Suomen ja Venäjän sota v.1941 alkoi Ahvenanmaasta.

2

Puolustusministeri Jussi Niinistö kyseenalaisti äskettäin Ahvenanmaan  demilitarisoidun statuksen, mikä maakunnalla on ollut v.1921 alkaen. Niinistö, kuten monet muutkin katsoo ettei demilitarisointi enää täytä tavoitettaan vaan epästabiloi Itämeren sotilaallista tilannetta, aiheuttaen lisää riskejä sensijaan että vähentäisi niitä, kuten Kansainliitto ja sopimusmaat vajaat sata vuotta sitten ajattelivat.

Tarkastelemme siis historiaa: Toinen  maailmansota kosketti Suomea jo toistamiseen kesäkuussa 1941, kun liittolaiset Saksa  ja Venäjä olivat käymässä toistensa kimppuun. Saksan yllätyshyökkäys, ”operaatio Barbarossa”, oli alkamassa 22.06., mutta Venäjän Itämeren-laivasto oli asetettu hälytystilaan jo 21.06. illalla (Jatkosodan Pikkujättiläinen, 2005, s.122).  Neuvostoarmeija miehitti tuohon aikaan Viroa, josta oli lyhyt matka Ahvenanmaalle.

Siis jo ennen vihollisuuksien puhkeamista Venäjän ja Suomen välillä Ahvenanmaa oli muodostunut sotilaalliseksi kysymykseksi. Suomen reaktio tähän oli ”operaatio kilpapurjehdus”: Nopea demilitarisoidun maakunnan haltuunotto, ennenkuin joku muu kerkiää. Mahdollisesti Venäjän aikeista, ja laivaston asettamisesta sota-ajan valmiuteen, oli Suomella tiedustelutieto.

”Kilpapurjehdusta” varten koottiin suurin laivasto-osasto, mikä Suomella oli koossa 1939-44 sodissa. Mm. molemmat panssarilaivat Väinämöinen ja Ilmarinen olivat mukana.  20:n laivan osasto lähti liikkeelle 22.06. aamulla  04.30.  Venäläiset osasivat odottaa jotain aktiivisuutta Ahvenanmaan suuntaan, ja he reagoivat heti.

06.05. venäläiset iskivät saattueen kimppuun ilmapommituksella, aiheuttamatta suurempaa vahinkoa. Panssarilaivojen ilmatorjunta teki tehtävänsä. Tapaus oli ensimmäinen sotilaallinen yhteenotto jatkosodassa Suomen ja Venäjän välillä, ja se tapahtui siis hyökkäyksenä ilman sodanjulistusta, suomalaisten siirtäessä omia joukkojaan Suomen alueella, -ja vieläpä Venäjästä poispäin.

2000-luvulla kaikki on toisin? Tai sitten ei.

Kysymystä mihin sotilaalliseen uhkakuvaan Suomen on varauduttava nykyaikana, ei meidän kaikkien tarvitse pohtia. Meillä on sitä varten puolustusministeri.  Demilitarisoidun Ahvenemaan kysymystä toki pohtii joku muukin, kuin Jussi Niinistö: Kotkan, Helsingin ja Turun satamissa makaa kolmisenkymmentä 20-30 metristä pikavenettä ilman säännöllistä käyttöä mutta säännöllisesti huollettuina. Venerekisterin mukaan nämä ovat venäläisessä omistuksessa. Yhdessä Turkuun johtavien laivaväylien varteen ilmaantuneiden outojen tukikohtien kanssa tämä luo hyvin mietityttävän tilanteen.  di-gold-1

 

Aktiiviveneilijät ihmettelevät, miksi venäläiset makuuttavat suuria, 20-30 metrisiä huvijahtejaan Suomen satamissa.

Ulkomaille rekisteröityjä nopeakulkuisia huviveneitä on säilytyksessä Kotkassa, Turussa ja Helsingissä arviolta kolmekymmentä. Suomeen rekisteröityjen, ulkomaalaisomisteisten veneiden lukumäärästä ei ole tietoa. Pääosa ulkomaalaisomistuksessa olevista, Suomeen rekisteröidyistä jahdeista on kuitenkin venäläisten yksityishenkilöiden tai yritysten omaisuutta.

Iltalehti 07.04.2015.

Ahvenmaa on demilitarisoitu, mutta onko Turun saaristo?

 

2 KOMMENTIT

 1. Huvijahtien seisottamiseen on parikin syytä:

  – niissä on joko sellaista materiaalia josta on hyötyä Suomen valloituksessa Suomessa oleville iskujoukoille/sisseille.

  – sotaa pelätään niin paljon, kuten Pietarin sataman pommittamista, että oma omaisuus tuodaan turvaan ”puolueetomalle” maaperälle. Suomestahan pommitetaan ainoastaan syvästamat, jolloin hyvistamissa olevat alukset säilyvät.

 2. Venäjän maaostot Suomesta – Strategista valmistautumista sotaan ja alueen haltuunottoon

  10.10.2011 14:55 Veli-Pekka Kortelainen

  Sunnuntaina 9.10 järjestettiin Jyväskylässä PS-nuorten turvallisuuspoliittinen seminaari, jossa muiden aiheiden ohella luennoitiin Venäjän maaostoista Suomessa. Asiasta kertoivat ilmiötä yli kolme vuotta tutkineet vanhempi konstaapeli Asko Hackzell ja insinööri Kalevi Kuorelahti. Myös MTV3 kertoi viime viikolla samasta aiheesta (MOT).

  Tutkimusten tulos on yhdistettynä hälyttävä: Venäjä on käytännössä hankkinut omistukseensa maita ja kiinteistöjä lähes kaikkien Suomen lentokenttien, sotilastukikohtien, varikkojen, varalaskeutumispaikkojen, satamien, viestikeskusten ja tärkeimpien laivareittien läheltä.

  Tutkijat sanoivat, että ei tarvitse kuin tietää, onko jossain esim. radio- tai telemastoa, varikkoa, varalaskeutumiskaistaa, tms. ja alkaa tutkia lähialueiden maanomistusta, niin törmää outoihin tapauksiin, bulvaaniyhtiöiden hankkimiin autiotiloihin, jne. Bulvaaniyhtiöiden takaa löytyy yleensä joko Baltiaan, Suomeen tai veroparatiiseihin rekisteröidyt yhtiöt, joiden takaa löytyy Venäjän valtiota lähellä olevat tahot.

  Näiden yhtiöiden omistajilla on yleensä suorat suhteet Kremliin. Kyse ei siis ole yksittäisten venäläisten yksityishenkilöiden ostamista pienistä tonteista tai kiinteistöistä, vaan isoista, yli 10 hehtaarin maa-alueista ja isoista kiinteistöistä. Yhtiöt ostelevat myös hotelleja, leirintä-alueita ja muuta majoituskapasiteettia, jota ilmeisesti tarvitaan sotilaille. Ero tavanomaisiin turismi- ja matkailu sijoituksiin on, että näissä tapauksissa asialla ovat nämä samat Kremliä ja turvallisuuskoneistoa lähellä olevat piirit.

  Osassa paikoissa on valmiina rakennettu tyhjiä varikkohalleja tukipisteiksi. Venäjä valmistautuu siis tohinalla sotaan, ja varsinkin konfliktin alussa tapahtuvaan Suomen alueen sekä sotilaskohteiden haltuunottoon, ettei NATO ehtisi ensin. Tämä noudattaa tutkijoiden mukaan sama strategiaa, jota Venäjä noudatti mm. Georgian sodan alla, ja tekee ilmeisesti
  myös Baltiassa.

  Mitä tekee hallituksemme? Se sanoo ettei ole mitään hätää ja tumputtelee tyytyväisenä NATO- ja EU-kiimassaan. Virhe. Nato-juna meni jo. Jos siihen olisi haluttu hypätä, se olisi pitänyt tehdä 90-luvulla.

  Nyt on myöhäistä. Jos nyt haluttaisiin paikata edes osa tehdyistä virheistä, pitäisi säätää poikkeuslaki, jolla perutaan kaikki strategisesti arveluttavat maaostot. Puolustusmäärärahat pitäisi yli kaksinkertaistaa toistaiseksi tuleville vuosille ja kertausharjoituttaa kaikki alle 30-vuotiaat ikäluokat seuraavan nelivuotiskauden aikana. Lisäksi pitäisi joka tapauksessa rakentaa oikeasti valmiudessa olevat valmiusprikaatit. 6-12 tunnin valmiusaika ei riitä, kun venäläiset ehtisivät jo 4-tunnissa Vaalimaalta Helsinkiin. Eli nykyisellään strategisen iskun tullen kukaan olisi oikeasti vastaamassa tuleen, kuten taannoinen Maanpuolustuskorkeakoulun raportti tylysti kertoi.

  Toinen vaihtoehto olisi nähdäkseni vain uusi lievennetty YYA. Jos vaikka tekisimme sellaisen; ”Me ei ikinä liitytä NATO:on ja te myytte meille jatkossa öljyä ja kaasua -15% kaverialennuksella” -sopimuksen Venäjän kanssa?

  Jos emme tee kumpaakaan edellä mainituista, niin edessämme on nykyisen taloudellisen ja geopoliittisen tilanteen huomioiden joutuminen suursodan jalkoihin. Tämän hetkisen arvioni mukaan sellainen on edessä viimeistään 5 vuoden päästä.

  P.S. Muistatteko kun taannoin uutisoitiin, miten ulkoministeriö on ulkoistanut viisumien käsittelyn Venäjällä ”intialaiselle yritykselle”? No, sen takaa on paljastunut ”kansainvälinen sijoitusyhtiö”, joka onkin venäläinen, Kremlin miesten bulvaanifirma. Me ollaan käytännössä annettu itänaapurille siis viisumivapaus, suurlähetystö vain lyö leimat niihin papereihin, mitä
  ”intialainen” yhteistyökumppani tuo pöytään.

  Ite asiassa, nuita taloja ja niiden omistuksia on ihmetelty jo kauan, kuten mm. Turjalainen vuonna -11 tuossa ylläällä kirjoittaa ja edelleenkään, mikään ei ole Suomessa muuttunut. Ryssä ostaa maata ja kiinteistöjä minkä kerkiää ja samaan aikaan pääministeri twiittailee uusista kaverinimityksistä ja Euvostoliiton ihanuudesta …

  Itse pidän, muutoinkin mutta varsinkin tässä poliittisessa ilmapiirissä, kaikkia venäläisten tekemiä kiinteistö-, talo-, ym. kauppoja Suomessa, Suomen sisäistä turvallisuutta vaarantavana tekijänä.

  On edelleen täysin käsittämätöntä, että jo usean vuoden ajan, Suomen poliittisessa johdossa ollaan oltu täysin munattomia ja aikaan saamattomia tämän ”kiinteistö”-asian suhteen.

  http://turjalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/85421-venajan-maaostot-suomesta-strategista-valmistautumista-sotaan-ja-alueen-haltuunottoon

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.