Keskusrikospoliisi: Tutkintakokonaisuus laittoman maahantulon järjestämisestä valmistunut

2

Keskusrikospoliisin Oulun yksiköllä on ollut tutkinnassa syyskuusta 2015 lähtien törkeä laittoman maahantulon järjestämiseen liittyvä rikoskokonaisuus. Esitutkinnan mukaan epäillään kansainvälisen rikollisorganisaation järjestäneen Suomeen laittomasti vuoden 2015 aikana vähintään 87 irakilaisen matkan Irakista Turkin ja Kreikan kautta Suomeen.

Rikollisorganisaation toiminta on ollut ammattimaista ja järjestäytynyttä. Organisaation jäsenillä on ollut erilaisia vastuu- ja tehtäväalueita. Organisaation jäseniä on toiminut ainakin Irakissa, Turkissa, Kreikassa, Saksassa ja Suomessa. Tehtäviin on kuulunut mm. houkutella lähtijöitä Irakista Suomeen, väliaikaisen majoituksen järjestämistä mm. Turkissa ja Kreikassa, venekuljetusten hankkimista Turkin rannikolta Kreikkaan. Organisaatio on vastannut myös matkalippujen hankinnasta ja loppumatkan kuljetuksista Euroopan läpi Ruotsin kautta Suomeen Tornion järjestelykeskukseen.

Salakuljetut ihmiset ovat kotoisin Irakista ja he ovat joutuneet maksamaan rikollisorganisaatiolle 6000 – 8000 yhdysvaltain dollaria henkilöltä matkastaan Irakista Suomeen.

Merimatka Turkista Kreikkaan on ollut erittäin vaarallinen ja pääsääntöisesti veneet ovat olleet reilusti ylikuormattuja ja osa lisäksi huonokuntoisia. Lokakuun 28. päivä 2015 tällaisella matkalla upposi useampi vene. Samassa yhteydessä kuoli organisaation järjestämällä matkalla 1 v 7 kk:n ikäinen vauva. Lisäksi lukematon määrä ihmisiä joutui hengenvaaraan.

Organisaation ammattimaisuudesta kertoo myös se, että erään vangittuna olevan hallusta on rajatarkastuksessa löytynyt pimeännäkölaitteet ja useita GPS- laitteita, joissa oli eri matkareittejä Suomeen. Lisäksi organisaatiolla on ollut käytössään väärennettyjä asiakirjoja.

Esitutkinnan aikana selvisi myös, että organisaatio pyrki salaamaan toimintaansa uhkailemalla salakuljetettuja väkivallalla. Useilta salakuljetuilta otettiin myös passit organisaation haltuun ja niitä palautettiin myöhemmin erillistä korvausta vastaan.

Tällä hetkellä epäiltynä on 7 henkilöä ja heistä on 4 vangittuna. Kansainvälistä yhteistyötä tutkinnan aikana on tehty Ruotsin, Saksan, Bulgarian ja Kreikan poliisin kanssa. Juttukokonaisuus lähtee syyteharkintaan Oulun syyttäjävirastoon marraskuun 2016 aikana.

Lähde: Keskusrikospoliisi

2 KOMMENTIT

  1. Minne laittomasti maahan tuodot päätyvät? Saavatko jäädä maahan, vai karkotetaanko heidät? Suomen laki tuntuu suojaavan nykyään kaikkea laitonta.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.