EU ja itäiset kumppanimaat syventävät yhteistyötä – Armenia, Azerbaidzhan, Georgia, Moldova, Ukraina ja Valko-Venäjä

Brysselissä perjantaina 24. marraskuuta järjestetty EU:n Itäisen kumppanuuden huippukokous hyväksyi julistuksen, jossa EU-maat sekä kuusi EU:n itäistä kumppanimaata sitoutuvat syventämään yhteistyötään. Kumppanimaat jatkavat yhteiskunnan ja talouden uudistamista, ja EU-maat lupaavat niille tukensa.

– Uudistukset vaativat kumppanimailtamme kovaa työtä  – ja meiltä vahvaa tukea, pääministeri Juha Sipilä sanoi.

– Kumppanuutemme lähtökohtana on tehdä kansalaistemme elämästä parempaa. Vakaus, vauraus ja demokratia ovat yhteisiä päämääriämme. Kumppanuudesta on konkreettista hyötyä myös EU-maiden kansalaisille, sillä se lisää vakautta lähialueillamme sekä mahdollisuuksiamme käydä kauppaa, pääministeri Sipilä totesi.

– Voimme olla ylpeitä yhdeksänvuotisen kumppanuuden tähänastisista saavutuksista. Näihin kuuluvat muun muassa assosiaatiosopimukset vapaakauppaosioineen, Erasmus+ ja Horizon 2020 -opiskelija- ja tutkijavaihdot sekä viisumivapaudet kolmen kumppanimaan kanssa, pääministeri Sipilä summasi.

Kokouksessa allekirjoitettiin myös EU:n ja Armenian välinen uudistettu kumppanuus- ja yhteistyösopimus.

EU:n itäisiä kumppanimaita ovat Armenia, Azerbaidzhan, Georgia, Moldova, Ukraina ja Valko-Venäjä.

Pääministeri Sipilä tapasi Ukrainan, Georgian ja Ranskan päämiehet

Pääministeri Sipilällä oli kokouksen yhteydessä myös tapaamiset Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon, Georgian pääministeri Giorgi Kvirikashvilin ja Ranskan pääministeri Édouard Philippen kanssa.

– Presidentti Poroshenkon kanssa keskustellessani totesin, että Minskin sopimuksen toimeenpano on edellytys EU:n Venäjä-pakotteiden poistamiselle. Minskin sopimuksen toimeenpano ei valitettavasti etene. Korostin uudistusten merkitystä Ukrainan kehitykselle, erityisesti korruptionvastaisen työn tärkeyttä. Kerroin myös Suomen hanketuesta koulutussektorille, pääministeri Sipilä kertoi.

Tapaamisissa pääministeri Sipilä vahvisti Suomen tuen sekä Ukrainan että Georgian alueelliselle yhtenäisyydelle ja koskemattomuudelle.

Georgia on toteuttanut uudistuksia ripeässä tahdissa. Pääministeri Sipilä kannusti Georgiaa jatkamaan uudistuksia ja vakuutti Suomen tukea niille.

Tapaamisessa Ranskan pääministerin kanssa nousi keskeisesti esiin EU:n puolustusyhteistyön eteneminen sekä Suomen ja Ranskan yhteistyö tekoälyn hyödyntämiseksi EU:ssa.

– Olemme Ranskan kanssa samaa mieltä siitä, että EU:ta uudistaessamme meidän on keskityttävä vastamaan kansalaisten huoliin. Meidän on myös vaalittava EU:n yhtenäisyyttä ja taattava, että kunnioitamme yhteisiä sääntöjämme ja arvojamme, pääministeri Sipilä sanoi.

Lähde: Valtioneuvosto

7 thoughts on “EU ja itäiset kumppanimaat syventävät yhteistyötä – Armenia, Azerbaidzhan, Georgia, Moldova, Ukraina ja Valko-Venäjä

  • 24.11.2017 at 19:23
    Permalink

    Suomalaisilta on jäänyt ymmärtämättä että BRICS-maiden liikevaihto on kaksi kertaa suurempi kuin euroopan ja amerikan yhteensä!! Ja että sielä käydään kauppaa kansallisilla valuutoilla, ei keinotekoisesti dollareissa, vaan kansallisilla valuutoilla.

    Meidän tulisi hetimiten liittyä BRICS-maiden joukkoon.

    Reply
  • 24.11.2017 at 19:43
    Permalink

    Irvokasta kun sipilä puhuu korruption kitkemisestä -täysin väärä henkilö sanomaan kyseisestä aiheesta mitään.

    Reply
  • 24.11.2017 at 20:45
    Permalink

    Hauskaa nähdä että omaan mahdottomuuteensa kaatuva Euvostoliitto on niin epätoivoinen että nyt jengiin kelpaavat jo persaukiset kyseenalaisen demokratian maat (suomi jo vanhastaan sellaisena mukana), kun keskisen euroopan oikeata itsenäisyyttään vaalivat maat ovat totalitarismin kasvaimesta irrottautumassa.

    Sipilä höpisemässä korruption kitkemisestä on kyllä oksettavan irvokas näky.

    Reply
    • 24.11.2017 at 22:00
      Permalink

      Tämä on suomalaiselle duunarille painajainen -ihmetyttää kovin että asiaan ei olla vieläkään herätty vaikka tänne tulvii jo nyt halpatyövoimaa polkemaan liksoja. Jos jutussa mainitut karmeudet toteutuvat tilanne pahenee entisestään.

      Reply
    • 24.11.2017 at 22:28
      Permalink

      Ei millään pahalla mutta kukas sen Euvostoliiton kaataan? Suomalaiset eivät pysty minkäänlaiseen yhteistyöhön ja muutenkin me olemme orjakansaa. Suomen kansa ensin ei halua tehdä yhteistyötä ”natsien” kanssa ja Sisulaiset kääntelevät takkia kuin Kepu konsanaan. IPU-laiset pitävät omaa linjaansa ja jos yksikin johtopaikan naisista saa hepulin niin henkilö erotetan heti. Kansalaispuolue kertoo ajavansa Suomen asiaa ja sen asiantuntijoiksi onkin saatu melko nimekkäitä henkilöitä, tekemään ilmaista työtä Paavolle. Ja kun katsotaan kuinka ”isänmaallinen Paavo” on tähän asti hoitanut leiviskänsä niin se on sylkenyt suomalaisten kasvoille. Ja sillä aikaa kun kasvoja on pyyhitty puhtaiksi, on Paavo varastanut lompakosta rahat.

      Että tällaisen porukanko pitäisi olla ”EU:n kaataja”? Sallikaa minun nauraa.

      Mitään muutosta parempaan ei tapahdu ennenkuin suomalaiset pääsevät kuppikuntaisuudesta ja pikkumaisuudesta. Mutta niin kauan kun ”johtajina” ovat pikku narsistit ja despootit jotka saavat omankin jäsenistön tappelemaan keskenään, niin kauan on turha odottaa muutosta. Ja koska eri kuppikuntien jäsenet ovat tyhmiä, kuuntelevat ja palvovat he näitä johtajia joilla ei esim. ole mitään agendaa siltä varalta että ”jos satuttaisiin pääsemään puolueeksi ja saamaan ihmisiä läpi”. Kenellä näistä on oikeasti esim. Suomen budjetti tehty? IPU:lla, paitsi että IPU ei ikinä tee yhteistyötä muiden kanssa.

      Reply
  • 24.11.2017 at 23:24
    Permalink

    Jos demokratian ohi toimitaan ihan julkisestikin, niin demokratian ohi toimimiseen ei enää ole kovin suuri kynnys. Sitähän ne pelkäävätkin.

    Reply
  • 25.11.2017 at 06:27
    Permalink

    Ja Suomelta lisää EU:n rahoitusta. Myös Schengen matkaillu kiihtyy sillä erotuksella että vierailla on isot tyhjät pakettiautot tullessa ja lähtiessä ne pursuavat perämoottoreita, kalliita työkaluja ym. arvotavaraa. Ja Suomalaisten vittuuntunut mieli kun paikat on rikottu, omaisuutta viety ja vakuutuyhtiöiden kanssa tappelua.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.