Jussi Halla-aho paheksuu kuolemantapausten poliittista hyödyntämistä.

0

Median kattavassa yleisessä postmortaalisessa euforiassa on ainakin yksi soraääni: Euroedustaja Jussi Halla-aho. (ps).

Median ja mielipidevaikuttajien sännätessä kilpaa ratkaisemaan Asema-aukion la 10.09. pahoinpitelyjuttua jo ennenkuin esitutkinta on päättynyt ja syyttäjä nähnyt raporttia. Halla-aho peräänkuuluttaa suhteellisuuden tajua:

Valitettava tosiasia on se, että tällaisia vastaavia pahoinpitelyjä tapahtuu joka ainoa viikonloppu Helsingin rautatieaseman tuntumassa. Ne eivät ylitä uutiskynnystä, koska niillä ei ole poliittista käyttöarvoa, toisin kuin tällä tapauksella. Tätä käytetään hyvin kyynisesti hyväksi, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps) kommentoi Asema-aukion tapausta Ylelle.
Helsingin Asema-aukiolla törmäsi lauantainan 10. syyskuuta kaksi nuortamiestä, joiden siihenastinenkin elämä on ollut kovaa. Toisen heistä elämä päättyi viikkoa myöhemmin, toinen odottaa nyt oikeuden päätöstä median jo valmiiksi tuomitsemana.
Etsimmekin ennakkotapauksen, josta on olemassa lainvoimainen tuomio vuodelta 2016:

Mies löi toista miestä kerran kasvoihin viime vuoden (2015) heinäkuussa Turussa. 2,8 promillen humalassa ollut uhri kaatui selälleen iskun voimasta. Kaatuessaan hän löi takaraivonsa asfalttipäällysteisen tien pintaan ja meni tajuttomaksi.

Uhrille aiheutui lyönnin seurauksena ylähuuleen runsaasti vuotanut haava sekä takaraivoon kuhmu ja kolmen sentin pituinen syvä ruhjehaava. Lyöjä poistui iskun jälkeen pois paikalta jättäen uhrinsa makaamaan maassa tajuttomana ja vertavuotavana.

Uhri menehtyi vammoihinsa. Kuoleman syyksi paljastui oikeuslääketieteellisessä tutkinnassa tajuttomuuden aiheuttama aivojen hermosäikeiden vamma sekä ruhjehaava ja siihen liittynyt verenvuoto. Välittömänä kuolinsyynä oli veren hengittämisestä aiheutunut tukehtuminen.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi miehen törkeästä kuolemantuottamuksesta. Oikeuden mukaan yleisesti on tiedossa, että päähän lyömisen seurauksen voivat olla hengelle vaarallisia. Mies oli kuitenkin lyönyt uhriaan päähän ja poistumalla tekopaikalta aiheuttanut tämän kuoleman törkeällä huolimattomuudella.

Rikoslaki määrää törkeästä kuolemantuottamuksesta rangaistukseksi vähintään neljä kuukautta ja enintään kuusi vuotta vankeutta. Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi lyöjän vuoden ja viiden kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Sen lisäksi mies määrättiin suorittamaan 60 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Turun tapauksen ja nyt sattuneen paralleelisuus on käräjäoikeuden, ei median, arvioitava. Voimme toki todeta, että päätä kohti suuntautuvat iskut ovat viimeisten parin vuoden aikana yleistyneet Suomessakin. Mediassa po. kehitystrendiä ei ole huomioitu, ehkä siksi kun siihen ei liity poliittista kontekstia ainakaan äärioikealle. di-gold

Iltalehti 20.09.2016

Turun Sanomat 25.04.2016

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.