Yhdysvaltain Presidentinvaalien pienet haastajat

Muutaman viikon kuluttua, tiistaina 8. marraskuuta vuonna 2016, Yhdysvaltain äänestäjiksi rekisteröityneet kansalaiset valitsevat Yhdysvaltain presidentin 58. kertaa. Uusi presidentti on joko demokraattisen puolueen Hillary Clinton tai republikaanien Donald Trump. Valitun presidentin valtakausi alkaa vasta tammikuun 20. päivä vuonna 2017 ja kestää neljä vuotta 20.1.2021 saakka.

Huolimatta Yhdysvaltain kaksipuoluejärjestelmästä jossa presidentti käytännössä on joko republikaani tai demokraatti, vuoden 2016 vaaleihin osallistuu myös 22 riippumatonta ja ns. ”kolmansien puolueitten” ehdokasta.

Näillä valtapuolueitten ehdokkailla ei juurikaan ole toivoa presidentiksi valinnasta, mutta he voivat viedä toiselta ehdokkaalta ääniä ja näin vaikuttaa äänestystulokseen. Vuonna 2000 USAn vihreitten presidenttiehdokkaan Ralph Naderin uskotaan vieneen ääniä demokraattiehdokas Al Gorelta ja tästä syystä George W. Bush valittiin Yhdysvaltain presidentiksi, tosin vaalitulos jouduttiin ratkaisemaan Korkeimmassa oikeudessa äänin 5-4 Bushin hyväksi.

Myös kaksi amerikansuomalaista on päässyt kamppailemaan Yhdysvaltain presidentinvaaleissa; Kylmän sodan vuosina Amerikan Kommunistipuolueen ehdokkaana presidentiksi oli neljissä eri vaaleissa Moskovassa koulutettu ja kahdeksan vuotta kommunismin vuoksi vankilassa istunut Gus Hall, ja vuoden 2012 vaaleissa vihreitten varapresidenttiehdokas oli suomalais-intiaanitaustainen yhteiskunta-aktivisti Cheri Honkala.

Vuoden 2016 vaaleissa ainoa valtapuolueitten ulkopuolinen ehdokas, jolla saattaa olla suurempaa vaikutusta presidentin vaalien tulokseen on entinen republikaaninen Uuden Meksikon kuvernööri ja nykyinen Libertaaripuolueen ehdokas Gary Johnson. Nähtäväksi jää viekö laajoja vapauksia ajava ehdokas ääniä republikaani Donald Trumpilta.

Lisäksi vaikutusta ainakin paikallistasolla voi olla seuraavilla ehdokkailla:

Vihreitten ehdokas näissä vaaleissa on sama kuin vuonna 2012; Jill Stein. Tällä kertaa hänen varapresidenttiehdokkaansa on afroamerikkalainen Ajamu Baraka.

Perustuslakipuolueen ehdokkaana on tennesseeläinen asianajaja Darrell Castle.

Nämä kolme ovat tärkeimmät kolmansien puolueitten ehdokkaat. Loput 19, jotka kampanjoivat joko riippumattomina ehdokkaina tai puolueille  kuten Reformipuolue, Parempi Amerikalle-puolue, Kieltolakipuolue, Marijuana Lailliseksi Nyt- puolue, Veteraanien puolue, Yhdysvaltain Pasifistipuolue tai ainakin neljälle eri sosialistipuolueelle, jäänevät marginaaliin ja saavat lähinnä kuriositeettijulkisuutta.

Pohjois-Amerikan Yhdysvallat on tällä hetkellä maailman ainoa supervalta. Tämä merkitsee sitä, että joka neljäs vuosi amerikkalaiset äänestäjät äänestävät maailman kohtalosta. Noin kuukauden kuluttua historian kulku on taas katkolla Trumpin ja Clintonin edustaessa täysin erilaisia poliittisia linjoja; esimerkiksi Hillary Clinton tahtoo laittaa topin Venäjän nousulle ja Donald Trump taas tahtoo pitää välit Vladimir Putiniin hyvinä.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.