Eksoottiset asiakkaat jättävät käyttämättä hammaslääkäri-aikoja.

0

Yksityisellä hammaslääkäriasemalla työskentelevä hammaslääkäri kommentoi saapumatta jääneitä potilaitaan:

Sopimuksen nojalla hoidamme vastaanottokeskuksista lähetettävien, päivittäin kymmenien turvapaikanhakijoiden akuutteja hammasvaivoja etupäässä juurihoidolla, paikkaamalla ja poistamalla hampaita. Valitettavasti noin 30 prosenttia varatuista ajoista jää käyttämättä, koska asiakkaat eivät tule paikalle. Taas istuin kaksi tuntia tyhjän panttina, koska jokainen kolmesta vastaanottokeskuksesta varatusta ajasta jäi käyttämättä ilman ennakkoperuutusta. Tilanne on samanlainen myös muiden hammaslääkäriemme kohdalla.

Turvapaikanhakijoiden hammashoidot ostetaan yksityisiltä terveysyrityksiltä, eivätkä nämä hoidot maksa potilaalle mitään. Niinpä kolmasosa varatuista ajoista jää käyttämättä. Kun niihin yleensä liittyy paikalle tilatun tulkin palvelut, tästä aiheutuu merkittäviä ylimääräisiä kustannuksia.

Palvelujen ostamista ysityiseltä sektorilta perustellaan julkisen hammashoidon ruuhkautumisella. Kunnallinen hammashoito onkin ollut ylirasitettua jo ennen massamaahanmuuttoa kehitysmaista, mutta lisäresurssien ostamiseen yksityisiltä ei ole ollut poliittista tahtoa suomalaisten asiakkaiden kohdalla. Kun hammasoperaatio on sitä työläämpi ja myös hintavampi, mitä myöhemmin potilas tulee hoitoon, on arveluttavaa seisottaa suomalaisia hammaspotilaita kuukausien jonoissa.

Suomeen tuli jo 1980-luvulla pohjoisafrikkalaisia hammashoitoturisteja, jotka jollakin konstilla pääsivät hoidattamaan suunsa ilmaiseksi. Turvapaikanhakijoiden, joille useimmille on tiedossa kielteinen päätös, suuhoidot Suomessa ovat kuluerä, jota päättäjämme jostain syystä pitävät tarpeellisena.

Hammaslääkäri kommentoi:

Onko turvapaikanhakijoille kerrottu, ettei kantaväestö saa ilmaista hammashoitoa yksityisellä puolella, vaikka kyseessä olisi akuutti hoito? Suhtaudun turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen hyvin myönteisesti, mutta tällaista veroeurojen tuhlausta ja lääkärien ajan haaskausta en voi hyväksyä.

Helsingin Uutisille vastaanottokeskuksen johtaja kiistää ongelmat. Hänen mukaansa peruutusmasksu peritään turvapaikanhakijalta, jos tämä jättää varatun ajan käyttämättä. di-gold

 

Asiasta kertoi Helsingin Uutiset 07.10.2016.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.