Jumalan nuoli – suomea kirjoitettiin jo 1200-luvulla

»Jumalannuoli, kymmenen [on] nimesi
Tämä nuoli on Jumalan oma
Tuomion-Jumala johtaa.»

”Jumalan nuoli” – Wikipedian artikkeli Tuohikirje 292 paljastaa kiistatta sen tosiseikan, että suomenkieltä on kirjoitettu jo 1200-luvulla, vastoin valtavirtaista historianopetusta, joka on n.s. ruotsalaistamisen läpitunkemaa. Ruotsin vallan aika jatkuu tältäkin osin vielä Suomessa, vaikka Ruotsin kruunu on viimeksi määrännyt täällä yli 200 vuotta sitten.

Tuohikirje 292 on vanhin itämerensuomalaisella kielellä kirjoitettu teksti ja se on ajoitettu vuosien 1240 ja 1260 välille. Sen löysi venäläinen tutkija vuonna 1957 Novgorodin länsipuolelta Nerevskin arkeologisesta kaivauksesta. Useimmat tutkijat ovat pitäneet kirjoitusta aunuksenkarjalaisena, mutta itämerensuomen eri haarojen ollessa vasta muodostumassa, kielimuotoa on hankala lokeroida.

 

birch_bark_letter_no-_292_transcript birch-bark_letter_292_real

 

2 thoughts on “Jumalan nuoli – suomea kirjoitettiin jo 1200-luvulla

 • 3.10.2016 at 21:27
  Permalink

  Suomen kansalta salattuun historiaan voi tutustua teoksessa Aarno Karimo: Kumpujen yöstä 1-4. Löytyy edelleen kirjastoista ja antikvariaateista.

  Reply
 • 4.10.2016 at 16:59
  Permalink

  Tuohi viestien ja kirjoitus välineisyys Suomalaisessa-Ugrilaisuuden.Muoto jota käytettiin keskenäiseen
  ilmaisuun.Kautta riimityksiin vaikeata tuohen katoavaisuuden vuosintamiseen.Riimukirjoitus alku kirjoi-tumisen esimuoto ympäri maailman,tavattu monessa kulttuureissa,kautta historian.
  Tämä kirjoitus viittaa ortodoksisuuden leviämiseen idän suunnalta.Kielellinen tallennus varhais perimään suomen kieleen.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *