Turvapaikanhakijoilla mielenosoitus torstaina, vaativat oikeudenmukaisuutta hakemuskäsittelyyn

Vapaa liikkuvuus verkosto järjestää torstaina tapahtuman, kopioteksti ryhmän fb sivulta tapahtuman tarkoituksesta:

 • * MIGRIN MIELIVALTAA VASTAAN *

  Vapaa Liiikkuvuus –verkosto kutsuu koolle mielenosoituksen Maahanmuuttoviraston epäreilua ja mielivaltaista päätöksentekoa vastaan. Kokoonnumme esittämään vaatimuksemme viranomaisille Maahanmuuttoviraston edessä torstaina 8.9. klo 11.

  Tuomitsemme Migrin viimeaikaisen menettelyn turvapaikkahakemusten käsittelyssä. Migrin tavoitteena on tällä hetkellä poistaa mahdollisimman paljon turvapaikkaa hakevia ihmisiä maasta. Se hylkää rutiininomaisesti vainoa ja katastrofaalisia olosuhteita pakenevien ihmisten hakemuksia. Migri on perusteettomasti luokitellut Afganistanin, Irakin ja Somalian turvallisiksi maiksi. Lisäksi yksittäisten hakemusten käsittelyyn liittyy vakavia ongelmia: esimerkiksi turvapaikkapuhuttelijoiden puutteellisen ammattitaitoon ja tulkkaukseen liittyvien ongelmien vuoksi turvapaikkapuhuttelut eivät vastaa laissa määriteltyä standardia. Turvapaikkaprosessi on kääntynyt poliittisen ohjauksen tuottamaksi karikatyyriksi.

  Vaadimme konflikteja pakenevien ihmisten turvapaikkahakemusten reilua uusintakäsittelyä. Vaadimme myös, että Migri päivittää uudelleen Afganistania, Irakia ja Somaliaa koskevat turvallisuusarviot. Turvallisuusarviot tulee perustaa todelliseen maiden turvallisuustilanteeseen, ne eivät ole politiikkaa.

Mielenkiintoiseksi asian tekee migrin haukkuminen turvapaikka asioissa, koska maahanmuuttoviraston kimpussa on myös niin sanottu ”ääri”oikeisto.

Poiminta Ruotsin suhtautumisesta helsingin-sanomista 14.11.2012:

 • Turvallisuustilanne Somaliassa on parantunut siinä määrin, että Ruotsi voi jatkossa ehdottaa turvapaikkaa anoville somaleille pakolaisuutta kotimaansa sisällä. Somaliassa ei käydä enää aseellista sisällissotaa, Ruotsin siirtolaisvirasto Migrationsverket arvioi kannanotossaan.

Pauli Vahtera kirjoittanut blogissaa kattavan artikkelin maahanmuuttovirastosta ja sen päätöksista 25.7.2016:

Muutama poiminta Vahteran tekstistä:

 • Tänä vuonna tehdyissä Migrin päätöksissä 8 % afgaaneista, 12 % irakilaisista ja 64 % somaleista on saanut turvapaikan
 • Jonossa on laskelmieni mukaan 1500 somalien hakemusta, joista suuri osa yli vuoden vanhoja.
 • Kesäkuussa Irakilaisista turvapaikan sai 146 ja 55 sai jäädä muutoin vaan. Loput 1483 eli 88 % ovat aloittaneet valitusten ja notkuilun kierteen.

tilasto

Suomen ulkoasiainministeriön lijaus Suomen suhtautumisesta somaleihin ja Somaliaan:

 • Suomen kehitysyhteistyö Somaliassa

  Suomi on päättänyt lisätä tukeaan konfliktista toipuvan Somalian jälleenrakentamiseen. Suomen kehitysyhteistyö Somaliaan on noin 11 miljoonaa euroa vuonna 2016 humanitaarinen apu mukaan luettuna. Lisäksi Suomi lähettää asiantuntijoita kriisinhallintatehtäviin EU:n ja YK:n alaisiin siviili- ja sotilasoperaatioihin.

  Somaliassa näyttää nyt olevan mahdollista tehdä kehitysyhteistyötä laajemmin kuin vuosikymmeniin. Somalian rauha on kuitenkin hauras, turvallisuustilanne elää ja voi muuttua hyvinkin nopeasti. Pitkällisen konfliktin jäljiltä Somalian jälleenrakennus- ja kehitystarpeet ovat erittäin suuret.

  Vuonna 2016 Somalialle annettavasta tuesta kahdenvälistä kehitysyhteistyötä on noin 4,5 miljoonaa euroa, kansalaisjärjestöjen kautta kanavoitavaa tukea noin 3 miljoonaa euroa ja humanitaarista apua 3,5 miljoonaa euroa. Nykyisen hallituskauden aikana Suomi suunnittelee kasvattavansa Somalialle annettavaa kahdenvälistä kehitysapua.

Suomi siis tukee Somalian jälleenrakentamista, Somalian rauhaa ja edelleen 64% somaleista saa turvapaikan. Nähtäväksi jää torstaina kuinka tämä on vapaan liikkuvuusverkoston mielestä väärin?

 

2 thoughts on “Turvapaikanhakijoilla mielenosoitus torstaina, vaativat oikeudenmukaisuutta hakemuskäsittelyyn

 • 7.9.2016 at 21:40
  Permalink

  64 % somaleista ei saa turvapaikkaa. 3 % saa.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.