Marokkolaistaustaisen teinipuukottajan oikeudenkäynti alkoi suljetuin ovin Saksan Cellessä.

0

Marokkolaistaustainen, Saksassa syntynyt 16 -vuotias tyttö on syytettynä poliisiin kohdistuneesta murhayrityksestä, törkeästä pahoinpitelystä ja ulkomaisen terrorijärjestön tukemisesta.

Murhayritys tapahtui Hannoverissa helmikuussa 2016. Vain ”Safia S.” nimellä julkisuudessa kutsuttu, tuolloin 15 -vuotias tyttö iski poliisia niskaan keittiöveitsellä poliisin pyytäessä täysin rutiininomaisesti hänen henkilöpapereitaan juna-asemalla. Poliisi loukkaantui vakavasti.

Kun murhayritystä alettiin selvittää, kävi ilmi, että tytöllä ja hänen veljellään oli ollut tiivit yhteydet terroristijärjestö Isisiin viimeistään vuodesta 2015 lähtien, ja he olivat olleet jihadia saarnaavien imaamien vaikutukselle alttiita lapsuudestaan saakka. Heidän radikalisoitumisensa katsotaan alkaneen jo vuonna 2008, jolloin he osallistuivat salafisti-vihasaarnaaja Pierre Vogelin opetukseen. Poliisin puukotusta pidetään ensimmäisenä Saksan maaperällä tapahtuneena Isiksen tilaamana terrori-iskuna.

Liittovaltion syyttäjän mukaan terroristijärjestö tilasi Safia S:lta ”marttyyriteon” ja auttoi häntä suunnittelemaan poliisin puukotuksen Hannoverissa, helmikuussa 2016. Puolustus tietysti kiistää teon takana olleen terroristisia motiiveja.

Tammikuussa Safia S. ja hänen 18 -vuotias veljensä  lensivät Hannoverista Istanbuliin, tarkoituksenaan jatkaa matkaa Syyriaan, Isisin valtaamalle alueelle ja liittyä terroristeihin, mutta heidän äitinsä, joka oli arvannut lastensa aikeet, oli yhteydessä Turkin viranomaisiin ja heidät pysäytettiin ennen kuin he ehtivät jatkaa matkaansa Syyriaan. Täysi-ikäinen veli passitettiin turkkilaiseen vankilaan, ja äiti haki alaikäisen Safian takaisin kotiin Saksaan. Viranomaisten mukaan he olivat kuitenkin ehtineet jo olla yhteydessä Isisin edustajiin, jotka olivat tuolloin antaneet Safialle tehtäväksi suorittaa terrori-isku Saksassa. Saksaan palattuaan hän kysyi lisää ohjeita internetin viestiohjelmien välityksellä.

Safia S. 7-vuotiaana vihasaarnaaja Pierre Vogelin kanssa
Safia S. 7-vuotiaana vihasaarnaaja Pierre Vogelin kanssa

25. helmikuuta, päivää ennen iskua, Safia oli lähettänyt kontaktilleen videoviestin, jossa hän vannoo uskollisuuttaan terroristijärjestölle. Viestiprotokollista käy ilmi, että Safia kehuskeli muutenkin terroristikontakteillaan. Puolustuksen mukaan Safia ei nuoren ikänsä ja tiukan islamilaisen kasvatuksensa vuoksi voinut ymmärtää tekojensa vakavuutta. Safian isä on saksalainen, mutta vanhemmat erosivat lasten ollessa pieniä, ja he kasvoivat tiukkaa uskonnollisuutta noudattavan marokkolaisen äitinsä kanssa. Juuri äiti vei heidät osallistumaan salafistisaarnaajan vihakasvatukseen. Syyttäjällä on käytössään videomateriaalia, jossa Safia S. vain seitsemänvuotiaana resitoi Koraania Pierre Vogelin kanssa.

Safian äiti oikeudenkäynnissä.
Safian äiti oikeudenkäynnissä.

Tapaus on ensimmäinen, jossa Saksassa tehdyn terrori-iskun ja Isisin välillä on todistetusti suora yhteys. Maassa on tapahtunut sittemmin sarja muslimien tekemiä terrori-iskuja, ja monet näistä ovat noudattaneet eri puolilla Eurooppaa terrori-iskuissa havaittua kaavaa, joissa isiksen operatiivit ovat ohjailleet etänä Lähi-Idästä käsin Euroopassa toimivia tukijoitaan.
Tapaus valaisee myös hyvin jihadismin vetovoimaa nuorison keskuudessa. Huhtikuussa kaksi kuusitoistavuotiasta isiksen kannattajaa heitti räjähteen Essenin sikhi-temppeliin. Ranskassa useita teini-ikäisiä on pidätetty epäiltyinä kytköksistä terrorismiin. Iskut ovat herättäneet kiivaan keskustelun radikalisoitumisen havaitsemis- ja estämiskeinoista. Safia S:n tapauksen ansiosta viime keväänä Saksassa saatiin läpi laki, joka mahdollistaa entistä nuorempien epäiltyjen silmälläpidon kotimaantiedustelun toimesta.

http://www.express.co.uk/news/world/723550/German-schoolgirl-ISIS-Hanover-station-police-officer-knife-attack-trial

http://www.wsj.com/articles/trial-of-teenager-safia-s-starts-behind-closed-doors-in-germany-1476969360

 

 

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.