WHO varoittaa: Antibiootit eivät pian tehoa.

Maailman Terveysjärjestön WHO:n edustaja toi äskettäin julki huolensa yksityisen lääketeollisuuden kiinnostumattomuudesta uusiin antibiootteihin.  Koska osassa maailmaa antibiootteja käytetään huolimattomasti, niiden teho väistämättä loppuu ennemmin tai myöhemmin, eikä uusia korvaavia ole kehitteillä.

Maissa, joissa koulutus- ja tulotaso on alhainen, antibioottien, so. bakteereita tuhoavien lääkkeiden, käyttöä ei useinkaan riittävästi ohjata eikä valvota. On liiankin tyypillistä, esm. Etelä-Aasiassa, että antibioottikuuri ostetaan jopa torikauppiaalta, ja kuuria jatketaan oireiden häviämiseen asti, ei sen pidemmälle. Kun kokemus nykyaikaisesta lääkinnästä puuttuu, kuten myös ymmärrys lääkkeen vaikutusmekanismista, itsehoito-kulttuuri on tämä.

Nopeiden liikenneyhteyksien maailmassa resistentit bakteerikannat leviävät maailmanlaajuisesti, mm. turistien mukana. Teollistuneissa korkean elintason maissa kehittyy myös resistenssipommi: Lääkejäämiä on matalina pitoisuuksina jopa jätevedessä, antibiootteja ottaneiden henkilöiden virtsan mukana joutuneina, ja Sairaalat ovat erityinen ympäristö, jossa bakteerit voivat jalostua pieniin antibioottimääriin, ja kehittää resistenssiään.

Jokaisella antibiootilla on ”parasta-ennen-päivämäärä”, ja kun lääke tulee käyttöön, kello alkaa tikittää. Tähän asti uusia aseita bakteeritartuntoja vastaan on kehitetty kaiken aikaa,  ja olemme olleet aina askeleen taudinaiheuttajia edellä. Nyt lääketeollisuus on häviämässä kilpailun, ja omasta syystään, sanoi WHO:n erityisasinantuntija Keiji Fukuda tällä viikolla New Yorkissa.

Noin 10 miljoonaa ihmistä vuosittain kuolee tulehduksiin, koska niitä ei voida enää hoitaa,

Fukuda sanoi tämän johtuvan ennen kaikkea siitä, että lääkeyhtiöitä ei enää kiinnosta kehittää uudenlaisia antibiootteja, jotka purisivat paremmin muuntautumiskykyisiin mikro-organismeihin. Uusia antibiootteja ei ole kehitetty vuosikymmeniin.

Antibioottien valmistamisesta on tullut yhtiöille taloudellisesti epäkiinnostavaa, joten ne kaikki keskittyvät tekemään erilaisia lääkkeitä, Fukuda sanoi.

Fukuda kuuluttaa etsimään keinoja, joilla yksityinen sektori saadaan jälleen mukaan tartuntatautien-vastaiseen työhön. di-gold

Asiasta kertoi Yle 17.09.2015

WHO antibioottiresistenssistä.

One thought on “WHO varoittaa: Antibiootit eivät pian tehoa.

  • 18.9.2016 at 01:02
    Permalink

    Onneksi ne ihmiset joita on rokotettu vähemmän ovat vastustuskykyisempiä kuin ne joita on rokotettu kaiken maailman rokotusohjelmian mukaan. Juokseeko kansa taas hankkimaan uutta sikapiikkiä?

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.