Naton ja USA:n Joukot teurastavat siviilejä Afganistanissa: 32 siviiliä sai surmansa Torstaina

4

 

YK ilmoitti tutkivansa Yhdysvaltain ilmaiskuja, joissa kuoli ainakin 32 ihmistä Buz Kandaharin kylässä  viime torstaina. Uhreista valtaosa oli naisia ja lapsia. Lisäksi 19 ihmistä haavoittui.

 

– Siviilien kuolemia on mahdotonta hyväksyä, ja ne heikentävät pyrkimyksiä rakentaa rauhaa ja vakautta Afganistaniin, YK:n Afganistanin-mission edustaja ja UNAMA:n johtaja Tadamichi Yamamoto sanoi Al-Jazeeran mukaan.

Viime viikolla siviilejä kuoli Afganistanissa yhteensä 95 ja 111 haavoittui.

– Kun ilmaoperaatioita pannaan toimeen, kansainvälisten sotilasjoukkojen tulisi tehdä kaikki mahdolliset järjestelyt, jotta siviileille aiheutuvat vahingot olisivat mahdollisimman pienet. Tähän kuuluu ilmaiskujen taustojen täysi analyysi, Yamamoto totesi lausunnossaan.

Ilmaiskujen tarkoituksena oli suojella Afganistanin erikoisjoukkoja ja näiden amerikkalaisia neuvonantajia talebanien vastaisen ratsian yhteydessä.

– Sydämeni on murskana. Menetin seitsemän perheenjäsentäni. Haluan tietää, miksi nämä viattomat lapset tapettiin. Olivatko he Talebanin jäseniä? Eivät, he olivat viattomia lapsia, paikallinen Taza Gul, 55, sanoi BBC:lle.

Lähde: Al-Jazeera, BBC

4 KOMMENTIT

 1. Venäjä ja Syyrian hallitus syyllistyvät sotarikoksiin pommittaessaan Aleppoa, sanovat Ranskan, Britannian ja Yhdysvaltain YK-suurlähettiläät. Turvallisuusneuvosto kokoontui sunnuntaina illansuussa pohtimaan Syyrian tilannetta.

  – Aleppossa tapahtuu sotarikoksia. Ne eivät saa jäädä rankaisematta, ja rankaisemattomuus ei kerta kaikkiaan ole vaihtoehto Syyrian suhteen, Ranskan YK-lähettiläs Francois Delattre sanoi.

  Aiemmin päivällä Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault sanoi, että Venäjä ja Iran syyllistyvät sotarikoksiin, mikäli ne eivät painosta Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia lopettamaan väkivaltaa.

  Ayraultin mukaan turvallisuusneuvoston kokous on ”totuuden hetki”.

  Yhdysvaltain YK-lähettiläs Samantha Power puolestaan sanoi, että Venäjän toimet Syyriassa ovat barbarismia, eivät terrorismin vastaista toimintaa.

  YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon vaati maailman valtaapitäviä ”lopettamaan painajainen” Syyriassa.

  – Kuinka kauan ne, joilla on vaikutusvaltaa, sallivat tälläisten julmuuksien jatkuvan, Ban kysyi turvallisuusneuvoston kokouksessa.

  Kymmeniä kuolleita jälleen

  Itä-Aleppon pommituksessa on sunnuntaina kuollut jälleen kymmeniä ihmisiä. Luvut ovat epätarkkoja, sillä monet ruumiit ovat sortuneiden rakennusmassojen alla.

  – En ole koskaan nähnyt yhtä paljon kuolleita ihmisiä samassa paikassa, sanoi Itä-Aleppon terveyshallinnon edustaja Mohammed Zein Khandaqani.

  – Alle tunnin aikana Venäjän koneet ovat tappaneet yli 50 ihmistä ja haavoittaneet yli kahtasataa, hän jatkoi.

  Rauhanneuvottelut mahdottomia?

  Britannian YK-lähettiläs Matthew Rycroft sanoi uskovansa, että Yhdysvaltain ja Venäjän yritykset rauhan saamiseksi Syyriaan ovat ”hyvin, hyvin lähellä loppuaan ja turvallisuusneuvoston pitää olla valmiina täyttämään velvollisuutemme”.

  Venäjän YK-lähettiläs Vitali Tshurkin vastasi arvosteluihin syyttämällä Yhdysvaltoja. Tshurkinin mukaan Yhdysvallat ei ole tehnyt tarpeeksi sen eteen, että sen tukemat kapinalliset eivät ole sanoutuneet irti terroristiryhmistä.

  Tshurkinin mukaan rauhan saaminen Syyriaan on käytännössä mahdotonta:

  – Syyriassa on satoja aktiivisia aseistautuneita ryhmiä, Tshurkin sanoi.

  Tshurkinin mukaan Venäjä ei enää suostu yksipuoliseen tulitaukoon, jonka aikana ”terroristiryhmät vahvistavat asemiaan”. Venäjä on syyttänyt kapinallisia tulitaukorikkeistä tulitauon aikana.

  YK:n Syyria-erityislähettiläs Staffan de Mistura puolestaan sanoi, että Syyrian tilanne voitaisiin yhä kääntää. Hän vannoi, ettei aio lopettaa tehtävässään.

  De Mistura varoitti, että vaikka Aleppoa tuhotaankin kortteli korttelilta, se ei johda Syyrian hallituksen sotilaalliseen voittoon, vaan ainoa tie rauhaan ovat poliittiset neuvottelut.

  Lähteet: Reuters, AFP, AP, Itar-Tass

 2. Venäjä tulee häviämään tämän pullistelun ja propagandan. Tämä tiedoksi sinne Leningradiin. Onneksi Venäjän kansakin ymmärtää tämän, eikä lähde ainakaan omaehtoisesti tukemaan tällaista politiikkaa. Ajatukset ja aika muuttuu…Venäjälläkin….viimeistään sitten, kun Venäjän Äidit taas itkevät…

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.