Kylmän sodan jälkeisen ajan suurin venäläinen laivastokeskittymä on muodostumassa Välimerelle.

0

Tänään Englannin Kanaalin ohitti Venäjän ainoa lentotukialus Amiraali Kuznetsov saattueineen, johon kuului myös hinaaja. Lännessä on esitetty epäilyjä Kuznetsovin kunnosta, eikä hinaajan mukanaolo niitä hälvennä.

Kuznetsovia saattoi yhteensä 7 alusta, mukana ohjusristeilijä Pietari Suuri. Ylimääräisenä saattueena kaksi brittiläistä hävittäjää oli seurannut venäläisiä Norjanmereltä alkaen. Joissakin uutiskommenteissa venäläistä laivuetta on pidetty poikkeuksellisen suurena, mutta se ei ole sitä kansainvälisessä mittakaavassa. USA ja Britannia pitävät tukialusryhmässään normaalisti suurempaa apualusten joukkoa, mutta näillä onkin tukialuksen sotilaallinen funktio toinen.

Venäläisten lentotukialusten rooli ei ole olla itsenäisen toimintaryhmän iskevä osa, vaan omaa tehtäväänsä suorittavan laivasto-osaston ilmasuojan tarjoaja. Kuznetsov-osaston tärkein alus voikin olla Pjotr Velikije, Pietari Suuri.  Ohjusristeilijän tulo itäiselle Välimerelle on ilmiö sinänsä. Sillä on joko konteksti Syyriassa käytävään sotaan, tai sitten ei.

Julkisuudessa on arvuuteltu, paitsi saako Kuznetsovia seuraava hinaaja töitä, myös syitä Venäjän Itämeren ja Pohjoisen Jäämeren laivastojen iskukykyisimpien osien keräämistä Välimerelle. Venäjällä oli Välimeren-laivasto jonkin aikaa jo tsaarinaikana. Silloin sen pitkäaikainen komentaja oli suomalainen amiraali Etholén. Sotilaallisesti Neuvostoliitto oli läsnä Syyriassa jo 1960-luvulla, mutta laivasto-osastoa se piti Välimerellä vain satunnaisesti.

Kuznetsovin 20 lentokonetta ovat toki lisä venäläisten ja Assadin Aleppoon iskeviin voimiin, mutta tärkemmäksi -myös Aleppon suhteen- arvioidaan ohjusristelijän ilmatorjuntakapasitteeti. Sillä on merkitystä myös sille arvostelulle, jota maailmalla, YK:ssa ja yleisen mielipiteen kautta on kohdistunut venäläisten brutaaleihin toimiin Aleppossa. Mahdollisiin rauhanjärjestelyihin ei nyt voida liittää lentokielto-aluetta ilman Venäjän suostumusta.

Kuznetsovin on tarkoitus palata vuodenvaihteen jälkeen Severodvinskiin peruskorjattavaksi ja joitain muutoksia varten. di-gold-1

 

 

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.