Ensimmäinen EUR-USA satelliittilähetys: Sibelius, YL, Finlandia (1965)

Ensimmäinen Euroopan ja Yhdysvaltain välinen satelliittitelevisiolähetys tapahtui vuonna 1965 CBS:n ja YLE:n yhteistyönä. Lähetyksenä oli historiikki Jean Sibeliuksesta ja hänen kodistaan. Lähetyksessä Ylioppilaskunnan Laulajat (YL) esitti isänmaallisia lauluja.

Lähetyksestä: ”Jean Sibelius sävelsi kuusiosaisen orkesterisarjan, jolle hän antoi nimeksi Historiallisia kuvia. Viimeisen osan nimi on Suomi herää. Jokainen suomalainen tiesi, ettei se ollut ’historiallinen kuva’.

Teos ilmaisi väkevästi kansan kiihkeä pyrkimystä vapauteen. Sitä se ilmaisi myös, kun maahan hyökättiin toisen maailmansodan alussa. Samaa teos merkitsee tänään. Hän antoi teokselle nimeksi Finlandia.”

Finlandian alkuperäinen esitysnimi oli Impromptu, koska sen esittäminen oli kiellettyä. Ja samaa se merkitsee myös tänään, vuonna 2016, kiihkeää pyrkimystä vapauteen.

 

2 thoughts on “Ensimmäinen EUR-USA satelliittilähetys: Sibelius, YL, Finlandia (1965)

 • 27.9.2016 at 03:51
  Permalink

  Kiitos, lisää myöhemäss vaiheessa…

  Reply
 • 27.9.2016 at 03:52
  Permalink

  Kiitos, lisää myöhemmin…

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.