Gráinne Mhaol, esimerkki peräänantamattomuudesta

0

‘She had strongholds on her headlands
And brave galleys on the sea
And no warlike chief or Viking
E’er had bolder heart than she.’

Grace O´Malley (Gráinne Ní Mhaille, tai Gráinne Mhaol ) syntyi 1530 irlantilaisen O´Malleyn klaanin päällikön tyttäreksi Mayon kreivikunnassa. Hänestä tuli klaanin päällikkö isänsä kuoleman jälkeen, ja hänen uransa merenkulkijana kesti yli 40 vuotta. Lisäksi hän oli tärkeä vaikuttaja paikallispolitiikassa, ennenkaikkea vastarinnassa Englannin kasvavaa vaikutusvaltaa vastaan. Gráinne Mhaol tunnetaan myös legendaarisena irlantilaisena merirosvona, joka piti hallussaan Irlannin länsirannikkoa 1500 –luvulla. Hän purjehti laivastoineen saarelta saarelle, ryöstäen englantilaisten aluksia ja keräten suunnattoman omaisuuden ja ansaiten arvonimen merirosvokuningatar. Hän oli myös yksi viimeisistä irlantilaisista johtajista, joka soti englantilaisten valtapyrkimyksiä vastaan.

O´Malleyn klaanilla oli pitkät perinteet merenkulussa. Grace sai lapsesta saakka oppia merenkulkutaitoja lähivesialueilla. Hän oli naimisissa kahteen kertaan vauraiden miesten kanssa, joiden taloudellisen tuen ansiosta hänen hämmästyttävä uransa oli mahdollinen. Gracellä oli useita linnoituksia, mm. Claren saarella ja Clew bayssä, joista käsin Grace komensi kaljuunoitaan kaappaamaan laivoja jotka purjehtivat lahden suun ohitse, keräten maksuja turvatusta ohituksesta ja ryöstämään ne, jotka olivat riittävän tyhmiä kieltäytyäkseen. Gracen laivasto purjehti myös kauemmas, joko rauhanomaisessa kaupankäynnissä tai johtaen hyökkäyksiä englantilaisia vastaan.

blunderbuss0001 Jälkimaailmalle on säilynyt runsaasti Gracen rohkeutta ylistäviä runoja ja lauluja. Ne kertovat mm. Gracen pojan Theobaldin syntymästä: kun Grace oli palaamassa pitkältä kauppamatkalta 1567, turkkilainen merirosvolaiva oli hyökännyt Gracen aluksen kimppuun kohta synnytyksen jälkeen. Taistelun tuoksinassa Grace itse näytti esimerkkiä miehilleen ampuen hyökkääjiä väkipyssyllä ja huutaen ”pieskää kastamattomat!”.

Turkin sulttaanin lipun alla purjehtivat Pohjois-Afrikan merirosvot ulottivat retkensä Euroopan rannikoille Islantiin asti kylväen tuhoa ja ryöstäen asukkaista orjiksi. Tämän seurauksena Islannissa oli aivan äskettäin vielä lakikokoelmassa säädös, joka velvoitti jokaisen islantilaisen osallistumaan ”turkkilaisten” tappamiseen jos näitä oli rantautunut. Cracen laivasto oli yksi tekijä, joka osallistui silloisen muslimihäriköinnin torjumiseen.

grainne4000040000Huolimatta vastustuksestaan Englannin vaikutusvallan kasvua kohtaan, hän tarjosi klaanien välisten riitojen vuoksi 1577 palveluksiaan Englannin kruunulle, tarjoten kahtasataa miestä ja kolmea kaljuunaa kruunun palvelukseen.

Gráinne oli kahdesti naimisissa. Hänen ensimmäinen miehensä oli Dónal O´Flaherty ja toinen Richard Burke. Molemmat perheet olivat hyvin vaikutusvaltaisia Connaughissa. Näihin aikoihin Englannin kuningas Henri VIII pyrki voimallisesti kasvattamaan valtaansa Irlannissa, mutta Gráinne ja hänen klaaninsa estivät englantilaisten pääsyn Galwayn lahdelle. Yhteenotot englantilaisten kanssa lisääntyivät hänen toisen miehensä kuoleman jälkeen. Gráinne oli voimakas ja urhea nainen, mutta englantilaiset vangitsivat hänet 1584 ja Connaugh joutui Englannin vallan alle.

Vuoden 1584 Gracen asema vaikeutui ja hänen tulonsa pienenivät Englannin kiristäessä otettaan ja asettaessa virkaan uuden, tiukan kuvernöörin Connaughtin alueelle. Gracen karja ja laivat takavarikoitiin. Vuoteen 1593 mennessä Gracen asema oli muuttunut niin ahtaaksi, että merirosvokningatar päätti lähettää vetoomuksen kuningatar Elisabeth ensimmäiselle, pyytäen helpotusta köyhyyttä lähentelevään tilanteeseensa ja lupaa hyökätä kuningattaren vihollisia vastaan hänen valtuutuksellaan. Vaikkakin kyseessä oli avunpyyntö, sen tarkoituksena oli tosiasiallisesti kiertää Connaughin kuvernöörin määräykset kuningattaren suostumuksella.

Grace_O'Malley_and_Queen_Elizabeth_IVastauskirjeessään kuningatar Elisabeth lähetti Gracelle 18 kohtaa käsittävän kyselyn, joilla hän kartoitti Gracen perhetaustaa, yhteyksiä ja ja hänen hallintonsa yksityiskohtaisia olosuhteita. Gracen vastauksista käy ilmi paljon tietoa koskien hänen henkilökohtaista elämäänsä, avioliittojaan, hallintotapaa yms. Ennen kaikkea kirjeenvaihto antoi Gracelle tilaisuuden esittää oma näkemyksensä, jossa hän kuvaili englannin paikallishallinnon häneen kohdistamia vääryyksiä ja Connaughin kuvernöörin väärämielisyyttä ja vallanhalua. Hän teki tämä taiten.

Eräässä kirjeessään Grace kertoi kuinka Connaughing kuvernööri oli vanginnut hänet 1586, ja hän rakennutti kaksi uutta kaljuunaa hautajaisiaan varten, koska hänen kokemansa vääryydet olivat saaneet hänet ajattelemaan itsemurhaa, ja vain hänen vävynsä väliintulo esti aikeen. Hänen poikansa Theobaldin jouduttua myös vangituksi, Grace päätti matkustaa Lontooseen ja pyytää tapaamista kuningattaren kanssa. Kohtaaminen tapahtui Greenwichin linnassa, syyskuussa 1593.

Gracen tulo Lontooseen ylös Thamesia merirosvolaivastolla oli suurtapahtuma. Lontoolaiset olivat peloissaan, tietämättä irlantilaisen aikeita ja epällen kuningattarensa viisautta tämän kutsuessa Gracen pääkaupunkiinsa. Hovimiehet myös boikotoivat vastaanottoa, ollen nyreissään että nainen pääsee kohtaamaan kuningatar Elisabethin vertaisenaan.

Grace teki Elisabethiin syvän vaikutuksen – Elisabet takasi kaikki Gracen pyynnöt sillä ehdolla että hän lopettaisi kaiken sodankäynnin Englantia vastaan. Connaughin kuvernööri joutua vastahakoisesti vapauttamaan Gracen pojan Theobaldin, ja Gracen laivasto saattoi jälleen seilata meriä vapaasti. Grace oli kuitenkin jo tulossa vanhaksi eikä jaksanut enää itse ottaa osaa merenkulkuun. Hän kuoli vuonna 1603. Grace O´Malley oli viimeinen Irlannin paikallishallitsija, joka vastusti englantilaisten valtaa saarella.

grainne000NS001Kuva on vanha piirros, joka esittää ”villejä irlantilaisia” saapumassa laivallaan johonkin Englannin kruunun tunnustavaan satamaan. Heidän laivansa olivat samantyyppisiä, kuin oli ollut briteillä, pikteilla ja suuresta sotalaivastostaan tunnetuillaOrkneyn orkanialaisilla. Nämä laivat olivat usein valmistettu taidokkaasta puukehikosta, joka oli päällystetty nahalla. Tunnetuin nykyaikaan asti jatkuvasti käytetty tämäntyyppinen alus oli Aran-saaren ja Irlannin länsirannikon currach.

Currach-veneet olivat ja ovat joustavan rakenteensa ansiosta kestäviä ja merikelpoisia. Pyhän Brendanin kuuluisa merimatka, joka mahdollisesti ulottui Kanadan rannikolle asti, tapahtui juuri currach-tyyppisellä aluksella. Crainnen aikana currachit olivat yhä käytössä, -ne korvautuivat vasta teollisena aikana ja hitaasti sittenkin. Puurunkoiset veneet ja laivat tunnetaan Britteinsaarilta viimeistään pronssikaudelta, ja merenkulun välineiden kehittymiseen on Atlanttiin rajoittuvassa saarivaltakunnassa ollut yhtä suuret motiivit kuin Itämerelläkin.

curragh000000000Vanhoissa muistiinpanoissa Grainnen sanotaan  rakentaneet ”galleoneja”. Kun muistiinmerkitsijä on useimmiten ollut Englannin hovin kirjuri tms. henkilö, jonka kosketukset merenkulkuun ovat olleet vähäiset, sanan täsmällinen merkitys jää pohdinnan varaan. Galleoni-sanan käyttö tuo meille kuitenkin sen tiedon, että aikalaiset Englannissa käyttivät iiriläisten laivoista samaa terminologiaa kuin omistaan. Kun tiedämme merirosvojen muilla vesillä ja kaikkina aikoina suosineen nopeita ja pienehköjäkin aluksia, on seuraava rekonstruktio realistinen.

GRAINNE000NS000000011 Taiteilija näyttää halunneen kuvata aiemmin mainittua kohtausta turkkilaisen laivan kanssa? Irlantilaisten ja mm. scotlantilaisten keskiajan jälkeen käyttämät alukset lienevät useimmiten olleet kuvissa esiintyvien kaltaisia pieniä yksimastoisia perjelaivoja, jotka ovat saattaneet olla kannellisia ja kannettomia. Vastaavanlaisilla aluksilla mm. Pohjanlahden talonpojat kävivät kauppaa Riian ja jopa Lyypekin kanssa. Tieto on säilynyt kun tapulikaupunkien privilegioita valvova kruunu julkaisi useita kieltoja estääkseen tuon kaupankäynnin.

a814805b2286a19940f13823c281c8d2Grainnen mainitaan rakennuttaneen laivastonsa kotiseudullaan Connaugh:ssa. Laivanrakennustaito oli siis siellä säilynyt, ja voimme päätellä että laivatyypit olivat perinteellisiä, jopa ”viikinkiaikaa” edeltäneitä. Uutena innovaationa niissä, kuten Itämerelläkin, lienee ollut perävantaaseen kiinnittyvä peräsin.

Mayon kreivikunnassa on siis tuohon aikaan laivanrakennustaitoa, merenkulkuperinteitä ja energinen ja rohkea johtaja: Gráinne Ní Mhaille.

 

Gráinne Ní Mhaillen elämä muodostui irlantilaiseksi legendaksi. Varsin tunnettu kansansävelmä kantaa hänen nimeään. Kappale tunnetaan parhaiten sen kertosäkeen nimellä: Óró, sé do bheatha bhaile.

Sé do bheatha, a bhean ba léanmhar
do bé ár gcreach tú bheith i ngéibhinn
do dhúiche bhreá i seilbh meirleach
’s tú díolta leis na Gallaibh.Óró, sé do bheatha bhaile
óró, sé do bheatha bhaile
óró, sé do bheatha bhaile
anois ar theacht an tsamhraidh.

Tá Gráinne Mhaol ag teacht thar sáile
óglaigh armtha léi mar gharda,
Gaeil iad féin is ní Francaigh ná Spáinnigh
’s cuirfidh siad ruaig ar Ghallaibh.

Óró, sé do bheatha bhaile
óró, sé do bheatha bhaile
óró, sé do bheatha bhaile
anois ar theacht an tsamhraidh.

A bhuí le Rí na bhFeart go bhfeiceam
muna mbeam beo ina dhiaidh ach seachtain
Gráinne Mhaol agus míle gaiscíoch
ag fógairt fáin ar Ghallaibh.

Óró, sé do bheatha bhaile
óró, sé do bheatha bhaile
óró, sé do bheatha bhaile
anois ar theacht an tsamhraidh.

Tervehdimme sinua, nainen joka olet kärsinyt,
se oli meidän onnettomuutemme että olit kahleissa,
meidän hieno maamme varkaiden käsissä..
Kun sinut oli kavallettu vierasmaalaisille!Oh-ro, tervetuloa kotiin
Oh-ro, tervetuloa kotiin
Oh-ro, tervetuloa kotiin
Nyt kun kesä on tulosssa!

Gráinne Mhaol tulee meren yli,
aseelliset taistelijat mukanaan.
He ovat gaeleja, eivät ranskalaisia tai espanjalaisia…
ja he ajavat pois ulkomaalaiset!

Oh-ro, tervetuloa kotiin
Oh-ro, tervetuloa kotiin
Oh-ro, tervetuloa kotiin
Nyt kun kesä on tulosssa!

Olkoon se ihmeiden kuningas minkä tulemme näkemään,
vaikka eläisimme vain viikon sen jälkeen,
Gráinne Mhaol ja tuhat taistelijaa..
Lyövät ulkomaalaiset!

Oh-ro, tervetuloa kotiin
Oh-ro, tervetuloa kotiin
Oh-ro, tervetuloa kotiin
Nyt kun kesä on tulosssa!

Laulu pyritään usein näkemään kontekstissa 1800-luvun jacobiitti-kapinaan, mutta silloinen musiikkimaku oli jo paljon moderninpi, kuin tuo arkaainen sävelmä. Voimmekin pitää teemaa kaikuna muinaisten iirien ja brittien vapaustaisteluista kaikkia maahantunkeutujia vastaan, alkaen roomalaisista ja anglosakseista päättyen tämänkertaisiin Britteinsaarille tunkeutuneisiin tuholaisiin.

TRISKELE0000

viagra sex viagra wikipedia what does ciprofloxacin treat ciprofloxacin uses azithromycin 500 erfahrungen viagra bestellen cialis voucher finasteride hair loss escitalopram lexapro 5mg levitra generic canadian cialis ciprofloxacin 500 mg tabletten acyclovir vs valacyclovir ciprofloxacin bnf ciprofloxacin hcl cialis canada cealis cialis from canada ciprofloxacin coverage what is acyclovir lexapro zoloft vs lexapro where to buy viagra finasteride vs dutasteride ciprofloxacin drops viagra dosage viagra prices viagra ohne rezept auf rechnung azithromycin 250 mg treatment what does viagra do side effects lexapro levitra prezzo in farmacia azithromycine 250 mg viagra tablet cialis tadalafil what is azithromycin levitra vs viagra is lexapro a controlled substance tamoxifen and foods to avoid viagra generico how does cialis work lexapro 10 mg viagra samples side effects of ciprofloxacin 500 mg ciprofloxacin nebenwirkungen finasteride side effects azithromycin medscape cipro uses generic viagra 100mg viagra 50mg over the counter viagra viagra online zithromax 500 mg tamoxifen and weight gain cialis coupons lexapro vs wellbutrin lexapro and weight gain side effects of cialis azithromycin z pak viagra on line no prec lexapro medication is azithromycin penicillin generic levitra ciprofloxacin for dogs viagra price generic levitra vardenafil 20mg 200 cialis coupon tamoxifen and bone pain side effects of tamoxifen cialis 10 mg side effects of lexapro in women female viagra acyclovir 800 mg for shingles cialis for women azithromycin 5 day dose pack what works better than viagra cheap viagra viagra costs how does viagra work finasteride for women canada cialis viagra for sale cialis for daily use side effects of azithromycin 250 mg acyclovir 800 mg 5 times a day lexapro coupons how long for lexapro to work viagra effects levitra erfahrungen ciprofloxacin hcl 500 mg side effects ciprofloxacin side effects generic lexapro what is cialis cialis vs viagra vardenafil vs viagra free viagra levitra dosage escitalopram 20 mg when will cialis go generic viagra 100mg azithromycin coverage buy generic levitra ciprofloxacin drug class online viagra lexapro bula cialis coupon 20 mg levitra 20 mg cost walmart generic for lexapro levitra without a doctor prescription finasteride 5mg cialis 5mg acyclovir side effects sex viagra for women effects of stopping lexapro suddenly cialis 20 mg cipro antibiotics is ciprofloxacin a penicillin azithromycin for strep throat how to wean off lexapro what does ciprofloxacin 500mg treat viagra natural cialis cost what is azithromycin used for viagra en ligne livraison 24h cialis for sale viagra ohne rezept aus deutschland lexapro vs celexa finasteride permanent side effects what is lexapro cipro dosage escitalopram nebenwirkungen cialis price azithromycin for uti zithromax z-pak order viagra thuoc azithromycin equipe argentine viagra first few days on lexapro finasteride and enlarged prostate free cialis sophia viagra what is escitalopram lexapro side effects in women acyclovir 400 mg cialis 20mg finasteride results discount viagra viagra coupons lexapro and weight loss lexapro 10mg cialis sample azithromycin 250 ciprofloxacin side effects in women cialis medication side effects of ciprofloxacin what is acyclovir for tamoxifen side effects lexapro withdrawal symptoms lexapro for anxiety viagra cialis what is cipro used for finasteride 5 mg tab cialis trial how to get off lexapro side effects of lexapro azithromycin 500mg viagra nebenwirkungen viagra on line cipro antibiotic cialis on line azithromycin side effects revatio vs viagra buy levitra acyclovir dose buy viagra online finasteride 1mg celexa vs lexapro azithromycin for pneumonia lexapro 20mg finasteride effets secondaires ciprofloxacin 250 mg ciprofloxacin 250mg how to wean off lexapro without withdrawals azithromycin drug class viagra for sale uk viagra vs cialis cheap levitra buy viagra post finasteride syndrome viagra medicine cialis effects what is cipro usually prescribed for ciprofloxacin side effects after age 60 azithromycine eg 500 mg bijsluiter cheap cialis side effects of finasteride cialis cheap zovirax cialis side effects ciprofloxacin 500 mg for urinary tract infection viagra 100 mg acyclovir dosage liquid cialis is tamoxifen chemotherapy natural viagra azithromycin viagra 100 finasteride efectos secundarios finasteride dosage acyclovir 800mg cialis 5 mg lexapro weight gain tamoxifen therapy azithromycin tablets viagra without a doctor prescription weaning off lexapro levitra online cialis or viagra viagra from canada what is azithromycin for tamoxifen interaction ciprofloxacin azithromycin 250 mg azithromycin without a doctor’s prescription online cialis acyclovir 200mg how does lexapro work cialis website lexapro withdrawal viamedic cialis canadian viagra acyclovir medication lexapro vs zoloft buy levitra online price cialis lexapro dosage cialis generic cialis coupon print cost of viagra cipro drug class cialis patent expiration 2017 ciprofloxacin eye drops does lexapro cause weight gain cialis canadian pharmacy utilisation viagra side effects of acyclovir acyclovir for shingles azithromycin pregnancy lexapro para que sirve acyclovir 800 mg cialas side effects of lexapro 10 mg what is finasteride used for cialis vs viagra azithromycin liquid escitalopram 10 mg para que sirve escitalopram 10mg levitra 20 mg von bayer levitra 20mg viagra canada cialis patent expiration escitalopram effets secondaires cyalis acyclovir ointment acyclovir 400mg zovirax ointment viagra 100mg tablets retail price acyclovir ointment 5 finasteride 5mg side effects mayo clinic cipro side effects in elderly ciprofloxacin dosage tamoxifen langzeitfolgen finasteride 5mg side effects tamoxifen nebenwirkungen levitra prices ciprofloxacin 500 mg what is viagra tamoxifen cost viagra activate ciprofloxacin 500mg cialis testimonials cialis discount what bacteria does ciprofloxacin kill ciprofloxacin hcl 500 mg tab cialis samples overnight cialis 30 day trial coupon finasteride side effects in men lexapro overdose cialis pharmacy prices lexapro generic cipro dangers cialis for men vardenafil 20mg cialis alternative cialis coupon viagra uk what is lexapro used for lexapro and weight gain in women acyclovir dosage for cold sores cialis coupons 2017 viagra vs cialis vs levitra cipro and tendonitis lexapro reviews ciprofloxacin 500mg antibiotics side effects ciprofloxacin 500mg antibiotics how long does viagra last acyclovir azithromycin 250mg finasteride medication cialis professional levitra coupon viagra alternative cipro side effects how to use viagra azithromycin 500 cialis coupons from manufacturer zithromax antibiotic what does finasteride do withdrawal from lexapro cialis for bph finasteride long term effects viagra coupon levitra bayer 20mg meilleur prix tamoxifen citrate erectile dysfunction cialis daily cialis levitra rezeptfrei deutschland levitra vs viagra for hardness cialis prices zovirax cream cialis otc azithromycine levitra 20mg cost per pill escitalopram oxalate how to take cialis cialis online azithromycin cost ciprofloxacin dosierung cipro for uti cialis pills for sale cialis samples viagra pills is azithromycin ciprofloxacin hydrochloride ophthalmic zithromax viagra side effects ciprofloxacin used for levitra 20 mg lexapro side effects in men finasteride reviews ciprofloxacin 500mg tablets cialis what is ciprofloxacin used for what is tamoxifen used for azithromycin uses what is ciprofloxacin prescribed for cialis 5mg daily escitalopram side effects pfizer viagra cialis free trial finasteride 5mg tab acyclovir dosing stopping lexapro azithromycin eye drops levitra levitra coupons ciprofloxacin dose cialis patent expiration date extended buy cialis online herbal viagra zovirax for cold sores lexapro dosages propecia side effects azithromycin vs erythromycin ciprofloxacin 500 cialis daily what does azithromycin treat wholesale cialis cilias cialis 20mg directions best price viagra how does acyclovir work viagra without a doctor prescription usa finasteride tablets side effects of azithromycin generic for cialis levitra vs viagra viagra receptfritt cialis dosage strengths lexapro side effects buy cialis ciprofloxacin spc lexapro side effects men ciprofloxacin hcl 500 mg lexapro dosing cost of cialis ciprofloxacin hydrochloride buying viagra discount cialis propecia how much does cialis cost what is acyclovir used for finasteride for hair loss cialis without a doctor’s prescription cialis 30 day sample tamoxifen pfizer viagra coupons from pfizer azithromycin class azithromycin tablet azithromycin 250mg tablets 6 pack viagra generic lowest cialis prices canada viagra azithromycin dosage ciprofloxacin class ciprofloxacin ophthalmic solution tamoxifen bijwerkingen viagra for women how long for azithromycin to take effect azithromycin pediatric dosing nolvadex lexapro benefits for women viagra substitute finasteride viagra single packs viagra vs cialis vs levitra viagra for men what is ciprofloxacin acyclovir for cold sores cialis coupons printable cialis dosage what is tamoxifen viagra kaufen what is cipro wellbutrin and lexapro finasteride 5 mg side effects of viagra women viagra generic cialis at walmart tamoxifen lawsuits buy generic viagra viagra pill lexapro and wellbutrin combination therapy cialis generic availability lexapro manufacturer website tamoxifen side effects in women levitra 10 mg prezzo cialis savings card cialis dosage recommendations cialis pills cialis generic tadalafil zithromax dosage viagra wiki cialis copay card acyclovir cream generic viagra cialis reviews viagra cost side effects of finasteride 5mg viagra vs cialis what infections does ciprofloxacin treat cipro what is lexapro for escitalopram 10 mg lexapro generic name generic cialis viagra viagra pillen kruidvat viagra tesco effects of stopping finasteride what is finasteride common side effects of ciprofloxacin 500 mg levitra 20 mg precio farmacia azithromycin and alcohol viagra soft antibiotic ciprofloxacin azithromycin 500 mg cipro 500 9 levitra at walmart azithromycin three times a week generic cialis tadalafil tamoxifen side effects in women over 55 azithromycin pregnancy category cialis pricing zovirax pills viagra tablets zovirax dosage viagra alternatives viagra sans ordonnance

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.