Ulosoton suojaosa on liian alhaalla.

0

Käsitys henkilön vähimmäistoimeentulosta so. hengissäpysymis-minimistä on erilainen eri paikoissa:

  • Verottaja uskoo jokaisen, joka vuoden lopussa on elossa, hankkineen 25 000 e verotettavaa tuloa, ja arvioverottaa sen mukaan jos tiedot puuttuvat.
  • Sosiaalitoimi antaa tulottomalle ja varattomalle paljon vähemmän, eli heidän asiakkaansa ovat verottajan mielestä vuoden lopussa vainajia.
  • Ulosottotoimi jättää uhrilleen vielä vähemmän. Siis heidän asiakkaansa olisivat sekä verottajan että sosiaalitoimen mielestä kuolleet nälkään, ellei sos.toimi olisi avustanut.

Tilanne ei yhtään hyvältä näytä, mutta pahempaa on tulossa kun tuentarpeessa olevien etuja leikataan. Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) esittää blogikirjoituksessaan ulosoton suojaosan nostamista nykyisestä. Asiasta on helppo olla hänen kanssaan samaa mieltä.

Sosiaalimenoissa halutaan säästöjä, joten annamme ilmaisen idean: Nostetaan em. ehdotuksen mukaisesta suojaosaa, ja kalibroidaan eri viranomaisten käsitykset toimeentulominimistä samalle tasolle. On nykyoloissa järjetöntä, että ulosotto perii henkilöltä tämän velkojille rahaa jättäen tämän toimeentulon sosiaalitoimen rasitukseksi.

Nuotteihin voi lisätä myös henkilökohtaisen konkurssin mahdollisuuden, jolloin ylivelkaisen tilanne käsitellään alioikeudessa, ja annetun ratkaisun jälkeen henkilö on periaatteessa sekä varaton että velaton, ja voi aloittaa tyhjältä pöydältä. Niinhän muuten firmatkin tekee.

Näin ylivelkaiset saadaan nopeammin takaisin työelämään ja pois sosiaalin luukulta, minkä pitäisi olla kaikkien etu.

Sosiaalisiin tulonsiirtoihin joutuvat nykyaikana turvautumaan muutkin, kuin passiiviväestöön kuuluvat, eikä luukulla-kävijöiden määrää pidä lisätä toisen viranomaisen toimin.

Alanko-Kahiluoto:

Velkakierteessä ja haavoittuvassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä auttava Takuu Säätiö kertoo, että suurin osa pikavipeistä otetaan asumis- ja terveydenhoitokuluihin.

Pikavipeistä on monesti seurauksena velka- ja ulosottovankila. Pikavippien korot ovat niin kovia, että velka saattaa vain kasvaa, vaikka ulosotossa oleva maksaisikin velkaa sovitusti. Köyhän köyhtyessä ahneustalous kukoistaa.

Asiasta kirjoitti Outi Alanko-Kahiluoto blogissaan 27.09.2016.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.