Puolustusministeri varovaisempi puheissaan, kuin hallintovaliokunta ja Supo.

2

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) kertoo Iltalehdelle luottavansa lainsäädäntöön ja ensi vuodeksi valmistuvaan Turvallisuuskomitean työhön.

Teemme parhaillaan turvallisuuskomitean työn pohjalta puolustusministeriön johdolla jatkoselvitystä. Tässä työryhmässä on edustettuna pääesikunta, oikeusministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö.

– Tämä työ on valmistumassa ensi vuoden alkupuolella, minkä jälkeen oikeusministeriö selvittää lainsäädäntötarpeita.

Iltalehti 02.11.2016.

Suomen puolustus ei sentään ole pelkästään virastojargonin varassa. Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps) mainitsee Venäjän, toisin kuin  pääministeri, ja muistuttaa kiinnittäneensä venäläisten outoihin maakauppoihin huomiota jo edellisellä vaalikaudella:

Nyt kehtaan röyhistää rintaani ja sanoa, että olin oikeassa. Olen jo kymmenen vuotta tutkinut tätä asiaa ja olisin toivonut, että en ole oikeassa. Koska tämä on hirveä asia, että Venäjä on ostanut maita ja kiinteistöjä sellaisilta alueilta, jotka ovat maanpuolustuksen kannalta tärkeitä, ja jotka heikentävät mahdollisen kriisin sattuessa Suomen maanpuolustusta.

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps) muistuttaa venäläisten lukumääränkin auheuttavan riskejä Suomelle:

Usein sanotaan, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on arvaamaton, mutta minusta Putin kertoo varsin selkeästi sen mitä hän aikoo. Putin on esimerkiksi luvannut suojella venäläisiä myös Venäjän rajojen ulkopuolella.

Toisaalta haluan sanoa, että on häviävän pieni mahdollisuus, että Venäjä hyökkää Suomeen tai Ruotsiin, mutta nämä maa-alueiden myynnit ja venäläisten tulo pitää ottaa vakavasti.

Iltalehti 01.11.2016.

Vaikka puolustusministeri välttää jyrkkiä ilmaisuja maakauppa-asiassa, kaksoiskansalaisuuden suhteen hämn yhtyy Huhtasaaren huoleen:

On mahdollista, että voi olla ulkopuolista pyrkimystä vaikuttaa Suomen valtion asioihin vähemmistöjen kautta. Ja jos nyt puhutaan Venäjästä, niin Venäjä ryhtyi hiljattain valvomaan tarkemmin ulkomailla asuvia kaksoiskansalaisiaan. Venäjällä on jo jonkin aikaa ollut olemassa ulkovenäläisten suojeluohjelma sen varalta, että venäjän ulkopuolella asuvien venäläisten oikeuksia loukattaisiin, eli tässä on sellainen tietty ristiriidan mahdollisuus. Kaiken varalta lainsäädäntö on tarpeellista tarkistaa.

Pääministeri Sipilän (kesk) YYA-jargon toimittajien kysyessä Nordstream-kakkosesta on, verrattuna Huhtasaaren ja Eerolan realismiin, kuin …. jos saan sanoa… suoraan Arvo Korsimon  vetämien tupailtojen paksusta atmosfääristä kuutioksi leikattua ehtaa maalaisliittolaisen idänpolitiikan henkäystä.

Sipilän mukaan Suomella ei kuitenkaan ole asiassa mitään muuta kantaa kuin että putkihanke käsitellään ympäristölupa-asiana, kuten aikaisempi Nord Stream -kaasuputkikin.

Sipilä myös kiisti, että kaasuputki liittyisi miltään osin Suomen turvallisuuspolitiikkaan, koska putki kulkee ainoastaan Suomen talousvesien läpi.

Iltalehti 01.11.2016.

Eduskunnan hallintovaliokunta kuuli Supoa venäläisten maakaupoista ja hybridi-sodan uhasta.

2 KOMMENTIT

  1. Suomen lainsäädäntö kuntoon. Miksi venäläiset saavat ostaa maata Suomessa, vaikka suomalaiset eivät vastavuoroisesti voi näin tehdä Venäjällä ??? Lievästi sanoen , päättäjämme ovat hulluja, kun eivät suojaa maatamme ja kansaamme.
    Ja tärkein asia on nyt saada rajat kiinni ja estää Afrikan tyhjentyminen tänne. Saksassa vain 10% on työllistynyt pakolaisista, vaikka työpaikkoja siellä on tarjolla toisin kuin meillä.
    Tuetaan oikeasti sotaa pakenevia heidän kotimaidensa lähialueilla. Sinne voimme lähettää avustustyöntekijöitä ja maassamme tuotettua puhdasta ruokaa. Tarkoitushan on, tilanne on väliaikainen ja ihmiset palaavat konfligtin jälkeen takaisin kotimaihinsa.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.