Minkä ei pitänyt olla mahdollista, tapahtui Helsinki-Vantaalla.

1

Rullaavalle matkustajakoneelle annettiin perjainana (28.10.) käsky ylittää laskeutuvan koneen käytössä ollut kiitotie. Asiaa pidetään erittäin vakavana.

Lentokoneet joutuvat suurilla kentillä, kuten Hiki-Vantaalla, siirtymään pitkiä matkoja terminaalin tai seisontapaikan ja kiitoradan välillä, ja rullausteiden käyttöä säädellään yhtä tarkasti kuin nousuja ja laskuja kiitoradoilla.  Vilkkaina aikoina esm. Hiki-Vantaan 3.kiitoradalle laskeutunut kone voi joutua pysähtymään useasti rullastietä käyttäessään siirtyessään terminaalille.

Lupa rullaamiseen annetaan radiolla tornista, ja aina määrätystä pisteestä toiseen. Siellä kone seisoo kunnes torni antaa luvan liikkua. Perjantaina on siis annettu lupa ylittää kiitorata, jolle toinen kone oli saanut luvan laskeutua. Lentäjien valppauden takia riski ei realisoitunut.

Monet pahimmat lento-onnettomuudet, mm. kaikkien aikojen tuhoisin matkustajaliikenteen katastrofi 17.06.1977 Teneriffan Los Rodeosilla, ovat tapahtuneet toisen osapuolen ollessa maassa rullaava kone. Asiaa ei siis voida vähätellä.

Helsinki-Vantaalla ei ole tapahtunut ainuttakaan onnettomuutta sen toiminta-aikana. di-gold-1

Asiasta kertoi Yle 31.10.2016.

1 KOMMENTTI

  1. No, ei tämä ole mitään ihmeellistä kun tietää että lennonjohdon koulutuksen ainoita kriterejä on ylioppilastutkinnon suorittaminen.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.