Kristiina Vainikka: Millaista on vihapuhe?

6

Viime päivien uutisten mukaan vihapuhe tulisi kriminalisoida. Kuitenkin ensin pitäisi määritellä, mitä se on. Esimerkiksi haittamaahanmuuton arvostelu ei ole vihapuhetta.

Ne, jotka väittävät Suomessa esiintyvän rankkaa vihapuhetta, eivät tiedä asiasta paljoakaan.

Ruotsissa Abdul Samad al Swede niminen muslimi kehoittaa julkisesti aateveljiään laittamaan pystyyn yhden miehen armeijoita ja tekemällä terrori- iskuja Ruotsissa.

10.9. Suomessa puhumassa vieraillut Ruotsissa asuva Mona Walter on somalisyntyinen entinen muslimi, joka kritisoi islamin uskoa. Hän on saanut muslimeilta tappouhkauksia ja hän elää suojatun identiteetin turvin tämän takia.

Norjassa islamisti Mullah Krekar tuomittiin vankeuteen hänen uhkailtuaan mm. norjalaispoliitikkoja. Krekarilla on yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin ja hän julistaa avoimesti väkivaltaa juutalaisia, kristittyjä ja länsimaita kohtaan. Silti laki näyttää enemmän suojelevan häntä kuin niitä, jotka ovat hänen uhkauksisensa kohteena. Krekar päätettiin karkoittaa Norjasta jo vuonna 2003, mutta päätöstä ei ole toimeenpantu.

Tanska myönsi sananvapauspalkinnon somalialaissyntyiselle Ayaan Hirsi Alille. Hän on ollut myös ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi 2006. Hirsi Alin mukaan islamilaisessa yhteisössä ”naisen seksuaalisuutta vartioidaan vainoharhaisesti. Tytöt ja äidit alistetaan ja eristetään siivous- ja lastentekokoneiksi. Tämä ei suosi sivistystä, vaan tekee myös pojista ja miehistä pieniä ja isoja despootteja. Lopulta päästään siihen, että islamilaisesta maailmasta ainakin arabimaat ovat surkeassa tilassa sosiaalisesti, sivistyksellisesti ja taloudellisesti”.

Haastatteluissa Hirsi Ali on todennut profeetta Muhammadin viimeiseen vaimoon Aišaan viitaten: ”Meidän länsimaisten mittapuidemme mukaan Muhammad on perverssi mies ja tyranni.” Islamilaisen perimätiedon mukaan Aiša oli kuusivuotias avioliiton solmimisen aikaan ja yhdeksänvuotias Muhammadin maatessa hänet.

Rikosilmoitusten takia yleinen syyttäjä joutui arvioimaan Hirsi Alin lausuntoja, mutta totesi, ettei niitä voitu pitää yksittäisiä muslimeja syrjivinä eikä myöskään muslimien vastaisena kiihotuksena.

Vihapuhetta on niin monenlaista. Hetken mielijohteen kiehahdus, johon varmasti me kaikki syyllistymme, mutta todellinen vihapuhe nykypäivänä tulee pääasiassa terroristijohtajien, kiihkomuslimien ja heidän kannattajiensa suusta.

Asioista voi ja pitää saada keskustella, ilman loukkaavia puheita ja vastapuolta perusteettomasti esim. rasistiksi syyttämällä. Joidenkin suurten mediatalojen ottaessa omilla uutisoinnin ja kommentoinnin agendoillaan pesäeroa laatujournalismin eettisiin periaatteisiin, ei kyse ole enää journalismista vaan propagandasta.

Mielipiteistäni ei tarvitse tykätä. Ja minua ei voi pakottaa pitämään jonkun toisen kirjoittamasta. Mutta avointa dialogia pitää voida käydä asioista, sen me olemme ansainneet.

Kristiina Vainikka, kaupunginvaltuutettu (ps.) Järvenpää

6 KOMMENTIT

 1. Ei vastaväitteitä. Kiristynyt ilmapiiri on seurausta täysin holtittomasta ja suomalaisia syrjivästä turvapaikanhakijapolitiikasta. Suvaitsevaiset pöyristyjät ovat olleet edistämässä nykyiseen tilanteeseen johtanutta kehitystä.

 2. Löytyy siis Järvenpäästä viisaskin valtuutettu! Hyvä Kristiina, hyvin kirjoitettu.

 3. Vihervasemmisto haluaa rasismin vastaisen liikkeen ajaman lainsäädännön avulla päästä itse määrittelemään rasismin ja rasistit ja vainoamaan tämän lainsäädännön ja sen muodostaman rangaistusuhan avulla poliittisia vastustajiaan. Tai mikä ehkä vielä tärkeämpää, se haluaa päästä määrittelemään poliittisen keskustelun rajat siten, että ne palvelisivat sen omaa agendaa. Ja kriittinen keskustelu maahanmuutosta ei tietenkään palvele vasemmiston agendaa.

  Vasemmisto on aina ollut sananvapauden vihollinen, paitsi silloin, kun sen omaa sananvapautta on rajoitettu. Vasemmiston kanssa saman arvomaailman jakavat vihreät ja muut arvoliberaalit ovat omaksuneet saman asenteen.

 4. Kirjoitin bloggauksen kuvien kera rasistien kokoontumisesta Otanmäkeen. Sain teiltä rasisteilta yli 40 tappouhkausta kahdessa vuorokaudessa… joissa minua vaadittiin vaikenemaan ja lopettamaan kirjoittaminen tai tulee kuolema.
  Te haluatte sananvapauden mutta olette kieltämässä sen kaikilta – jotka ovat eri mieltä.
  Tyypillistä näissä kommenttikentissä on että kaikkein törkeimmät mielipiteet kirjoitetaan nimettöminä. On se pelko suuri ja häpeä omista mielipiteikstä.
  Te rasistit ja fasistit yritätte kaikin keinoin väkivallalla uhkaamalla vaientaa erimieliset. Toimittajia pelotellaan ja virkamiesten kimppuun käydään solvaamalla – jolloin heidän lapsensa joutuvat koulukiusatuiksi. MV kannattajat syyllistyvät karmealla vihapuheellaan viattomien lasten täydelliseen helvettiin kouluissa.
  Ette kertakaikkiaan käsitä ressukat – että nämä matua käkättimeen ihmiset vain varmistelevat vihapuheillaan paikkaa kunnallisvaaleissa, he eivät teistä perustason rasisteista piittaa tippaakaan.
  Vasemmiton haukkujille. 60ja 70 luvuilla luotiin sosiaalilainsäädäntö, työaikalait, ilmainen koulutus ja terveydenhoito. Kaikki uudistukset olivat vasemmiston aikaansaannosta porvaripuolueiden raivokkaasti vastustaessa. Kun väkivaltaisista rasisteista on noin 80% työttömiä ja erillaisilla eläkkeillä niin heidän kaljarahansa maksetaan vasemmiston aikaansaamilla tukirahoilla.

  • Olet saanut 40 aiheetonta ja turhaa tappouhkausta ”rasisteilta”, jotka ovat todennäköisesti aivan vaarattomia yksilöitä. Turun puukottaja sen sijaan kävi tuumasta toimeen ja hänen kaltaisiaan on Supon mukaan Suomessa satoja. Todellinen uhka meihin kohdistuu paperittomilta, joilla ei ole mitään hävittävää ja kaikki voitettavana. Sananvapaus pitää olla kaikilla ja keskustelu asioista tapahtua vapaalla ideoiden foorumilla ”paras perustelu voittakoon” periaatteella. Sosiaalilainsäädäntö, työaikalait, ilmainen koulutus ja terveydenhoito ovat tärkeitä saavutuksia, jotka nyt vedetään vessasta alas avoimien rajojen politiikalla, kun kuka tahansa voi kävellä rajan yli ja vaatia niitä vaikka ei ole pannut, eikä aio panna tikkua ristiin niiden maksamiseksi. Hyvinvointivaltio voi olla olemassa vain rajoitetun ja kontrolloidun maahanmuuton puitteissa. Jos rajat avataan koko maailmalle, niin hyvinvointivaltio on lopetettava tai se loppuu itsestään rahojen loppuessa.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.