi asiaan välittömästi.

Vihapuhe on viestintää, jolla tahallisesti loukataan, halvennetaan tai uhataan toisia ihmisiä. Vihapuheen kohteeksi joutuminen tai pelko siitä voi estää ihmistä toimimasta haluamallaan tavalla, estää asiallisen tiedon hankintaa ja levittämistä ja horjuttaa yksilön itsetuntoa. Se voi pelottaa ja aiheuttaa vetäytymistä julkisuudesta ja julkisista tiloista. Pahimmillaan vihapuhe voi johtaa syrjivään poliittiseen päätöksentekoon ja väkivaltaan.

#torjunvihapuhetta

Koko tallenne löytyy täältä: https://www.youtube.com/watch?v=Jug5ippiVhA

Kirjoituksen oheen Lokka on julkaissut videon, jossa hänen keskustellessaan erään toisen henkilön kanssa tulee paikalle puheesta päätellen ulkomaalaistaustainen mies, joka Lokan mukaan kaataa vettä hänen puhelimensa päälle. Mies kieltää Lokkaa julkaisemasta kuvaamaansa videota missään.

”Jos mä löydän ykskään asia teijän sivulla…”, sanoo mies ja vie oikean kämmenensä vasemmalta oikealle kaulansa korkeudella,  ja jatkaa: ”se on poikki.”

Merkillepantavaa videossa on se, että koko keskustelua seuraa vierestä valtuutettu Nikula, joka on Lokan kertoman mukaan vanhempi konstaapeli ja nettipoliisi, jonka tehtävänä on suitsia nettiraivoa.

Asiasta myöhemmin Twitterissä keskusteltaessa Nikula kuitenkin kiistää havainneensa näitä asioita ja kertoo jostain syystä olevansa jäävi asiassa.

Nikula kehotti Lokkaa tekemään tapauksesta tutkintapyynnön. Lokka itse kommentoi asiaa Nykysuomelle näin:

Rikosilmoituksen teko kuormittaisi poliisia eivätkä he muutenkaan tutki vihapuhetta resurssien puutteen takia. Videolla uhkailijan vieressä on Lauri Nikula (kesk), joka on nettipoliisi ja kun häneltä kysyin asiasta, hän ei huomannut mitään vaikka oli alle metrin etäisyydellä.

Lokan mukaan videon julkaisun kieltänyt mies on Oulun maahanmuuttajaneuvoston entinen puheenjohtaja, nykyinen rivijäsen Erwin Fischer.

Tilanne lähti siitä, että torstaina oli Haukiputaalla keskustelupaneeli, jonka yksi kysymys oli ”mistä työpaikkoja Ouluun?”, johon vihreiden valtuutettu sanoi että ilman turvapaikanhakijoita ei olisi perunaa kaupassa ja kokoomuksen valtuutettu kertoi että hän on joskus palkannut maahanmuuttajan, Lokka taustoittaa tilannetta.

Paneelin aikana minulta kiellettiin kysymästä tästä aiheesta joten kysyin kokoomuslaiselta paneelin jälkeen että miten hänen juttunsa toimii – ei se että palkkaa jonkun maahanmuuttajan luo työpaikkoja. Sitten kesken kaiken tuli tämä uhkailija kaatamaan vettä puhelimeni päälle ja kieltämään puhumasta maahanmuutosta, koska ”hän on maksanut veroja 30 vuotta”. Kurkunleikkauseleestä en tiedä mitä hän sillä tarkoitti, sitä pitäisi kysyä häneltä, Lokka kertoo.

Eli mielestäsi kyseessä oli kurkunleikkausele?

– Siltä se ainakin näyttää. Mielestäni törkeämpää on, että hän tulee keskeyttämään keskustelun ja kieltämään asioista puhumisen. En tiedä tyyppiä ollenkaan, nimen olen nähnyt monesti, mutta tämä oli ensi kohtaaminen. Tilaisuuden aikana en tiennyt, keitä Fischer tai Nikula olivat. Asia paljastui vasta myöhemmin, kun ihmiset kommentoivat Facebookissa tapahtumaa. Monet nimittäin ovat kyselleet, miksen silloin heti kysynyt poliisin mielipidettä. En tiennyt, että Nikula on poliisi, Lokka päättää.

Katso video tapauksesta mainoksen alapuolelta.

Lähteet: Wikipedia, Facebook, Twitter

2 thoughts on “Kaupunginvaltuutettua uhkailtiin Oulussa: ”Se on poikki!” – Poliisi katsoo vierestä (video)

 • 11.10.2017 at 12:54
  Permalink

  Toi poliisin vastaus on säälittävää valehtelua. Jos poliisi havaitsee rikoksen tai uhkan toisen omaisututta ja/tai henkeä kohtaan pitää hänen viipymättä ryhtyä toimenpiteisiin. Kuten sanottua, poliisi on poliisi vapaallakin. Ei ole olemassa ”kolmatta persoonaa” joka joku henkilö voi olla työnkuvansa puolesta. Varsinkin kun poliisin nimike on virka ja heidät siihen nimitetään. Se ei ole avoin hakuprosessi kuten yritysmaailmassa.

  Ja jos poliisi ei havainnut mitään niin hänelle voi antaa potkut. Sellainen poliisi joka ei edes tuota havainnoinut vaikka katsoi suoraan mieheen hänen uhkauksen tekohetkellä, ei siitä ole poliisiksi. Ei sokeakaan pääse bussikuskiksi eikä lukutaidoton IT-insinööriksi.

  Reply
 • 11.10.2017 at 14:27
  Permalink

  On siinä meillä poliisi tuosta ulkomaalaisesta puhumattakaan.

  Reply

Vastaa