USA:n presidentinvaaleissa koetuksella poliittisen järjestelmän legitimiteetti.

2
Mainos

Tätä kirjoitettaessa (05.42) Trump on johdossa ennustetuilla 167:llä valitsijamiehellä Clintonin 122:ää vastaan. Kysymys, mitä Trumpin voitto merkitsee, on nyt monien mielessä. Donald Trump nähdään USA:n poliittiseen valtarakenteeseen tyytymättömien messiaana, ja hän saakin niiden äänet, jotka ovat kyllästyneet eliitin vallankäyttöön. Hillary Clinton nähdään establishmentin ehdokkaana, -ja äänestetään häntä vastaan. Siihen Trump antaa tilaisuuden.

Trumpin kannattajia saattaa silti uhata suuri pettymys, ja paradoksaalisesti varottava esimerkki heille on… Obamaa äänestäneiden surullinen kohtalo: Vasemmisto ja musta vähemmistö itkivät onnesta kun Obama pääsi Valkoiseen Taloon, mutta mikään ei muuttunut. On lukemattomia syitä toivoa, ettei sama tilanne toistu.

Moni on kysynyt, miksi USA:n musta väestönosa mellakoi aggressiivisesti vaikka on musta presidentti. Vastaus onkin kysymykseen piilotettuna: Kun on saatu poliittisissa vaaleissa pääpalkinto, eikä arki ole muuttunut miksikään, jengi kääntää selkänsä poliittiselle vaikuttamiselle. Silloin vaihtoehto voi olla väkivalta, -ja olikin.

Mainos

Trump on antanut toivoa, ja purkautumiskanavan, niille valkoisille amerikkalaisille, joille mm. liittovaltio edustaa Pahan Valtakuntaa. Trump ehkä pääsee heidän(kin) äänillään Valkoiseen Taloon, tai sitten ei. Jos ei, raivo voi kohdistua vaalipetos-epäilynä koko poliittiseen järjestelmään. Jos Trump presidenttinä ei saa näkyvää muutosta aikaan, epäluottamus poliitiikkaan kasvaa kaksin verroin.

Obamaan pettyneet ovat saaneet paljon pahaa aikaan USA:n kaduilla. Trumpia kannattavilla liittovaltio-kyynikoilla on kapasiteettia vähintään samaan. On syytä toivoa, että heillä on malttia ja harkintaa.

Trump voi tuoda tervehdyttävän tuulahduksen USA:n politiikan huipulle, mutta jos hän ei siinä onnistu, saattaa olla tie ojasta allikkoon. Meillä Suomessa on myös puheenaiheena kansan kahtiajako. Edellinen ”sateenkaarihallitus” pohjusti sitä, vaikka oli ennennäkemättömän laajapohjainen: Se ei täyttänyt yhtään lupaustaan.

Hallitus tai presidentti, joka aiheuttaa pettymyksen, vaarantaa vaaleihin perustuvan demokratian legitimiteetin. Siihen ei ole varaa Suomessa eikä USA:ssa. Tähän nähden persujen mukaanmeno hallitukseen huonoillakin korteilla on sekä isänmaallinen teko, että riskinottamista: Pettymys hallitussaavutuksiin on vieroittanut äänestäjiä politiikasta.

Kansan kahtiajakautuminen ja vieraantuminen poliittisesta vaikuttamisesta on huonoa politiikkaakin tuhoisampi ilmiö. di-gold

Mainos

2 KOMMENTIT

  1. Katsokaa mitä ihmiset tekevät Amerikan yhdysvalloissa. Pieni joukko väestöstä ei hyväksy demokraattista päätöstä. Neekerit riehuu ja raivoaa. Kansa on paljastanut tyhmyytensä populismia kohtaan julkisilla mielenilmauksilla. Ylen:n toimittajakin on itku kurkussa eikä pysty muodostamaan kokonaisia lauseita. Saksan liittokansleri alkaa latelemaan ehtoja. EU:n itseoikeuttama diktaattori muistuttaa heti Amerikan presidenttiä asioista jotka pitää olla kunnossa. Ja Suomen Orpokin piipittää jotain neuvoja tulevalle Amerikan presidentille.

    Mikä ihmisiä oikein vaivaa?

    Kolmannen maailmansodan eskaloituminen on siirtynyt tulevaisuuteen. Sehän on vain hyvä asia. Venäjä-pakotteet tullaan purkamaan, toinen hyvä asia. Ilmaston lämpenemisestä kahkoaminen (joka todistettiin huijaukseksi jo viisi vuotta sitten) lopetetaan Amerikan osalta. Globalistit ja pankkiirit saivat sormilleen. TTIP ja TiSA sopimusten neuvottelut keskeytetään. Sekin on vain hyvä uutinen.

    Mikä ihmisiä oikein vaivaa? Maailma otti askeleen kohti demokratiaa. Seuraavaksi on vuorossa Ranska ja sitten pikkuhiljaa koko eurooppa.

    Joskus nuorena poikana mietin että elänköhän niin pitkään että näen Neuvostoliiton romahtavan. Eikä siihen mennyt kuin kolme vuotta tuosta ajatuksesta. Nyt olen jo pari vuotta miettinyt että elänköhän niin pitkää että näen EU:n romahtavan. Ehkä ensi vuosi kertoo sen…

  2. ..Itävallan Vapauspuolueen Norbert Hofer tullee (???) vielä voittamaan pressan vaalit 4. joulukuuta. EU eliitillä tuska sen kun jatkuu ja kasvaa, ennen kuin vuosi loppuu..

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.