Sipilä tukee täysin Berneriä Finnavia-asiassa.

Jätevesipönttö-teollisuuden edustaja hallituksessa, pääministeri Juha Sipilä, tukee 100%:sti ruotsalaisen pääoman edunvalvojaa liikenneministeri Anne Berneriä tämän jäätyä kiinni Finnavian komentamisesta luopumaan kanteen ajamisesta miljoonavahingon aiheuttanutta entistä johtoa kohtaan. Mistä on kysymys?

 1. Finnavia on lentoliikenteen infraa ylläpitävä valtionyhtiö. Sen toimialaan ei kuulu johdannaiskeinottelu.
 2. Mm. vuonna 2011 Finnavian johdon tekemät johdannaiskaupat tuottivat yhtiölle miljoonien tappiot. Yhteensä johdannaiskaupoissa hävittiin 34 miljoonaa euroa.
 3. Monissa yhtiöissä,  myös valtio-omisteisissa, johdon tulospalkkiot perustuvat yhden vuoden aikana saatuun taloudelliseen tulokseen. Jos liiketoiminta ei tuo tulosta, voidaan jopa myydä tuotanto-omaisuutta jotta kirjanpidollinen tulos laukaisee sovitun palkkio-automaatin. Toki näin tehdään vain valtionyhtiöissä.
 4. Johdannaiskaupoissa riski on toimijalla joka kaupat tekee, siis yhtiöllä. Mahdollinen voitto tulee toki yhtiölle.
 5. Jos vuoden liikevoitto laukaisee palkitsemiset, toimiva johto voittaa, jos esm. johdannaiskauppa on tappiollinen, vain yhtiö häviää. So it goes.
 6. Suomeen on muodostunut julkistaloutta hyödyntävä loismainen ”eliitti”, johon kuuluu myös muita kuin konsultteja ja vokkibisnes. Mm. jätevesipönttöjä lainsäädännön avulla köyhille mökkiläisille pakkomyyvä biznes-hai on tämän ”eliitin” jäsen. Ilmiön nimi on *kleptokratia*.
 7. Kleptokraatit ovat lojaaleja toisilleen.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta alkaa käsitellä tänään Finaviaa ja valtionyhtiöiden riskienhallintaa. Valiokunnan kuultavana ovat Finavian hallituksen uusi puheenjohtaja Harri Sailas ja toimitusjohtaja Kari Savolainen.

Sipilä kesäkuussa:

Muuta ohjausta ministerin mukaan ei ole tehty kuin kehotettu huolelliseen harkintaan ja päätökseen. Minusta se on huolellista omistajaohjausta, että näin tehdään.

Asiasta kirjoitti Iltalehti 21.06.2016, Verkkouutiset 13.09.2016.

 

One thought on “Sipilä tukee täysin Berneriä Finnavia-asiassa.

 • 14.9.2016 at 00:26
  Permalink

  Voisiko olla niin että juttua tutkittaessa olisi jostain välistä löytyneet Sipilän munat?

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.