Elokuva noitavainoista, -mitä ne olivat?

Suomalainen historiallinen elokuva on aina tapaus, ja jos aihe on noitavainot 1600-luvun Ahvenanmaalla, se on ainutlaatuinen. Tarkastelemme ilmiön taustaa:

Mielikuvissa noitavaino-ilmiö liitetään useimmin keskiaikaan, jolloin uskonnollisia ääri-ilmiötä esiintyi monenlaisia: Flagellantteja ym. katumuksentekijöitä saattoi liikkua kulkueina kaduilla ruoskien itseään, ja uskonto oli vahvasti läsnä arkitodellisuudessa. Vertailukohdetta joutuu pakostakin etsimään tämänpäivän muslimimaista, ja sieltähän niitä löytyy.

Klassinen eurooppalainen noitavaino-periodi oli kuitenkin uudella ajalla, uskonpuhdistuksen syöstyä kirkon kaaokseen ja lietsoessa uskonnollisia epäluuloja, ja jopa vainoharhoja. Suurin osa tuolloin roviolla menetyneistä tai muuten uskonkiihkoilijoiden käsissä surmansasaaneista eurooppalaisista olikin jonkun mielestä harhaoppisia kristittyjä. Erityisesti nousee esiin eri protestanttilahkojen kiistelyn rikkomat Hollanti ja Sveitsi.

Noitavaino-ilmiössä on useita tasoja:

  • Valtataistelu kirkkokuntien välillä, ja tarve luoda peloite mahd. vääräoppisille, so. kilpailevaan lahkoon kurkkiville.
  • Pyrkimys hävittää kristinnuskoa edeltäneen kansanuskon jäänteet, mm. kansannaisten parantamis- ja kätilö-tietämys. Tähän liittyy myös pakanallisiin monumentteihin kohdistunut hävitystyö, mm. Aveburyn tuhoaminen Englannissa.
  • Paikalliset intressit, kosto tms., jossa käytettiin helposti lavastettavia fiktiivisiä tekosyitä julman rangaistuksen aiheuttamiseksi.
  • Paikalliset kollektiiviset mielenhäiriöt, jotka saattoivat aiheuttaa harhaisuutta sekä ”noidissa” että vainoojissa. Esmerkkinä Salemin prosessi USA:ssa ja eräät murhenäytelmät Afrikassa 2000-luvulla.
  • Kulttuurin ja elämäntavan perusvirhe, jota on kuvattu joskus ”autoritaarisena persoonallisuutena”, ja jota mm. psykoanalyytikko Erich Fromm luonnehtii sanoessaan ”ihmiskunta on suistunut henkisesti raiteiltaan”.

witch_burningNoitavainot olivat kiistatta yhteiskunnallinen häiriötila. Jotta se pääsi ilmaantumaan, monen tekijän on täytynyt samanaikaisesti pielessä. 1600-luvun Ahvenanmaalla oli juuri näin.

Suomessa noitavainot jäivät ruotsinkielistä rannikkoa lukuunottamatta vähäisiksi. Ilmiön rantautuminen voidaan liittää Turun piispaksi lähetettyyn Isaacus Rothoviukseen, josta ruotsalaiset suoriutuivat eroon antamalle hänelle viran Suomesta. Jo Ruotsissa tämä uskonnollinen hullu ehti tappaa monia ihmisiä.

Kuvassa protestantit polttavat protestantteja Hollannissa.

Ahvenanmaan noita-oikeudenkäynnit ovat hyvin dokumentoituja, ja historiallista tietoa on riittävästi. Elokuva ”Tulen morsian” perustuu siis tunnettuun tapaukseen, joka kuvataan realistisesti.Di-gold

Helsingin Sanomat elokuvasta.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.