MItä ihmettä on tekeillä lähihoitajakoulutuksessa?

2

Lähihoitajiksi aikovia yhden vuoden kouluttanut kasvatustieteiden tohtori Erja Sandberg kertoi Ylelle, ettei usko kaikkien oppilaidensa pystyvän valmistuttuaan suorittamaan asiallisia ja turvallisia hoitotoimenpiteitä.

Opetus alkoi syksyllä, mutta kevääseen mennessä lähes puolet opiskelijoista jätti opinnot kesken. Sandberg kuvailee, että koulun jättäneillä oli mielenterveysongelmia, oppimisvaikeuksia, masennusta ja päihdeongelmia. Osa puhui suomea myös aivan liian huonosti ja opiskelu suuressa ryhmässä ja kireässä tahdissa oli hyvin vaikeaa.

”Pelkään, että valmistuttuaan he tekevät hoitovirheitä ja laiminlyövät potilaita työelämässä”, Sandberg sanoo

On jo toteutuneita tapauksia, myös kuolemantapauksia. Tunnetuin, onneksi ei ihmishenkiä vaatinut, sattumus on yli 20 potilaan piikittäminen käytetyillä neuloilla Helsingissä. Hoitajiksi -siis ihmisten terveyttä vaarantamaan- päästetään väkeä, jonka ei pitäisi läpäistä normaalia tutkintoa eikä saada ammattipätevyyttä.

Tämä ei ollut aiemmin ongelma, sillä osaamattomat karsiutuivat pois koska eivät läpäisseet tenttejä eivätkä suoriutuneet työharjoittelusta. Nyt täytyy olla toisin, sillä Sandbergin mainitseMaa ongelmaa ei muuten voisi olla.

Asiasta kertoi Talouselämä 17.10.2016

2 KOMMENTIT

  1. Hmm… Mietitäämpä hiukan… Ennen vanhaan hoitsut opiskelivat talvet ja olivat sairaaloissa työharjoitelussa kesät. Kesätöistä sai palkkaa ja samalla vaaditun työharjoittelun. Sairaalat pyörivät täysillä osastoilla ympäri vuoden, potilaat hoidettiin kuntoon, jonot olivat olemattomat ja kaikki oli hyvin.

    Sitten, lääkärit, nuo narsistiset despootit, eivät mielestään saaneet tarpeeksi arovaltaa vaikka jokavuotinen 10% palkankorotus tulikin. Ne ryhtyivät hoitamaan iäkkäitä etupäässä jolloin hoitoajat olivat pidemmät. Nuoremmat, pienemmillä korjauksilla hoidettavat, jäivät odottamaan niin pitkäksi aikaa että hoidoista jakorjauksista tuli oikeasti suuria operaatioita.

    Samaan syssyyn lääkärit keksivät itselleen kahden kuukauden kesälomat sekä sen että ”vajailla” miehityksillä olevia osastoja pitää sulkea kesäajaksi. Tästä seurasi se että saatiin potilasjonot kasvamaan ja lääkäreiden statusta nostettua. Vaikka työilmapiiri esim. Taysissa oli niin huono että lääkärit käytävillä nyrkein tappelivat keskenään. Pariinkin otteeseen on ulkopuolinen selvittelijäkonsultti käynyt sielä rahastamassa lääkäreiden riitoja.

    Ja kun kesäisin osastot olivat kiinni, tuli talolle taloudellistakin tappiota. Mutta eihän lääkärikunnan sopisi moista myöntää. Keksitiin ”työssäoppiminen” jolloin talven aikaan, kun olisi pitänytopiskella, hoitohenkilökunta teki ilmaista työtä sairaaloille. Työ oli sisällytetty opetusohjelmaan jolloin se aika oli pois opiskelusta ja tulosta sairaanhoitopiireille.

    Ja kun kokonaisuutta katsotaan niin hoitohenkilökunta saa nykyään vähemmän ja heikompilaatuista opetusta kuin -80 luvulla. Sen sijaan kaikenlaisia kursseja pitää käydä joista ei ole erikoistuville mitään hyötyä ja hyväksilukuja tulee milloin mistäkin. Lääkelaskenta ei noudata fysiikan tai kemian kaavoja ja muutenkin opetus nykymuotoisena OY-kouluissa näyttää keskittyvät opiskelijoiden valtiontukien hakemiseen. Nykyinen 3.5a koulutus on paljon huonompi laadultaan kuin aikaisempi 3a koulutus.

  2. Kirjoita tästä lehteen yleisöosastoon asiallinen kommentti niin luulen että jossakin herätään tähänkin ongelmaan.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.