Uusi kalliotaidekohde Baskimaassa, Pohjois-Espanjassa

Arkeologi Diego Garate ja luolatutkija Iñaki Intxaurbe löysivät uuden esihistoriallisen taideaarteen vaikeapääsyisestä luolasta pienestä Lekeition baskikylästä. Luolassa on ainakin 50 kuvaa, jotka esittävät lähinnä erilaisia eläimiä, ja ne on ajoitettu myöhäispaleoliittiselle kaudelle noin 14500 – 12500 vuoden taakse.

Armintxen luola, jossa kalliopiirrokset ovat, löydettiin jo vuonna 1929, mutta piirroksia ei havaittu ennen kuin Diego Garate ja Iñaki Intxaurbe lähtivät vartavasten etsimään niitä toukokuussa 2016, hiukan aiemmin keväällä lähiseudulla tehdyn toisen luolataidelöydön kannustamina.

Vaikkakin tutkijat löysivät kalliopiirrokset vasta kesällä 2016, näkyy joku muu löytäneen ne jo aiemmin, hevoskuvan päälle kaiverretuista nimikirjaimista päätellen. Tuskin ne ainakaan ovat paleoliittisen taiteilijan signeeraus.

Armintxen luolan kuvat on kaiverrettu kallioseinään luultavasti piikiviteräisellä työkalulla, ja niissä on jäänteitä myös mustasta maalipigmentistä. Kuvista suurimmat ovat 150 cm korkuisia. Kuvissa esiintyy biisoneita, vuohia, hevosia, peuroja, tunnistamattomia nelijalkaisia eläimiä, geometrisia kuvioita ja yhdensuuntaisista viivakentistä muodostuvia symboleita. Joukossa on myös kaksi leijonakuvaa, jollaisia ei ole aiemmin löydetty Baskimaasta. Tyylillisesti ja teknisesti kuvat muistuttavat Ranskasta Pyreneiden alueelta löydettyjä kuvia. Tutkijat arvelevat alueiden välillä saattaneen hyvin olla yhteyksiä.

Piirrosten tekoajankohtana alueella oli vallalla ns. Magdalenian teknologiakompleksi, joka tunnetaan erityisesti mikroliittiteknologiasta ja taide-esineistään. Taidetta oli toki tehty Euroopassa jo kymmenien tuhansien vuosien ajan, mutta Magdalenian kulttuurin aikana koristelua on arkipäiväisimmissä käyttöesineissäkin, ja luun ja sarven käyttö materiaalina lisääntyy.

Kalliopiirrosten haavoittuvuuden vuoksi luolaa ei olla aukaisemassa yleisölle. Niitä turvaamaan luola suljetaan vandaaleilta rautaisella portilla, mikä ei olekaan ollenkaan hullumpi idea, koska luola sijaitsee lähellä nykyasutusta, ja Iberiassa on ikävä kyllä nuorison keskuudessa melko yleinen tapa huvitella tuhrimalla muinaisjäännöksiä.

http://terraeantiqvae.com/profiles/blogs/hallan-en-la-cueva-de-armintxe-lekeitio-vizcaya-impactantes-graba?xg_source=activity
http://www.archaeology.org/news/4910-161014-spain-lekeitio-rock-art

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.