Afrikkalainen sikarutto vakava uhka Suomelle: Tehostettu valvonta Länsisatamassa

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen on huolissaan afrikkalaisen sikaruton (ASF) leviämisestä. Afrikkalainen sikarutto on vakava sianlihan tuotantoa ja villisikoja uhkaava eläintauti, joka on levinnyt vaarallisesti Suomen lähialueilla Baltiassa.

 

– Jokaisen suomalaisen on Virossa ja muualla Baltiassa matkaillessaan otettava afrikkalaisen sikaruton riski huomioon. Villisikajahteja Virossa on syytä välttää, varsinkin kun villisikakannassa on metsästettävää myös täällä Suomessa, korostaa Tiilikainen

Koko Viro sekä suurin osa Latviasta ja Liettuasta ovat rajoitusaluetta, josta on kiellettyä tuoda villisianlihaa tai muita villisikatuotteita Suomeen.

Työpaikkoja ei pidä vaarantaa huolimattomuudella

Suomeen levitessään afrikkalainen sikarutto aiheuttaisi suuria taloudellisia tappioita sikatiloille ja koko lihateollisuudelle kansainvälisen kaupan pysähtymisen, eläinten hävittämisen sekä tilojen saneerauksen vuoksi. Huolimattomuudella voi ministeri Tiilikainen mukaan olla vakavat seuraukset.

– Suomessa elintarvikeketju työllistää satoja tuhansia suomalaisia, ja hallituksen tavoitteena on luoda alalle tuhansia uusia työpaikkoja. Elintarvikkeiden vienti voi joutua monilla aloilla vaikeuksiin, mikäli tauti leviää Suomeen. Työpaikkoja ei saa vaarantaa omalla huolimattomuudella, vaan matkailussa elintarviketurvallisuuteen tulee suhtautua vakavasti, painottaa Tiilikainen.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira valvoo tehostetusti yhdessä Tullin ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäreiden kanssa Suomeen palaavia metsästysmatkailijoita afrikkalaisen sikaruton leviämisen ehkäisemiseksi. Metsästysmatkailijoiden tarkastuksilla pyritään estämään villisianlihan ja -ruhojen laiton maahantuonti Virosta sekä suuresta osasta Latviaa ja Liettuaa. Tehostettua valvontaa tehdään Helsingin Länsisatamassa viikoilla 44 ja 45.

Lähde: Maa ja metsätalousministeriö

 

One thought on “Afrikkalainen sikarutto vakava uhka Suomelle: Tehostettu valvonta Länsisatamassa

  • 3.11.2016 at 09:03
    Permalink

    Eikös se kävisi helposti jos Afrikkalaisten sikojen tuleminen eurooppaan kiellettäisiin?

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.